Peste 2.000 de persoane au protestat în București față de Coaliția PSD-ALDE. Alte câteva sute au ieșit pe străzi în țară. Mesajul lui Iohannis pentru manifestanți

Publicat: 13/05/2018, 08:32

UPDATE 20:34

UPDATE 20:11 Sute de oameni protestează, sâmbătă seara, în marile orașe ale țării față de Guvern și PSD. La Cluj, protestatarii cer demisia Vioricăi Dăncilă, a lui Dragnea și Tăriceanu, iar la Timișoara eliminarea „penalilor din funcțiile publice”.

Cluj

Peste 300 de persoane protestează, sâmbătă seara, în fața Prefecturii Cluj, față de intenția PSD de a modifica Legile justiției și cer demisia premierului Viorica Dăncilă, alături de cea a lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că acțiunile acestora îndepărtează România de Europa.

Participanții la protest au pancarte cu mesaje precum „Iohannis nu-i uita, Dăncilă demisia”, „Fără penali în funcții publice”, „Ați călcat țara-n picioare, cu a voastră guvernare” sau „Sunt un cetățean cinstit și cer demisia profesoarei de traforaj manual 20/ 20 Viorica Docila”.

Ei scandează „Demisia”, „București, nu uita, Clujul e de partea ta””, „Nu vrem să fim o nație de hoți”, „PSD ciuma roșie”, „Uniți salvîm toată România”, Clujule trezește-te”, „Teleorman trezește-te”, „Justiție nu corupție”, „La închisoare nu la guvernare”, „Rușine să vă fie”, „Hoții” sau „Liviu Dragnea pentru noi este Ceaușescu doi”.

„Cerem demisia Vioricăi Dăncilă, a lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că, în urma acțiunilor lor din ultima vreme, România pare că se îndepărtează de Europa. Dragnea și Tăriceanu au un comportament care seamănă cu unul mai degrabă practicat în Rusia, nu într-o democrație europeană. Iar insistența cu care susțin modificările la Legile justiției arată clar scopul pentru care luptă, și anume ca penalii să poată conduce țara”, a spus unul dintre protestatari.

Protestul nu este autorizat.

Timișoara

Peste 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei din centrul Timișoarei, pentru a participa la protestul „Vrem Europa, nu dictatură”, organizat față de Guvern și PSD.

Protestul a început în jurul orei 19.30 cu intonarea imnului României. Cei prezenți în centrul Timișoarei pentru a participa la protestul „Vrem Europa, nu dictatură” țin în mâini steagul României, afișe cu mesaje precum „Fără penali în funcții publice”, „Toți pentru justiție” sau „Chiar trebuie să plecăm toți din țară pentru câțiva șmecheri”, precum și numărul 100, iar în jurul zerourilor scrie „100 de ani în penalistan?”

Manifestanții strigă „Nu vrem să fim conduși de hoți”, „PSD, ciuma roșie” sau „Justiție, nu corupție”.

„Credem că România trebuie să aibă parte de o justiție demnă, independentă. Dacă noi, ca cetățeni ai României, nu ne trezim, nu vom lua atitudine, vom ajunge să avem frica de a mai ieși pe străzile orașelor. Noi, cetățenii, trebuie să tragem semnale de alarmă cu privire la faptele nelalocul lor. Orientarea noastră nu trebuie să fie către Răsărit, ci către valorile europene, către ceea ce înseamnă democrația și respectarea cetățeanului”, le-a spus unul dintre organizatorii protestului din Timișoara celor prezenți la manifestare.

Iași

Aproximativ 200 de persoane protestează și în Piața Unirii din Iași, în urma unei manifestări pornite de pe Facebook.

Cei aproape 200 de ieșeni s-au adunat în Piața Unirii în jurul orei 18.00. Oamenii cer demisia Guvernului și scandează împotriva PSD. Unii dintre protestatari au venit cu steaguri ale României sau ale Uniunii Europene.

Protestatarii au format la un moment dat un cerc, scandând împotriva Guvernului.

Brașov

La Brașov, aproximativ 200 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în fața Prefecturii Brașov. Protestatarii au plecat într-un marș, pe trotuar, spre Piața Sfatului, unii dintre ei spunând că urmează să ajungă în fața sediului PSD. De asemenea, unii protestatari poartă pe umeri un steag uriaș.

UPDATE 19:55 Numărul persoanelor prezente la protestul din Piața Victoriei a ajuns la 2.000.

UPDATE 19:42 Președintele Klaus Iohannis a afirmat despre protestele organizate, sâmbătă seară, în țară, că este importantă atitudinea civică pentru „a readuce guvernanții cu picioarele pe pământ”.

Întrebat, la Blaj, despre protestele organizate în țară sâmbătă seara, Klaus Iohannis a răspuns: „Bănuiesc că oamenii sunt în stradă fiindcă sunt nemulțumiți”.

Șeful statului a adăugat că mesajul său către protestatari este că e importantă atitudinea civică pentru a readuce „acești guvernanți cu picioarele pe pământ”.

Peste o mie de persoane protestează, sâmbătă, în Piața Victoriei, manifestanții acuzând coaliția PSD-ALDE că nu și-a respectat promisiunile din campania electorală și că îndepărtează țara de standardele europene și democratice. Traficul a fost închis pe Bulevardul Aviatorilor.

Proteste similare au loc în mai multe orașe din țară.

UPDATE 19:40

UPDATE 19:22 „Am venit pentru că nu vrem să ne mai fie rușine. Vrem ca politicienii să demisioneze și să avem o țară cu care să nu ne mai fie rușine in Europa. Suntem invadați de corupți!”, a spus Andreea, o protestatară.

„Nu ne lăsăm, o să venim în fiecare sâmbătă, în fiecare duminică să cerem demisia Vioricăi Dăncilă, cea care ne face de râs țara. Trebuia să asculte președintele și să demisioneze. Vrem justiție, nu corupție. Suntem conduși de niste penali. Nu mi-e teamă să spun acest cuvânt”, a declarat Ioan.

Au existat și tensiuni între protestatari și jandarmi, aceștia din urmă încercând să monteze garduri în zona Pieței Victoria, moment în care manifestanții au început să scandeze „Fără garduri” și „Rușine să vă fie”, iar jandarmii au renunțat la montarea lor. Oamenii legii au format însă un cordon în jurul manifestanților.

Traficul a fost închis pe Bulevardul Aviatorilor, de la Arhitect Ion Mincu spre Piața Victoriei, informează Brigada Rutieră a Capitalei.

Printre „acțiunile antidemocratice” ale PSD-ALDE, enumerate de organizatorii evenimentului, sunt modificarea Codurilor penale, schimbarea conducerii Ministerului Public și a DNA, amenzi abuzive ale Jandarmeriei, schimbarea legilor fără consultări publice, restrângerea drepturilor unor oameni prin modificarea Constituției în ceea ce privește definiția familiei, denigrarea unor instituții europene, proiecte precum Legea defăimării, menite să anuleze libertatea de exprimare sau sabotarea surselor de finanțare a ONG-urilor prin noul Cod Fiscal.

UPDATE 18:50 Aproape 1.000 de oameni protestează în Piața Victoriei, scandând „PSD, ciuma rosie” și „Demisia! Demisia!”

Mai multe organizații civice au anunțat, pe Facebook, organizarea protestelor „Vrem Europa, nu dictatură!”, în București și în mai multe orașe din România și din străinătate.

Organizatorii protestelor îndeamnă oamenii să iasă în stradă pentru a lupta împotriva măsurilor luate de coaliția PSD-ALDE.

„De la preluarea guvernării, coaliția PSD-ALDE nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorități: să își salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale și să instaureze în România un regim în care forța legii și democrația sunt strivite de forța instituțiilor politice. Metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele și bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de șansa de a sancționa derapajele acestora”, se arată în manifestul de pe pagina evenimentului „Vrem Europa, nu dictatură!”.

Potrivit organizatorilor, proteste sunt anunțate nu doar în București, ci și în alte orașe din țară și din străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică