Peste 20.000 de nașteri pe an în rândul fetelor sub 19 ani; mai mult de 4.000, la al doilea copil

Peste 20.000 de nașteri pe an în rândul fetelor sub 19 ani; mai mult de 4.000, la al doilea copil
Publicat: 10/12/2013, 16:59
Actualizat: 18/05/2015, 21:21

Peste 20.000 nașteri pe an se înregistrează în rândul fetelor cu vârste sub 19 ani, mai mult de 4.000 dintre acestea fiind la a doua naștere, potrivit unor date statistice prezentate marți, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Datele au fost prezentate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice (ECPI) și Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), cu sprijinul ambasadei Olandei la București, cu acest prilej atrăgându-se atenția că statisticile au drept context faptul că în ultimii ani au fost desființate multe dintre centrele de planning familial, iar stocurile de anticoncepționale gratuite se vor epuiza în curând.

„În iunie 2013, România și-a asumat, în fața Organizației Națiunilor Unite, sarcina adoptării unei Strategii Naționale în domeniul drepturilor sexuale și reproductive și implementarea educației sexuale obligatorii, cuprinzătoare și adecvate vârstei, în toate școlile din România. Cu toate acestea, bugetul pe 2014 nu alocă resurse pentru dezvoltarea de programe în aceste domenii. De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, atragem atenția asupra nevoii urgente de a pune în practică recomandările internaționale acceptate anul acesta de către România la ONU. Întârzierile din acest domeniu afectează drepturile la sănătate, demnitate și nediscriminare ale fiecăruia dintre noi”, a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului.

Datele statistice arată o deteriorare semnificativă a sănătății sexuale și reproductive în România, în comparație cu situația din celelalte țări membre ale Uniunii Europene. „Ce a fost înainte un risc a devenit acum o problemă de sănătate publică”, a avertizat Ionescu.

Un alt semnal de alarmă tras cu acest prilej se referă la faptul că progresele realizate până în 2008, când a existat o strategie în domeniu, se vor pierde. Acum cinci ani, 39 la sută din populație folosea mijloace contraceptive, față de 14 la sută în 1994, potrivit statisticilor naționale.

La rândul său, directorul executiv al CJI, Ioana Avădani, a spus că „dacă nu există strategii, nu există priorități”. „Fără priorități, nu se alocă resurse. Fără resurse, lucrurile vor merge din rău în mai rău. Ne ascundem ipocrit după false pudori, în loc să adoptăm acele măsuri care să-i ajute în principal pe tineri să ia decizii informate pentru viața lor”, a adăugat Avădani.

Ambasadorul Olandei la București a declarat, în același context, că apărarea și promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive au un rol important în respectarea drepturilor femeii și a egalității în drepturi. „Este foarte importantă implementarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, declarație care anul acesta împlinește 65 de ani – vârstă la care noi, oamenii, ne pensionăm, ne odihnim. Trebuie să dedicăm timp și resurse pentru implementarea acesteia. Drepturile sexuale și reproductive sunt drepturi de bază ale individului. Ele trebuie să fie recunoscute, iar tinerii trebuie să fie informați și educați cu privire la acestea”, a mai spus Matthijs van Bonzel.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică și ale Ministerului Muncii din 20 noiembrie, peste 90.000 de fete cu vârste de cel mult 19 ani, din care 3.024 nu împliniseră 15 ani, au născut în perioada 2009 – 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în aceeași interval de timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York