Peste 20.000 de nașteri pe an în rândul fetelor sub 19 ani; mai mult de 4.000, la al doilea copil

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Peste 20.000 de nașteri pe an în rândul fetelor sub 19 ani; mai mult de 4.000, la al doilea copil
Peste 20.000 nașteri pe an se înregistrează în rândul fetelor cu vârste sub 19 ani, mai mult de 4.000 dintre acestea fiind la a doua naștere, potrivit unor date statistice prezentate marți, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Peste 20.000 nașteri pe an se înregistrează în rândul fetelor cu vârste sub 19 ani, mai mult de 4.000 dintre acestea fiind la a doua naștere, potrivit unor date statistice prezentate marți, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Datele au fost prezentate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice (ECPI) și Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), cu sprijinul ambasadei Olandei la București, cu acest prilej atrăgându-se atenția că statisticile au drept context faptul că în ultimii ani au fost desființate multe dintre centrele de planning familial, iar stocurile de anticoncepționale gratuite se vor epuiza în curând.

„În iunie 2013, România și-a asumat, în fața Organizației Națiunilor Unite, sarcina adoptării unei Strategii Naționale în domeniul drepturilor sexuale și reproductive și implementarea educației sexuale obligatorii, cuprinzătoare și adecvate vârstei, în toate școlile din România. Cu toate acestea, bugetul pe 2014 nu alocă resurse pentru dezvoltarea de programe în aceste domenii. De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, atragem atenția asupra nevoii urgente de a pune în practică recomandările internaționale acceptate anul acesta de către România la ONU. Întârzierile din acest domeniu afectează drepturile la sănătate, demnitate și nediscriminare ale fiecăruia dintre noi”, a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului.

Datele statistice arată o deteriorare semnificativă a sănătății sexuale și reproductive în România, în comparație cu situația din celelalte țări membre ale Uniunii Europene. „Ce a fost înainte un risc a devenit acum o problemă de sănătate publică”, a avertizat Ionescu.

Un alt semnal de alarmă tras cu acest prilej se referă la faptul că progresele realizate până în 2008, când a existat o strategie în domeniu, se vor pierde. Acum cinci ani, 39 la sută din populație folosea mijloace contraceptive, față de 14 la sută în 1994, potrivit statisticilor naționale.

La rândul său, directorul executiv al CJI, Ioana Avădani, a spus că „dacă nu există strategii, nu există priorități”. „Fără priorități, nu se alocă resurse. Fără resurse, lucrurile vor merge din rău în mai rău. Ne ascundem ipocrit după false pudori, în loc să adoptăm acele măsuri care să-i ajute în principal pe tineri să ia decizii informate pentru viața lor”, a adăugat Avădani.

Ambasadorul Olandei la București a declarat, în același context, că apărarea și promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive au un rol important în respectarea drepturilor femeii și a egalității în drepturi. „Este foarte importantă implementarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, declarație care anul acesta împlinește 65 de ani – vârstă la care noi, oamenii, ne pensionăm, ne odihnim. Trebuie să dedicăm timp și resurse pentru implementarea acesteia. Drepturile sexuale și reproductive sunt drepturi de bază ale individului. Ele trebuie să fie recunoscute, iar tinerii trebuie să fie informați și educați cu privire la acestea”, a mai spus Matthijs van Bonzel.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică și ale Ministerului Muncii din 20 noiembrie, peste 90.000 de fete cu vârste de cel mult 19 ani, din care 3.024 nu împliniseră 15 ani, au născut în perioada 2009 – 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în aceeași interval de timp.

Inchide