Peste 60.000 de apeluri la Telefonul Copilului în 2015. Cazurile de abuz sexual sesizate s-au dublat

Peste 60.000 de apeluri la Telefonul Copilului în 2015. Cazurile de abuz sexual sesizate s-au dublat
Publicat: 23/07/2015, 16:13

Asociația Telefonul Copilului arată, în răspunsul transmis agenției MEDIAFAX, că în prima jumătate a anului, la numărul gratuit destinat copiilor, 116 111, s-au înregistrat 60.973 de apeluri, iar în 4.267 de cazuri a fost necesară consiliere psiho-socială și juridică de lungă durată, asigurată de specialiștii organizației neguvernamentale, în timp ce în 786 de situații s-a solicitat intervenția instituțiilor abilitate la nivel local.

Potrivit sursei citate, în primele șase luni ale acestui an s-a dublat numărul cazurilor de abuz sexual față de aceeași perioadă a anului 2014, fiind semnalate deja 111 astfel de situații.

În peste 60 la sută dintre cazurile raportate a fost vorba de victime fete, 39 la sută dintre ele având între 13 și 15 ani și 27 la sută între 6 și 12 ani. Dintre băieții abuzați sexual, 25 la sută sunt au vârste între 6 și 12 ani, iar opt la sută au între 13 și 18 ani.

„Efectele abuzului sexual s-au evidențiat prin depresii și tulburări de comportament, gânduri extreme, frică și anxietate. Stările emoționale resimțite de copiii victime ale abuzului sexual la momentul apelului către 116 111 au fost: apăsare, teamă, tristețe, dezgust. Astfel, apelanții au solicitat confidențialitate și servicii de consiliere psihologică și consiliere juridică din partea serviciului Telefonul Copilului”, se arată în documentul transmis agenției MEDIAFAX.

Statistica referitoare la copiii abuzați sexual mai indică faptul că în 27 la sută dintre cazuri agresorii au fost alți copii, în 25 la sută dintre situații, agresorul a fost tatăl, în 24 la sută din cazuri, abuzatorul indicat a fost un adult din afara mediului social al copilului, iar în 16 la sută din cazuri au fost indicate rude ale minorului agresat. Printre agresori au mai fost semnalați concubinii mamelor copiilor agresați (șase la sută) și bunici (doi la sută).

În 10 la sută dintre cazurile de abuz sexual raportate au rezultat și sarcini nedorite.

Conform datelor înregistrate de Telefonul Copilului, 67 la sută dintre copiii-victimă sunt din mediul rural, iar principalele regiuni din care au fost sesizate situațiile de abuz sexual sunt Moldova (34 la sută), Muntenia (30 la sută) și București (24 la sută).

„Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de abuz sexual asupra minorilor raportate la 116 111, scăderea dramatică a vârstei victimelor, precum și reflectarea acestei realități în situația mediatizată din județul Vaslui, ne dau o imagine profund îngrijorătoare, care trebuie să fie luată în serios de autorități și să se acționeze cu promptitudine și în concordanță cu legislația în vigoare în vederea atât a prevenirii, cât și a sancționării unor astfel de fapte. Totodată, Asociația Telefonul Copilului atrage atenția asupra lipsei serviciilor de consiliere psiho-socială adresate minorilor – victime ale abuzului sexual, servicii care ar trebui nu numai să fie disponibile, ci să fie chiar mai consistente pe perioada derulării procesului în instanță”, a declarat directorul executiv al asociației, Cătălina Florea.

Din statisticile Asociației Telefonul Copilului a mai rezultat creșterea cu 113 la sută a numărului de copii care au necesitat consiliere psihologică, dar și creșterea numărului de sesizări a unor situații de abuz (43 la sută), precum și a solicitărilor de consiliere juridică (20 la sută).

„Principalele probleme semnalate au fost legate de: depresii și anxietăți (41 la sută), disfuncționalități în familie (39 la sută), comportamente neadecvate manifestate prin gânduri/ gesturi extreme (13 la sută) și probleme specifice adolescenților, respectiv criză de identitate, probleme sentimentale (6 la sută). Factorii de stres care au condus la nevoia de consiliere psihologica au fost: relația deficitară copil – părinte/ părinți, violența în familie, separarea / divorțul părinților, confuzia de rol (copiii au fost responsabili pentru asigurarea nevoilor de baza ale familiei)”, se mai arată în documentul transmis MEDIAFAX.

Și situațiile de abuz și violență în familie sesizate la 116 111 au indicat o creștere de 43 la sută, respectiv 1.881 de cazuri, față de primele șase luni ale anului 2014, când s-au înregistrat 1.314 cazuri, iar principalele forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică (50 la sută), abuzul emoțional (21 la sută) și neglijarea (18 la sută).

Solicitările de consiliere juridică s-au referit la probleme legate de familie (încredințarea minorului, violența în familie, menținerea legăturilor personale ale copilului cu părintele care nu a obținut încredințarea (56 la sută), drepturile copilului (37 la sută) și alocații/ prestații sociale (șase la sută).

Pe segmentul de gen, numărul băieților care au contactat specialiștii prin 116 111 a fost de trei ori mai mare în primele șase luni din 2015 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din Moldova (25 la sută), urmată de Muntenia (21 la sută), Transilvania (11 la sută) și București (11), iar în funcție de județele din care s-au primit apelurile, în topul clasamentului sunt Vrancea, Teleorman, Vaslui, Dolj, Constanța, Buzău, Olt. Județele cu cele mai puține situații înregistrate au fost Harghita, Sălaj, Mehedinți, Satu Mare, Maramureș, Alba, Covasna, Suceava, Tulcea și Argeș.

Șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecați, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat și violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeași seară, de către cei șapte tineri.

Astfel, imediat după ce a terminat cursurile, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o ducă acasă cu mașina. Aceștia însă au mers pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde au chemat și alți patru prieteni din sat. Trei dintre aceștia au sechestrat-o în mașină pe fată, apoi au violat-o, în pofida insistențelor victimei de a fi dusă acasă. Ulterior, cei șase vasluieni s-au mutat cu mașina pe un alt câmp, din apropierea localității Moara Domnească, unde și-au mai chemat un prieten, patru dintre aceștia, alții față de prima dată, abuzând-o sexual pe adolescentă. La un moment dat, eleva a leșinat, fiind trezită de către violatori cu alcool, după ce a fost stropită pe față.

După aproximativ trei ore, victima a fost dusă acasă și i s-a recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Însă, eleva a mărturisit părinților că a fost abuzată sexual, fiind sesizate Poliția și Ambulanța, iar un echipaj medical a transportat-o la spital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer