PMP cere impozit pe profit de 16% pentru multinaţionale, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri: „Suntem într-un climat economic foarte problematic”

PMP cere impozit pe profit de 16% pentru multinaţionale, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri: „Suntem într-un climat economic foarte problematic”
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 06/10/2022, 14:29

Vicepreşedintele PMP Radu Pescar, antreprenor în industria mobilei şi secretar general al patronatului confecţionarilor de mobilă, propune modificarea taxării companiilor multinaţionale pentru a nu mai exista cazuri de aşa-zisă optimizare fiscală prin care acestea sfârşesc mai mereu să nu-şi plătească impozitele către statul român.

Mai precis, Pescar propune ca multinaţionalele să plătească un impozit de 16% pe pe profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri.

„Dacă dorim să protejăm capitalul românesc într-o competiţie până acum inegală cu marile companii străine, trebuie să stabilim nişte reguli care să li se aplice tuturor. Dacă IMM-urile sunt impozitate cu 1% din cifra de afaceri, la fel trebuie să impozităm şi marile multinaţionale. Asta înseamnă un impozit de 16% la un profit mediu de 7%. În felul acesta, Bugetul de stat ar câştiga miliarde de euro anual şi competiţia economică ar fi corectă. În judeţul Mureş, spre exemplu, toate companiile mari deţinute de străini sunt pe minus, adică au pierderi raportate, şi, totuşi, continuă să funcţioneze împotriva oricărei logici economice. Ne spun că, pentru fericirea românilor, rămân aici şi pierd milioane de euro în fiecare an. Or, asta înseamnă că, de fapt, se exportă profiturile”, a declarat Radu Pescar, preşedinte PMP Mureş.

În opinia PMP, coaliţia parlamentară de guvernământ formată din PSD, PNL şi UDMR ar trebui să abroge creşterea taxării IMM-urilor din România în legea de aprobare a OUG 16/2022 prin care a fost modificat Codul Fiscal fără o dezbatere reală şi fără a se ţine cont de punctele de vedere ale antreprenorilor români.

„OUG 16/2022 este proba că acest Guvern este împotriva românilor de rând şi împotriva capitalului românesc. Reorganizarea taxării microîntreprinderilor s-a realizat fără cap. Impozitarea cu 1% a IMM-urilor este foarte mare prin comparaţie cu procentul plătit de multe societăţi mari cu capital străin. Acel prag de 1% care ar trebui păstrat obligatoriu pentru toate microîntreprinderile este avantajos prin raport cu birocraţia internă. Românii aleg acest impozit pauşal ca să nu aibă probleme cu Fiscul, care caută mereu nod în papură. Este o variantă mai bună şi pentru statul român în cazul IMM-urilor, pentru că altfel costurile aferente controalelor pentru verificarea bilanţurilor contabile ale firmelor ar creşte exponenţial”, a punctat PMP-istul Radu Pescar, într-un comunicat de presă.

PMP atrage atenţia că suntem într-un climat economic foarte problematic, ca dovadă că numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu 16% în prima jumătate a lui 2022 faţă de aceeaşi perioadă din 2021 (când existau restricţii pandemice), iar pierderile cauzate statului să se majoreze cu 36%.

„Noi avem, la nivel naţional, conform datelor Camerei de Comerţ, aproximativ 711.000 de microîntreprinderi, care garantat plăteau, până la OUG 16/2022, 1% din cifra de afaceri şi ele nu trebuiau controlate, pentru că aceste se plăteau automat. Dacă nu se abrogă taxarea suplimentară, şi deţinătorii de IMM-uri vor începe să facă eforturi să minimizeze profitul raportat preferând varianta cu 16%. ANAF-ul se va trezi în situaţia că va avea încasări mai mici anul viitor decât în 2022 chiar dacă taxele şi impozitele cresc”, a concluzionat Radu Pescar.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican