Ponta vrea ca fiecare român din diaspora să-i trimită lunar 10 euro. La ce spune că va folosi banii

Ponta vrea ca fiecare român din diaspora să-i trimită lunar 10 euro. La ce spune că va folosi banii
Publicat: 30/01/2015, 09:49
Actualizat: 14/08/2015, 17:33

„Întrebarea e cum putem cu 16% să avem și școli și spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuția corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, și România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluția magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf și alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluția din care să ai din ce în ce mai mici taxe și din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru. Or, eu cred că, aici, discursul trebuie făcut până la urmă cu mai multă sinceritate, pentru că altfel orice propunere și strategie politică se va limita la a spune: noi reducem taxele, mărim cheltuielile pentru Sănătate și Educație și nimeni nu spune de unde și cum poate să facă acest lucru, fie de dreapta sau de stânga”, a precizat joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundația Friedrich Ebert cu tema „Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020.

În opinia sa, nu poți să ai venituri corespunzătoare pentru investiții în Sănătate și Educație, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili.

„Sunt de părere că, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili, cum poți să ai venituri prin care să investești în Sănătate, în Educație, în incluziune socială. Aici mă gândesc, pe de o parte, la munca la negru, și acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o măsură de dreapta — reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator. În mod normal, ca un adevărat Guvern de stânga, aș fi redus contribuțiile la angajat, nu la angajator. Noi am spus: hai să luăm la angajator, ca să fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri — jumătate pe cartea de muncă, jumătate în mână. Însă și efectul până la urmă combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltării economice, a fost acea barieră psihologică pe care am avut-o în societate, să avem un număr mai mare de angajați fără carte de muncă decât numărul pensionarilor”, a arătat Ponta.

El a adăugat că este foarte bine că cei trei milioane de români care muncesc în străinătate trimit banii acasă, dar aceste sume nu ajung în sistemul social.

„Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Deci, e o problemă și cred că creșterea numărului de contribuabili este singura soluție sustenabilă pe termen lung”, a afirmat premierul.

Cât privește impozitarea marilor averi, Victor Ponta a spus că aceasta este o lege bună, dar nu poate fi pusă în practică fără un sistem capabil să aplice o asemenea lege.

” (…) Faimoasa lege cu impozitarea marilor averi, față de care am avut o reticență, nu am niciun fel de reticență ideologică, eu cred că e o lege bună, am o mare reticență în ceea ce privește capacitatea noastră de aplicare. Până nu avem un sistem capabil să aplice o asemenea lege, nu o văd pusă în practică. La noi discuția este tot timpul parazitată de faptul că, tradițional, dacă ești contra PSD, înseamnă că ești de dreapta”, a mai susținut Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea