Ponta vrea ca fiecare român din diaspora să-i trimită lunar 10 euro. La ce spune că va folosi banii

Ponta vrea ca fiecare român din diaspora să-i trimită lunar 10 euro. La ce spune că va folosi banii
Publicat: 30/01/2015, 09:49
Actualizat: 14/08/2015, 17:33

„Întrebarea e cum putem cu 16% să avem și școli și spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuția corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, și România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluția magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf și alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluția din care să ai din ce în ce mai mici taxe și din ce în ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru. Or, eu cred că, aici, discursul trebuie făcut până la urmă cu mai multă sinceritate, pentru că altfel orice propunere și strategie politică se va limita la a spune: noi reducem taxele, mărim cheltuielile pentru Sănătate și Educație și nimeni nu spune de unde și cum poate să facă acest lucru, fie de dreapta sau de stânga”, a precizat joi Ponta la o dezbatere organizată de Fundația Friedrich Ebert cu tema „Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014-2020.

În opinia sa, nu poți să ai venituri corespunzătoare pentru investiții în Sănătate și Educație, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili.

„Sunt de părere că, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili, cum poți să ai venituri prin care să investești în Sănătate, în Educație, în incluziune socială. Aici mă gândesc, pe de o parte, la munca la negru, și acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o măsură de dreapta — reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator. În mod normal, ca un adevărat Guvern de stânga, aș fi redus contribuțiile la angajat, nu la angajator. Noi am spus: hai să luăm la angajator, ca să fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri — jumătate pe cartea de muncă, jumătate în mână. Însă și efectul până la urmă combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltării economice, a fost acea barieră psihologică pe care am avut-o în societate, să avem un număr mai mare de angajați fără carte de muncă decât numărul pensionarilor”, a arătat Ponta.

El a adăugat că este foarte bine că cei trei milioane de români care muncesc în străinătate trimit banii acasă, dar aceste sume nu ajung în sistemul social.

„Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Deci, e o problemă și cred că creșterea numărului de contribuabili este singura soluție sustenabilă pe termen lung”, a afirmat premierul.

Cât privește impozitarea marilor averi, Victor Ponta a spus că aceasta este o lege bună, dar nu poate fi pusă în practică fără un sistem capabil să aplice o asemenea lege.

” (…) Faimoasa lege cu impozitarea marilor averi, față de care am avut o reticență, nu am niciun fel de reticență ideologică, eu cred că e o lege bună, am o mare reticență în ceea ce privește capacitatea noastră de aplicare. Până nu avem un sistem capabil să aplice o asemenea lege, nu o văd pusă în practică. La noi discuția este tot timpul parazitată de faptul că, tradițional, dacă ești contra PSD, înseamnă că ești de dreapta”, a mai susținut Ponta.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...