Premieră în Justiție: un dosar vechi de 75 de ani ar putea fi redeschis. Un ordin călugăresc al Vaticanului vrea înapoi Băile Felix

Publicat: 13/07/2013, 16:25
Actualizat: 30/04/2015, 05:23

Secția Civilă a Curții Supreme ar putea avea pe rol cel mai vechi dosar din România. Ordinul călugăresc Premonstratens este la un pas să redeschidă un litigiu cu statul român care datează din 1937. Ordinul ce aparține Vaticanului susține că în 1936 a fost deposedat de 176 de hectare de teren și de stațiunea Băile Felix.

Documentele depuse la dosar arată că, printr-o simplă „corectare” a cărții funciare, stațiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român. Valoarea litigiului la ora actuală este de câteva zeci de milioane de euro. Procesul din 1937 a fost oprit printr-o banală adresă trimisă de Ministerul Afacerilor Externe.

Cum au ajuns călugării Sfântului Scaun în România

În anul 1120 este înființat ordinul călugăresc Premonstratens care funcționează și în zilele noastre și are peste 1300 de membri. Acest ordin funcționează sub protecția Vaticanului. Istoria sa a fost documentată inclusiv de regimul comunist din România. Un document din 1962, realizat de Arhivele Naționale, a refăcut pe baza documentelor istoricul acestui ordin și prezența acestuia în România.

Foto: Băile Felix în anii 30. Sursa:©Jáki László

Potrivit acestui document, călugării Ordinului Premonstratens au ajuns în România în anul 1131, ei fiind aduși de regele Ștefan al II-lea al Ungariei. La scurt timp, ordinul înființează Promotoriul Oradiei, adică a construit o mânăstire. Mânăstirea a fost distrusă de tătari și refăcută în 1252. În 1566 mânăstirea este din nou distrusă. Ordinul este desființat în anul 1787 de către împăratul Iosif al II-lea, dar în 1802 este reînființat, având în patrimoniu o mânăstire și o biserică. Documentul din 1962 arată că, după reînființare, călugării își extind influența în zona Oradiei și acumulează importante proprietăți.

VEZI AICI ISTORIA ORDINULUI PREMONSTRATENS RECONSTITUITĂ DE COMUNIȘTI

Comuniștii notau că ordinul avea în proprietate 1939 de hectare, vie, o biserica o mânăstire și un liceu. „Patrimoniul ordinului este următorul: La Sânmartin, regiunea Crișana: 178 hectare teren arabil, o mânăstire, o biserică. La Hidișelul de Jos 616 hectare de pământ, la Hidișelul de Sus 242 hectare, la Tîrgușor 63 hectare arabil”, se menționează în documentul Arhivelor Naționale.

Un alt document întocmit de autoritățile române în 1940 arată că Ordinul Premonstratens deținea nici mai mult nici mai puțin decât stațiunea balneară Băile Felix. „În comuna Sânmartin ordinul deține: Biserică, Mânăstirea, clădiri de economie, moară de apă, Stabiliemntul Băile Felix/ 5 edificii de hotel, 3 edificii de băi, locuințele particulare […] 126 hectare, etc”, se arată în documentul din 1940.

VEZI AICI DOCUMENTUL CARE INVENTARIEAZĂ PROPRIETĂȚILE ORDINULUI

În procesul prin care ordinul vrea redeschiderea dosarului din 1937 se menționează că proprietățile călugărilor Premonstratens au fost confiscate în 1936 de către Onisifor Ghibu care în acea perioadă era împuternicit special al Ministerului Educației. „Pedagogul Onisifor Ghibu a decis în 1936 naționalizare/exproprierea bunurilor Ordinului Premonstratens din România prin rectificarea Cărții Funciare a comunei Sânmartin”, se precizează în cererea depusă la Curtea Supremă de Ordinul Premonstratens.

Băile Felix, confiscate printr-o „corectură”

Foto: Băile Felix în anii 30. Sursa:©Jáki László

Un referat oficial din 1940, întocmit de un avocat pentru Ministerul Sănătății, arată că în 1936 profesorul universitar Onisifor Ghibu a fost mandat de Ministerul Educației să intre în posesia Băilor Felix. Astfel că Onisifor Ghibu a operat această modificare în Cartea Funciară. Decizia a fost apoi certificată prin încheierea Judecătoriei Oradea pe 22 august 1936. În 1937 Onisifor Ghibu a intrat cu forța pe proprietatea călugărilor. „Dl prof. Ghibu, în baza delegației de mai sus și cu ajutorul forței publice (Comandantul Legiunii de Jandarmi) a intrat în Mânăstirea Ordinului Premonstratens din Oradea-Sânmartin, pe care a preluat cu toate anexele și cu tot inventarul său inclusiv Băile Felix, expulzând pe cei doi călugări care erau în Mânăstire”, se precizează în nota depusă la Ministerul Sănătății.

VEZI AICI REFERATUL ÎNTOCMIT ÎN 1940

Ordinul călugăresc a contestat decizia la Tribunalul Oradea care însă, pe 20 februarie 1937, a respins contestația. În motivarea instanței din 1937 se precizează că a dispus deposedarea ordinului călugăresc pe baza unei decizii a Ministerului Cultelor care anulat prin ordin personalitatea juridică a ordinului călugăresc. Judecătorii au mai reținut că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un simplu administrator al proprietății.

În esență, judecătorii au stabilit că terenurile și clădirile au fost proprietatea statului maghiar și că, ulterior, succesorul acestor proprietăți era statul român. „Văzând că, prin deciziunea Nr 220241 din 18.12.1936 al Ministerului Cultelor, publicat în Monitorul Oficial s-a anulat personalitatea juridică a acestui Ordin Călugăresc Premonstratens, care n-a fost nici în trecut proprietar tabular de drept al bunurilor deținute de el, ci numai administrator delegat de către fondatorul care a fost regele maghiar, respectiv Statul maghiar, al căror succesor legal este statul român”, se menționează în sentința din 1937.

CITEȘTE AICI SENTINȚA JUDECĂTORIEI DIN 1937

La decizia din februarie 1937, reprezentanții ordinului călugăresc au făcut recurs la Înalta Curte de Casație, fiind constituit dosarul 804/1938.A fost contestată și decizia prin care Ministerul a dispus anularea personalității juridice, dar a cerut și anularea înscrisurilor din cartea funciară. Recursul din acest dosar însă nu s-a mai judecat niciodată. În 1938, Ministerul Afacerilor Externe a cerut scoaterea de pe rolul instanțelor a acestor procese. Ministerul a motivat că aceste procese trebuie oprite pentru că între statul român și Vatican exista în derulare o negociere. Această negociere însă nu s-a soldat cu despăgubirea sau reîmproprietărirea ordinului. Astfel că în 1938 completul II al Înaltei Curți de Casație a dispus în baza adresei Ministerului Afacerilor Externe să scoată de pe rol procesul.

Posibilă premieră în Justiție: redeschiderea dosarului din 37

Astfel, pe vremea comuniștilor, Băile Felix au intrat în patrimoniul statului. După 1989, hotelurile și proprietățile au ajuns în proprietatea companiei SC Băile Felix SA – companie de stat. Presa a relatat că această firmă a fost controlată în special de liderii PSD din Bihor. Principalii acționari ai companiei sunt acum SIF Oltenia și SIF Transilvania.

Reverendul Feies Rudolf Anzelm este acum cel care conduce Ordinul Premonstraten. În februarie 2012, acesta deschis o acțiune juridică prin care solicită redeschiderea dosarului din 1937 care nu a mai fost judecat în recurs. Curtea Supremă a admis în principiu cererea, dar nu a decis încă redeschiderea dosarului pe fond. În motivele juridice reprezentanții ordinului au explicat că având în vedere că în litigiul dintre statul român și ordinul călugăresc nu există o sentință definitivă cauza trebuie reluată.

Foto: Băile Felix în anii 30. Sursa:©Jáki László

„Întrucât dosarul 804/1938 sau hotărârea nu mai pot fi refăcute prin urmare, potrivit art 584 alin 4 din Codul de Procedură Civilă, nu pot fi privați de dreptul subscrisului Ordin ca recurent, de a se adresa unei instanțe care să analizeze pe fond cererea noastră, o soluție contrară violând dreptul ocrotit prin art 6 alin 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului, vă rog să admiteți cererea noastră și să dispuneți rejudecarea cauzei”, se arată în motivele invocate de ordin în fața secției civile a Curții Supreme. Instanța a judecat câteva termene în acest dosar și urmează să pronunțe o decizie în septembrie 2013. Astfel, dacă instanța decide rejudecarea dosarului atunci acesta va deveni cel mai vechi dosar din România, având nu mai puțin de 75 de ani.

VEZI AICI MOTIVELE INVOCATE DE ORDIN PENTRU REDESCHIDEREA DOSARULUI

Ordinul Sfântului Norbert de Xanten

Ordinul călugăresc Premonstratens a fost înființat în anul 1120 de către Sfântul Norbert de Xanten, care împreună cu 13 colaboratori a ctitorit o mânăstire în localitatea Prémontré din Franța. Ordinul a fost recunoscut de către Biserica Catolică în 1126. În cea mai înfloritoare perioadă a ordinului, adică în secolul XIV, ei dețineau 1700 de mănăstiri în întreaga Europă. Ordinul s-a extins în principal în țările vestice, dar și Europa Centrală. Acum centrul de putere al ordinului se află în Belgia, unde există câteva mânăstiri recondiționate și unde membri ordinului activează. Potrivit unui recensământ din 2005, în Europa funcționau aproape 100 de mânăstiri și ordinul avea 1300 de membri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului