Preotul care și-a pierdut cunoștința în timp ce se pregătea pentru slujbă este în moarte cerebrală

Preotul care și-a pierdut cunoștința în timp ce se pregătea pentru slujbă este în moarte cerebrală
Publicat: 16/03/2013, 13:29
Actualizat: 07/06/2018, 05:16

Preotul Remus Dumbravă, căruia i s-a făcut rău, miercuri, în timpul slujbei de la biserica Sfântul Mina din Constanța, a fost declarat în moarte cerebrală, familia acestuia opunându-se transplantului de organe, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.

„Preotul Remus Dumbravă a fost declarat în moarte cerebrală de către medicii Spitalului Județean de Urgență Constanța. Familia preotului Remus Dumbravă se opune categoric transplantului de organe”, a precizat consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că, în ceea ce privește Arhiepiscopia Tomisului, reiterează punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, care binecuvântează transplantul de organe cu condițiile de rigoare, și face trimiterea la pagina de pe site-ul Patriarhiei, unde se vorbește despre transplantul de organe.

„Respectăm decizia familiei, care trece printr-un moment greu, și vă rugăm să înțelegeți această situație ca atare”, a mai menționat Călin Gavrilaș.

Părintele Remus Dumbrava, preot onorific la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, a mers miercuri, alături de alți șase preoți, să oficieze Taina Sfântului Maslu în fața Bisericii Sfântul Mina, situată în Parcul Tăbăcărie din Constanța, după ce lăcașul a fost închis de o asociație privată. La un moment dat i s-a făcut rău, și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit la pământ, un echipaj SMURD transportându-l la spital în stare gravă. El a fost internat în secția de Terapie Intensivă, medicii spunând că a suferit un atac cerebral.

Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă după ce reprezentanții Asociației „Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina” au încuiat porțile Bisericii Sfântul Mina, situată în Parcul Tăbăcărie din Constanța, și nu au mai permis accesul clerului și enoriașilor.

Arhiepiscopia Tomisului a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța împotriva acesteia, solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de distrugere, tulburare de posesie și împiedicarea libertății cultelor.

La rândul lor, reprezentanții asociației au remis un comunicat de presă în care spuneau că regretă situația, care a apărut în urma unei dispute cu Arhiepiscopia Tomisului.

„Regretăm această situație de fapt, apărută în urma unei dispute interinstituționale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia și în urma discuțiilor cu duhovnicii noștri și ne rugăm bunului Dumnezeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica Sfântul Mina cunoaștem menirea acestui lăcaș de cult – așezământ de binefacere, în orașul Constanța și dorim ca aceasta să se păstreze. Acest comunicat se dorește a fi unul pentru credincioșii care frecventează biserica Sfântul Mina din Constanța. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, se menționa în comunicatul asociației.

Până la urmă Biserica Sfântul Mina a fost deschisă pentru enoriași, joi, după ce Poliția a cerut Parchetului emiterea unui ordin judecătoresc pentru redeschiderea acesteia, iar de a doua zi au fost reluate și slujbele în biserică.

Scandalul a pornit după ce, la mijlocul lunii februarie, preotul paroh al Bisericii Sfântul Mina, Nicolae Picu, a fost suspendat din funcție de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului după ce ar fi dat asociației, pe care tot el a înființat-o, biserica în care slujea, dar și alte active ale parohiei.

Consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș, spune că în toamna anului trecut a fost începută o serie de cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța, în urma cărei ar fi rezultat că, în calitatea sa de paroh, preotul Nicolae Picu a înstrăinat clădirea bisericii și oficiul parohial. „În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociații (Asociația Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina – n.r.), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, care are caracter de lege”, a declarat Călin Gavrilaș. Articolul respectiv reglementează că o biserică, imediat după sfințirea ei, trece de drept în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul și clădirile afectate ei.

„Biserica aparține prin lege exclusiv cultului, indiferent de cult. Or, preotul Nicolae Picu, în loc să facă toate diligențele legale pentru a duce la îndeplinire prevederile acestui statut, a contribuit la înstrăinarea bisericii și oficiului parohial” a mai spus Călin Gavrilaș.

În consecință, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici și mireni, a decis suspendarea din preoție a lui Nicolae Picu și deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial. De asemenea, s-a decis și demararea acțiunilor legale în instanță pentru recuperarea bunurilor.

Piatra de temelie a bisericii fost pusă la 31 iulie 1994, fiind primul proiect al Asociației Sf. Mucenic Mina, înființată în 1992 de către preotul Nicolae Picu. Construită în stil autentic maramureșean, cu o suprafață totală de 263 mp și turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din țară.

La aceeași biserică a slujit și preotul Valeriu Roman, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, suspendat și el după ce a provocat un accident rutier, soldat cu rănirea a doi copii, după ce se urcase la volan în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 2,45 la mie în sânge.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo