Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, la 5 ani de la incendiu: ”Noi nu avem un protocol unitar în niciun domeniu medical, la nivel național. Avem regulament intern al fiecărui spital”

Redactor:
Florentina Dinu
Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, la 5 ani de la incendiu: ”Noi nu avem un protocol unitar în niciun domeniu medical, la nivel național. Avem regulament intern al fiecărui spital”
Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv (FOTO: Facebook)

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, și tatăl unuia dintre decedați, a vorbit despre problemele nerezolvate din sistemul de sănătate care au condus la moartea victimelor de la Colectiv

Eugen Iancu reclamă că după 4 ani de zile de la depunerea plângerii împotriva acțiunilor întreprinse de autoritățile statului nu s-a anchetat nimic împotriva spitalelor sau a celor vinovați de tragedia produsă în noaptea de 30 octombrie 2015.

Tatăl uneia dintre victimele Colectiv: ”Nu avem un proces împotriva spitalelor sau a intervenției din acea noapte”

”Într-un proces în care trebuie să condamni statul și oameni care conduc acel stat, totul se blochează. Influența, înțelegerile… e o caracatiță uriașă. Din această caracatiță fac parte și procurorii și judecătorii. Din această cauză avem procese de ani de zile. După 4 ani de când am depus plângerea împotriva intervenției din acea noapte – dovedită prin înregistrări și filmulețe și documente că a fost o catastrofă – nu s-a anchetat nimic. Nu avem un proces împotriva spitalelor sau a intervenției din acea noapte, pentru că undeva totul se blochează”, potrivit  digifm.

Întrebat despre schimbarea din sistemul sanitar, președintele Asociației Colectiv spune că deficiența paturilor pentru arși și nerecunoașterea bacteriilor nosocomiale din partea lumii medicale este o mare problemă. Ba mai mult, Eugen Iancu reclamă lipsa unor protocoale pentru arși, fiecare spital funcționând după reguli interne.

Eugen Iancu: ”Noi nu avem un protocol unitar în niciun domeniu medical, la nivel național, să știm că în zona arșilor  sistemul medical funcționează după niște reguli clare”

”Avem 10 paturi noi funcționale pentru tratarea marilor arși, la Iași și Timișoara, doar atât! În rest, nimic! Am văzut acum două-trei săptămâni un raport al Ministerului Sănătății din care reieșea că noi nu avem bacterii nosocomiale. Este incredibil! Oamenii ăștia nu înțeleg că rezolvarea problemelor începe din momentul în care le recunoști și faci totul pentru a le rezolva. La noi e o opoziție fantastică din partea lumii medicale în privința schimbării. De aia nu avem spitale, clinici noi, legi noi sau protocoale noi. Noi nu avem un protocol unitar în niciun domeniu medical, la nivel național – să știm că în zona arșilor, a accidentelor rutiere, a cancerului, tot sistemul medical funcționează după niște reguli clare. Noi nu avem așa ceva! Avem regulament intern al fiecărui spital, se face totul după cum vrea somitatea din zona respectivă”.

Ce declara doctorul Stănculea, șeful terapiei intensive al Spitalului de Arși în decembrie 2015?

Medicul spunea că nu există un protocol național medical pentru marile arsuri, confirmat și de Rareș Bogdan, la vremea respectivă, când a anunțat pe post că un director de spital din Transilvania i-a transmis că România nu are un protocol pentru mari arși.

Medic de la Spitalul de Arsi: ”Știu că vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevărul. Nu avem un protocol”

”Răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile.

Știu că vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevărul. Nu avem! Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alții nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înțeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alții, nu”, potrivit unei investigatii Libertatea.

Medicul continuă:

”Există un protocol la Timişoara, dar în rest, nu. Ne-au sunat colegii de la celelalte spitale să ne întrebe cum să procedeze… Cei de la Municipal ne-au spus că vor să facă la fel ca şi cei de la Floreasca”.

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, vorbește în continuarea interviului despre lipsa unui spital de arși în România, iar unul dintre factorii cauzatori este influența somităților din domeniul medical.

”Nu e posibil ca după 5 ani să nu avem un spital de arși în România, care se construiește în 2 ani de zile! Asociația Colectiv ar fi putut construi un spital de arși în 2 ani de zile, dar pentru asta la Guvern trebuia să fie deschidere. Oamenii ăștia să nu mai aplece urechea la toate intervențiile unor somități din lumea medicală care nu vor să le fie deranjat sistemul pe care-l patronează de ani de zile. Somitățile trebuie să înțeleagă că lucrează în spitale de stat, iar dacă vor să stăpânească domeniul, atunci să-și construiască spitale private. Într-o instituție de stat nu trebuie să existe somități, ci protocoale și legi care sunt respectate de toți”.

Cât despre sfaturile pentru miniștrii ai Sănătății și pentru Raed Arafat, cel care a gestionat întreaga situație la momentul respectiv, tatăl îndurerat spune că este suficient să își recunoască greșelile și să fie susținuți de clasa politică.

”Să-și recunoască greșelile, să nu le mai ascundă! Nimeni nu vrea capul lui Arafat sau al vreunui ministru. Ceea ce enervează cu adevărat e opoziția la schimbare, la recunoaștere. Ei trebuie să spună: «Da, am greșit, dar începând de azi facem legi și construim!» Atâta timp cât ei neagă tot, ei se simt protejați. Iată, nu avem un proces în legătură cu intervenția din acea noapte. Un proces, o condamnare ar fi dus, cu siguranță, la primari care ar fi fost foarte atenți la ceea ce semnează. Pentru ministrul Sănătății, îmi doresc să fie unul puternic, susținut de clasa politică și societatea civilă, care să ia măsuri și să schimbe sistemul sanitar. Dacă va fi alt ministru moale, care nu va avea un cuvânt de spus în fața influenței enorme a somităților medicale, nu se va schimba nimic, vom continua să vorbim anual de Colectiv, dar nu se va produce nicio schimbare”.

Supravietuitor Colectiv: Legislația nu ține cont de sute de victime arse necolectiv înregistrate de România în fiecare an

Vineri, președintele  Klaus Iohannis a semnat o lege care acoperă toate cheltuielile medicale viitoare ale celor răniți la Colectiv. Albu a declarat că legislația nu ține cont de sute de victime arse necolectiv înregistrate de România în fiecare an.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
Anunț de ultimă oră despre Mihai Budeanu de la 3 Sud Est! Dumnezeu să-l aibă...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Pensionarii, în lacrimi! Veste teribilă chiar de 1 decembrie! Este DEZASTRU!
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
Un culturist kazah s-a căsătorit cu o păpușă sexuală: „Soție fericită, viață fericită”
Anunț de ultimă oră despre Mihai Budeanu de la 3 Sud Est! Dumnezeu să-l aibă...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
CTP a luat FOC! Scandal uriaș iscat cu Ilie Năstase: Dacă Ilie Năstase sare fileul...
TOP 5 inventatori români care te fac mândru de țara ta, de Ziua Națională a...
GRANIŢE ÎNCHISE! Țara vecină cu România care a luat peste noapte o nouă decizie ȘOC....
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Cât de norocos ești în funcție de zodie în data de 1 decembrie. Schimbări benefice...
Inchide