Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese

Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese
Publicat: 23/05/2013, 16:35
Actualizat: 06/02/2019, 06:17

Președintele Colegiului Medicilor din România și rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel Pitești procesul în care a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.

Curtea de Apel Pitești a respins cererea lui Vasile Astărăstoae de anulare a hotărârii ANI din decembrie 2011, prin care instituția a stabilit că directorul Institutului de Medicină Legală Iași și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași s-ar fi aflat în conflict de interese, întrucât a semnat zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între el și cele două instituții pe care le conducea, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană.

Decizia Curții de Apel Pitești nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iași, dosarul fiind apoi mutat, la cererea lui Vasile Astărăstoae, la Curtea de Apel Pitești.

Vasile Astărăstoae a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Agenția Națională de Integritate anunța, în decembrie 2011, că a constatat că Vasile Astărăstoae ar fi fost în conflict de interese și ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncă și de prestări servicii între el și Institutul de Medicină Legală Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, instituții pe care le conducea, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană. Cei doi ar fi obținut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza că Vasile Astărăstoae a fost numit rector pentru perioada 2008 – 2012, fiind implicit și ordonator principal de credite al UMF Iași. Din 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza a patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iași – instituție publică parteneră în proiect -, cât și în calitate de salariat.

Totodată, începând din 2001, Vasile Astărăstoae a fost și director al Institutului de Medicină Legală Iași. IML Iași, reprezentat legal de către Vasile Astărăstoae, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu fiica acestuia, Daniela Astărăstoae, și trei contracte cu el, preciza ANI în raportul privind conflictul de interese.

În 21 decembrie 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Iași l-au trimis în judecată pe Vasile Astărăstoae, alături de alte 18 persoane din conducerea UMF Iași sau reprezentând mai multe firme, într-un alt dosar privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a universității ieșene, proiect realizat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae a fost acuzat de procurorii DNA Iași de aderare și constituire de grup infracțional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată alături de el se numără doi directori din cadrul UMF Iași, Adrian Ciureanu și Daniel Druguș, precum și reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câștiga licitația.

În 8 mai 2013, Curtea de Apel Suceava a dispus trimiterea dosarului la procurorii DNA – Structura Centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Decizia a fost contestată și urmează să fie judecată la instanța supremă.

Platforma de e-learning le permite cursanților de la UMF Iași să aibă acces la întreaga documentația de curs, precum și la informațiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun