Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese

Redactor:
Catalina Cocolos
Redactor:
Livia Ispas
Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese
Președintele Colegiului Medicilor din România și rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel Pitești procesul în care a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.

Președintele Colegiului Medicilor din România și rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel Pitești procesul în care a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat. 

Curtea de Apel Pitești a respins cererea lui Vasile Astărăstoae de anulare a hotărârii ANI din decembrie 2011, prin care instituția a stabilit că directorul Institutului de Medicină Legală Iași și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași s-ar fi aflat în conflict de interese, întrucât a semnat zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între el și cele două instituții pe care le conducea, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană.

Decizia Curții de Apel Pitești nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iași, dosarul fiind apoi mutat, la cererea lui Vasile Astărăstoae, la Curtea de Apel Pitești.

Vasile Astărăstoae a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.

Agenția Națională de Integritate anunța, în decembrie 2011, că a constatat că Vasile Astărăstoae ar fi fost în conflict de interese și ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncă și de prestări servicii între el și Institutul de Medicină Legală Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, instituții pe care le conducea, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană. Cei doi ar fi obținut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza că Vasile Astărăstoae a fost numit rector pentru perioada 2008 – 2012, fiind implicit și ordonator principal de credite al UMF Iași. Din 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza a patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iași – instituție publică parteneră în proiect -, cât și în calitate de salariat.

Totodată, începând din 2001, Vasile Astărăstoae a fost și director al Institutului de Medicină Legală Iași. IML Iași, reprezentat legal de către Vasile Astărăstoae, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu fiica acestuia, Daniela Astărăstoae, și trei contracte cu el, preciza ANI în raportul privind conflictul de interese.

În 21 decembrie 2011, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Iași l-au trimis în judecată pe Vasile Astărăstoae, alături de alte 18 persoane din conducerea UMF Iași sau reprezentând mai multe firme, într-un alt dosar privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a universității ieșene, proiect realizat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae a fost acuzat de procurorii DNA Iași de aderare și constituire de grup infracțional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată alături de el se numără doi directori din cadrul UMF Iași, Adrian Ciureanu și Daniel Druguș, precum și reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câștiga licitația.

În 8 mai 2013, Curtea de Apel Suceava a dispus trimiterea dosarului la procurorii DNA – Structura Centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Decizia a fost contestată și urmează să fie judecată la instanța supremă.

Platforma de e-learning le permite cursanților de la UMF Iași să aibă acces la întreaga documentația de curs, precum și la informațiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide