Pricopie a cerut control la școala din Pungești după ce a primit informații că se fac presiuni

Pricopie a cerut control la școala din Pungești după ce a primit informații că se fac presiuni
Publicat: 18/10/2013, 14:48
Actualizat: 01/02/2019, 20:22

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a anunțat, vineri, că a cerut un control la școala din comuna vasluiană Pungești, după ce a primit informații că se fac presiuni asupra conducerii școlii pentru întreruperea cursurilor și participarea la protestul față de explorarea gazelor de șist.

Prezent, vineri, la Ploiești, unde a participat la celebrarea a 65 de ani de activitate a Universității de Petrol-Gaze, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că a cerut un control la nivelul școlii din comuna vasluiană Pungești, după ce a primit informații potrivit cărora persoane care se legitimează ca fiind reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale „fac presiuni” asupra conducerii școlii pentru a întrerupe cursurile și a merge la protestul față de explorările care ar urma să le facă Chevron în zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pricopie a precizat că nu este vorba despre un control al școlii, ci de o acțiune care are scopul de a proteja școala.

„Acum am cerut control la nivelul școlii, și nu pentru a controla școala, ci pentru a proteja școala, pentru că mi se pare inadmisibil ca cineva să dorească să folosească școala într-un alt scop. (…) Eu cred că noi aici trebuie să facem o distincție foarte clară: în primul și în primul rând școala are o anumită misiune și trebuie să se achite de această misiune. Mai departe, prezența sau nu la un protest este dreptul fiecărui cetățean și opțiunea cetățeanului”, a spus Pricopie.

Ministrul Educației a adăugat că a cerut inspectorului școlar general și celor de la Prefectura Vaslui să anunțe Poliția în cazul în care presiunile asupra conducerii școlii pentru participarea la protest continuă.

În plus, Pricopie a arătat că a trimis la Vaslui o echipă „pentru a-i ajuta pe cei de la școală și de la inspectorat (Inspectoratul Școlar Județean Vaslui – n.r.) să nu mai existe niciun fel de problemă”.

„Ca cetățean oricine în afara școlii decide ce face cu timpul său liber, ce opțiune are, dar în interiorul școlii nu este vorba despre o interdicție, e vorba despre a respecta misiunea școlii, și anume educația”, a mai spus Remus Pricopie.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Gabriela Plăcintă, a declarat, joi, că directorul școlii generale din Pungești este supus zilnic unor presiuni prin care i se solicită să închidă școala și să meargă cu profesorii și elevii la mitingul împotriva explorării gazelor de șist la Siliștea.

Potrivit sursei citate, directorul școlii generale din Pungești este agasat zilnic de numeroase persoane care îi solicită să oprească activitatea didactică pentru a permite elevilor și profesorilor să meargă la protestele de la Siliștea.

În susținerea declarației, șeful învățământului vasluian prezintă două e-mail-uri trimise pe adresa ISJ Vaslui de către președinții unor asociații neguvernamentale prin care i se solicită demiterea directorului Anișoara Răuță pe motiv că „lezează grav drepturile fundamentale ale cetățenilor din comuna Pungești, atât ale cadrelor didactice, cât și ale elevilor”.

Încă de la declanșarea protestelor la Siliștea împotriva gazelor de șist, conducerea școlii generale din Pungești a postat un anunț la intrarea în instituția de învățământ prin care anunța că „ISJ Vaslui interzice cadrelor didactice și elevilor părăsirea orelor de curs pentru a participa la protestul împotriva gazelor de șist”.

Unitatea școlară a postat anunțul după ce la ISJ Vaslui au ajuns mai multe sesizări cu privire la faptul că elevi de la școala generală din Pungești au participat, în timpul orelor de curs, la mitingurile de protest de la Siliștea.

Potrivit acesteia, în cursul zilei de miercuri, când protestele au avut cea mai mare amploare, 20 de elevi din clasele a V-a și a VIII-a au absentat de la cursuri, ei lipsind toată ziua de la școală.

Protestele localnicilor din Siliștea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești de care aparține satul Siliștea. Marți, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Reprezentanții companiei Chevron au anunțat, joi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de șist în localitatea vasluiană Siliștea, în urma protestelor din ultimele zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier