Pricopie: Vrem mai puține materii la a XI-a și a XII-a, pentru ca elevii să se concentreze pe examene

Pricopie: Vrem mai puține materii la a XI-a și a XII-a, pentru ca elevii să se concentreze pe examene
Publicat: 14/09/2014, 12:17
Actualizat: 18/05/2015, 20:15

Pricopie a vorbit atât despre intențiile pentru următorii ani, în privința învățământului preuniversitar, ale Ministerului Educației, dar și despre bacalaureat și finanțarea sistemului.
Unul dintre planurile ministrului este acela de reducere numărului de materii predate la clasele a XI-a și a XII-a, demers pentru care, în opinia lui, sunt necesari trei-patru ani.

„Aș vrea să reușim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a și a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii și să opteze în funcție de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor școlare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (… ) Trebuie reașezate disciplinele. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Pricopie, care a adăugat că „într-un stat normal, așa se întâmplă”.

Potrivit lui Pricopie, prin această măsură se va da posibilitatea elevilor să se concentreze, cu prioritate, pe materiile pentru examene. „Dacă la clasa a VIII-a, ai cărei elevi dau evaluarea, sunt două probe, trei cu cea pentru minorități, la bacalaureat numărul de probe este mult mai mare, pentru că avem și probele eliminatorii”, a mai spus el.

Pe de altă parte, ministrul Educației spune că analizează oportunitatea creșterii numărului de zile de școală, un prim pas fiind acela de a organiza, numai pentru doritori, o săptămână de tipul „Săptămânii altfel”, cu șapte zile înaintea începerii anului școlar.

„Suntem printre țările cu cel mai mic număr de zile de școală pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom începe școala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rău ca elevii care vor și părinții care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activități. Un fel de ‘Școala altfel’ înainte de 15 septembrie. Subliniez, însă, că anul școlar 2015-2016 va începe așa cum a fost prevăzut. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de școală”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educației a ținut să precizeze că ponderea de 71 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a, promoția 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una „decentă” și că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen. În același context, Pricopie a spus că simulările pentru bacalaureat vor fi organizate și în anul școlar caree începe luni.
„Vom continua în 2014-2015 simulările. Anul trecut, s-au primit cu reticență, în special simulările la clasa a XI-a. Dar, de fapt, nu este logic să vii și să spui că faci o simulare cu trei luni înainte de examen. Lucrurile trebuie făcute cu seriozitate, cu un an înaintea examenului de bacalaureat. Este un examen greu, complex. Cu un an înainte, trebuie să atragi atenția elevului, familiei, că mai sunt 12 luni până la examen, trebuie să înțeleagă structura examenului, cum se desfășoară, toate lucrurile acestea. Deci eu sunt foarte încântat de această simulare la clasa a XI-a, pe care o vom continua. Iar simularea la clasa a XII-a are logică în prezența unei simulări de clasa a XI-a, din analiza centralizată al datelor”, afirmă Pricopie.

În privința finanțării sistemului de învățământ, ministrul spune că rămân probleme, dar acestea vor fi rezolvate „gradual”.

Remus Pricopie a dat ca exemple naveta profesorilor, care ar trebui finanțată în baza unor plafoane de kilometri, și suma alocată prin programul „Bani de liceu”, alocată elevilor din familii sărace, care, conform estimărilor, ar urma să crească, lunar, de la 180 de lei „spre 250 de lei”.

Tot despre cadrele didactice, ministrul spune că acestea vor beneficia, din nou, de „programul 100 de euro”. Suma va crește însă la 150 de euro, care vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de cărți sau participararea la programe de formare profesională, a precizat Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni