Prima concluzie după descoperirea făcută pe malul lacului Tărnița

Prima concluzie după descoperirea făcută pe malul lacului Tărnița
INCREDIBIL, dar asta au descoperit autoritățile

Șeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, a declarat că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarnița, a structurii fibrei, aspectului grăsimii și a consistenței acesteia „subscrie pentru carne de cal”.

„Avem probe și contraprobe sigilate, recoltate din peste 30 de saci, care reprezintă probe de carne aduse de la Tarnița. Din investigațiile noastre, pe baza aspectului cărnii, structurii fibrei, aspectului grăsimii, consistenței acesteia, subscriu pentru carne de cal. Dat fiind faptul că avem de-a face cu bucăți de carne, fără parte osoasă, fără organe, va trebuie să avem și confirmarea unui institut de referință, Institutul de Igienă și Sănătate Publică București, unde vom trimite aceste probe, urmând a avea confirmarea”, a declarat, duminică, presei, șeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu.

Potrivit acestuia, cantitatea de carne scoasă din lac este „proaspătă” și urmează să fie dusă pentru incinerare la SC Protan Dej.

Sâmbătă, sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite aruncate pe malul lacului Tarnița, din județul Cluj, și în lac, Poliția și Direcția Sanitar-Veterinară Cluj declenșând o anchetă în acest caz.

Până duminică, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Cluj și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au strâns din lacul Tarnița și de pe malul apei, aproximativ o tonă de carne congelată și care fusese aruncată, rezultatele probelor de laborator urmând să fie comunicate marți.

Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara, duminică, că din primele informații reiese că nu este vorba despre carne alterată.

„Reprezentanții DSV și ai ISU Cluj au strâns din lacul Tarnița și de pe mal circa o tonă de carne congelată care a fost aruncată. Pungile cu carne nu erau etichetate, astfel că nu putem ști proveniența și tipul de carne. Au fost recoltate probe de carne pentru laborator, analizele privind determinarea speciei urmând să fie făcute la București, iar rezultatele vor fi prezentate marți. Din ce am constatat, carnea e conformă, nu este alterată”, spunea Pivariu.

Potrivit acestuia, acțiunea de colectare a cărnii din lacul Tarnița continuă și duminică, iar toată cantitatea urmează să fie dusă la o firmă specializată pentru a fi incinerată.

Directorul DSV Cluj a evitat să spună dacă este vorba despre carne de cal.

De asemenea, au fost prelevate și probe de apă din lacul Tarnița pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ținând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a cerut, duminică, Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale „la sânge” la procesatorii și depozitele de carne din județ, afirmând că este „inadmisibil” ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată și autoritățile să nu știe.

Gheorghe Ioan Vușcan a declarat, duminică, că ar trebui ca inspectorii de la DSV să nu se mai lase „îndulciți” cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale la anumite firme.

„Ceea ce mă nemulțumește la cei de la DSV Cluj este activitatea de control, pentru că nu trebuia să se ajungă la ceea ce s-a întâmplat cu carnea aruncată în lacul Tarnița. Cei de la DSV ar fi trebuit să știe care este situația exactă a cantităților de carne la procesatori și la depozite. Este inadmisibil să nu se știe nimic când e vorba despre o asemenea cantitate de carne congelată, de circa o tonă, indiferent că este de cal, de vită, expirată sau nu, este vorba în cele din urmă de alimentația și sănătatea cetățenilor. Ar trebui ca cei de la DSV să nu se mai lase îndulciți cu câte o ofertă, astfel încât să nu efectueze controale. Am cerut conducerii DSV Cluj ca de luni să declanșeze controale la sânge la toți procesatorii și depozitele de carne din județ, să vedem care e situația. Trebuie să fim fermi”, a spus Vușcan.

El a precizat că are informații potrivit cărora ar funcționa în județ și depozite ilegale de carne și a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre „situații penale”.

„Vrem să avem certitudinea că în județul Cluj nu există comercianți ilegali de carne”, a mai spus prefectul județului Cluj.

El a cerut DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineață, un raport asupra situației de la lacul Tarnița.

Inchide