Prima luare de poziție a misiunii diplomatice a Palestinei în România privind mutarea ambasadei la Ierusalim

Prima luare de poziție a misiunii diplomatice a Palestinei în România privind mutarea ambasadei la Ierusalim
Publicat: 06/01/2018, 16:23

„Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim o opțiune legitimă, România dovedește încă o dată respect față de principiile de drept și față de legea internațională” a declarat Fuad Kokaly, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Palestina la București, potrivit unui comunicat de presă transmis către MEDIAFAX.

Poziția președintelui Klaus Iohannis rămâne în acord cu rezoluțiie deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, a rezoluțiilor Adunării Generale a ONU, a Convenției a Patra de la Geneva și se aliniază deciziei unanime, îmbrățișată cu „fermitate” de toate statele membre ale Uniunii Europene, din care România este parte, se arată în comunicat.

Ambasada Statului Palestina la București susține că procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un „impas”.

„Procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas și, așa cum se arată și în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluției celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-și exercite dreptul la auto-determinare și să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaționale și tuturor rezoluțiilor emise de organizațiile internaționale citate mai sus”, precizează Ambasada Statului Palestina la București.

Potrivit sursei citate, decizia „unilaterală” a SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii și a unui climat de normalitate în „Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populația lumii”.

„România și Palestina au o istorie comună bazată pe relații bilaterale oficiale de adâncă prietenie, sprijin și atașament reciproc și, atât comunitatea palestiniană din România cât și comunitatea română din Palestina stau chezășie pentru legătura profundă dintre cele două națiuni și popoare. Mai mult decât atât, Ambasada Palestinei la București a avut întotdeauna un partener preeminent în instituțiile statului român, iar relațiile diplomatice dintre cele două state n-au fost niciodată mai strânse”, se arată în comunicatul transmis.

Ambasada Statului Palestina la București și-a exprimat convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaționale și, de asemenea, un partener „aparte” în eforturile pe care Statul Palestina și misiunea lui diplomatică la București le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a avut, vineri, o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la inițiativa acestuia din urmă, despre evoluțiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluție pe tema statutului Ierusalimului.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, premierul israelian a adresat mulțumiri pentru votul de „abținere” al României cu ocazia adoptării Rezoluției Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului și a apreciat relația apropiată de prietenie dintre cele două state și popoare, bazată pe interese comune.

În ceea ce privește evoluțiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Iohannis a reiterat elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al „explicației de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluției Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

Administrația Prezidențială precizează că, potrivit acestei poziții, aprobate de Președintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părți. România a subliniat, în cadrul explicației de vot, și necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților. De asemenea, s-a arătat cu acel prilej că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie. Totodată, în poziția exprimată cu prilejul explicației de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părțile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace și a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaționale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluției adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticență de către țara noastră, ceea ce a și motivat decizia de vot „abținere”.

„În consecință, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, se arată în comunicat.

La rândul său, Iohannis a evidențiat simbolismul aniversării, în acest an, a șapte decenii de relații diplomatice neîntrerupte dintre cele două state, care coincide cu împlinirea a 70 de ani de la înființarea Statului Israel și cu celebrarea Centenarului României Moderne.

Cei doi înalți demnitari au discutat, totodată, despre situația actuală din Iran, șeful statului exprimând regretul pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în urma recentelor proteste și speranța că violențele vor înceta, iar libertatea de exprimare și libertatea de întrunire pașnică vor fi respectate.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în 21 decembrie, în legătură cu rezoluția pe tema statutului Ierusalimului că România a exprimat vot de „abținere” în cadrul Adunării Generale ONU fiind necesară prudența și relansarea dialogului în cadrul procesului de pace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...