PRIMA REACȚIE a Academiei Naționale de Informații, după suspiciunile de plagiat în tezele de doctorat coordonate de Gabriel Oprea

PRIMA REACȚIE a Academiei Naționale de Informații, după suspiciunile de plagiat în tezele de doctorat coordonate de Gabriel Oprea
Publicat: 18/07/2016, 15:17

Decizia a fost luată după ce în presă au apărut mai multe suspiciuni de plagiat în ceea ce privește unele lucrării de doctorat al căror coordonator a fost Gabriel Oprea. Mai exact, este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care este și secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, și despre cea a prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

Reprezentanții Academiei arată că Senatul instituției a mandatat Consiliul Științific să accelereze procesul de verificare a respectării standardelor academice a tezelor de doctorat. Aceștia precizează că procesul a fost inițiat cu mult timp în urmă. „Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”, se arată în comunicatul remis de Academia Națională de Informații.

Gabriel Oprea este suspectat la rândul lui de plagiat. În luna iulie, după ce Hotnews a publicat o anchetă cu privire la plagiatul din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, Comisia de Etică a Universității București (UB) a anunțat că va examina suspiciunea de plagiat în cazul acestei tezei de doctorat, după cum gândul a scris aici.

„Comisia de etică a Universității din București a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz și adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanți ai media”, anunța profesorul Marian Popescu în luna iulie.

Vineri, 4 septembrie, profesorul Popescu a declarat într-un interviu pentru gândul că a analizat, în nume personal, teza de doctorat a lui Gabriel Oprea și că în mod sigur poate să spună că este un plagiat.

„Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărășește atenția celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit și altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenței”, spune Marian Popescu, anunțând că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică „o culpă gravă” în ceea ce îl privește pe Gabriel Oprea.

Pe de altă parte, primul verdict privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a venit de la Consiliului Național de Etică care a anunțat pe 2 iulie că a adoptat o hotărâre prin care arată că „suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat elaborate de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea nu se confirmă”, după cum gândul a scris aici.

Comunicatul integral remis de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”:

„Având în vedere recentele luări de poziție din spațiul public, cu referiri la unele lucrări științifice elaborate în cadrul Școlii Doctorale a Aucademiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, vă facem cunoscută decizia forului nostru universitar, menită a asigura transparența și climatul corect de derulare a activităților cu caracter știintific.

Consiliul de administrație a transmis Senatuli Academiei solicitarea de a evalua stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat.

În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice.

Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×