Prima zi a lui Klaus Iohannis la Cotroceni. Președintele îl cheamă pe Victor Ponta la consultări. Premierul a confirmat întâlnirea

Publicat: 22/12/2014, 00:07

UPDATE Ponta confirmă că merge la Cotroceni pentru a discuta cu Iohannis

Premierul Victor Ponta a confirmat informația MEDIAFAX că, luni, se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, spunând că este o primă întâlnire instituțională care poate demonstra, după 10 ani, ce important este ca președintele și premierul să colaboreze pentru binele public.

„Mâine voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întâlnire instituțională cu președintele Iohannis. După 10 ani putem în sfârșit să demonstrăm românilor ce important și benefic este ca președintele și premierul să colaboreze pt binele public. Toți cetățenii care ne-au numit în funcțiile noastre vor avea de câștigat”, afirmă Ponta pe Facebook.

Și președintele Klaus Iohannis a confirmat întâlnirea de luni, precizând că va discuta cu premierul și despre actualitatea politico-economică.

„L-am invitat mâine, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta, la o întâlnire la care vom discuta prioritățile guvernării, actualitatea politico-economică și perspectivele colaborării instituționale între președinție și guvern. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00”, a scris Iohannis tot pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în discursul rostit în Parlament, că este nevoie de „înțelegerea clară” la nivelul întregii clase politice că „nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție”.

„Este nevoie de înțelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție”, a spus el. Iohannis a precizat că și-ar dori ca la sfârșitul mandatului său „corupția să nu mai figureze pe agenda publică, instituțiile să funcționeze pentru cetățeni”.

La câteva ore după ce și-a prezentat prioritățile mandatului prezidențial în Parlament, Klaus Iohannis a anunțat, pe Facebook, că l-a invitat pe premierul Victor Ponta, luni, la Cotroceni, pentru a discuta prioritățile guvernării, actualitatea politico-economică și perspectivele colaborării instituționale cu Guvernul.

„L-am invitat mâine, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta, la o întâlnire la care vom discuta prioritățile guvernării, actualitatea politico-economică și perspectivele colaborării instituționale între președinție și guvern. Întâlnirea va avea loc la ora 12:00″, este mesajul postat de Iohannis.

UPDATE 18:15 Klaus Iohannis a anunțat, pe Facebook, că l-a invitat pe premierul Victor Ponta, luni, la Cotroceni, pentru a discuta prioritățile guvernării, actualitatea politico-economică și perspectivele colaborării instituționale cu Guvernul.

UPDATE 14:57 La recepția privată dată de Klaus Iohannis a fost invitată și Simona Halep.

UPDATE 14:20 La Palatul Cotroceni au început să vină invitații la recepția privată, printre aceștia Andrei Chiliman, Gheorghe Ialomițianu, Gheorghe Falcă, Roberta Anastase, Radu Carp, Cristian Poteraș, Cătălin Predoiu, Puiu Hașotti, Victor Paul Dobre, Ludovic Orban.

UPDATE 13:40 Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni.

UPDATE 13:27 Garda de onoare îi prezintă onorul lui Traian Băsescu, la plecarea de la Cotroceni

UPDATE 13:20 A avut loc ceremonia de predare- primire a mandatului de președinte.

UPDATE 13:10 Klaus Iohannis a fost întâmpinat la intrarea în Palatul Cotroceni de Traian Băsescu și soția sa, Maria.

UPDATE 13:06 Klaus Iohannis a ajuns la Cotroceni.

UPDATE 12.16 Klaus Iohannis susține cuvântul de inaugurare al mandatului de președinte al României: principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

– Voi fi președintele tuturor românilor.

– Vă mulțumesc vouă, tuturor concetățenilor mei, pentru că ați arătat lumii întregi adevărata față a României. La 25 de ani după căderea comunismului ați făcut încă o dată să triumfe democrația și participarea. Sunt profund mișcat de dragostea de țară care a stat în spatele participării la vot, de aspirația spre libertate și prosperitate a românilor.

– România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat în fața oamenilor și cu care pornesc pe acest drum. Îmi propun ca la sfârșitul mandatului meu de Președinte, România să fie spațiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, în care să își găsească în sfârșit loc stabilitatea, aprecierea valorii și calmul.

– Se vorbește foarte mult despre așteptări, despre speranțele pe care românii și le pun în viitor. Le spun românilor – așteptările mari pot duce la rezultate mari. pentru că așteptările mari înseamnă mai multă muncă. Iar eu voi fi primul.

– Primul pas: reconstrucția instituțiilor politice.

– Mi-aș dori ca la sfârșitul mandatului meu corupția să nu mai figureze pe agenda publică.

– Este nevoie de înțelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție.

– Al doilea capitol esențial pe care îl avem de reconstruit este cel al marilor sisteme publice: educație, sistem sanitar, sistem de pensii care asigură o viață decentă”

– Voi chema la consultări partidele politice ca să discută ce obiective de țară ne asumăm și să stabilim un calendar pe etape și acțiuni pentru a trece de la vorbe la fapte.

– Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului.

-Lucrul bine făcit înseamnă că vom construi consens. Avem datoria de a veni în fața românilor pentru a le spune ce etape am parcurs.

– Mai presus de toate îmi doresc o națiune puternică, națiunea română e mai mare decât suma intereselor,ambițiilor și chiar reușitelor personale. Suntem o singură națiune cu valori și obiective. O națiune de cetățeni care știe ce vrea în UE și pentru sine.

– Vreau ca pentru fiecare român să fie o onoare și o mândrie că face parte din această națiune.

UPDATE 12.13 PF Daniel adresează binecuvântarea sa noului șef de stat.

UPDATE 12.10 Klaus Iohannis devine oficial președinte al României.

UPDATE 12.09 Valeriu Zgonea îi adresează invitația lui Iohannis invitația de a depune jurământul de președinte al României. „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

UPDATE 12.05 Augustin Zegrean prezintă hotărârea privind validarea alegerii președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

UPDATE 12.01 Klaus Iohannis intră în sala Parlamentului în aplauzele celor prezenți. Valeriu Zgonea îl prezintă pe președintele ales al României și invită asistența să asculte imnul de stat. Iohannis ascultă imnul cu mâna în dreptul inimii.

UPDATE 12.00 Carmen Iohannis stă la prezidiu alături de noua co-președintă a PNL, Alina Gorghiu.

UPDATE 11.43 – Klaus Iohannis a ajuns la Parlament, unde va fi învestit președinte al României. El este însoțit de soția sa, Carmen, și a fost primit de către Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților și de către Călin Popescu Tăriceanu. președintele Senatului. Printre invitați se numără Preafericitul Daniel, patriarhul BOR, arhiepiscopul catolic Ioan Robu și Principele Radu, ca reprezentant al Casei Regale.

De altfel, înalții ierarhi stau unul lângă altul, iar alături de ei, Principele Radu.

În sala de plen a Parlamentului se află și foștii președinți ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

La ceremonie participă, pe lângă ambasadori, și Livia Stanciu, președinta ÎCCJ, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea și președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

ȘTIREA INIȚIALĂ.Ședința solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales urmează să înceapă la ora 12.00.

Deschiderea ședinței va fi marcată de intonarea imnului național al României.

După intonarea imnului, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, va prezenta Hotărârea privind validarea alegerii președintelui României, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale și ale Regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

În continuare, Klaus Iohannis va depune jurământul, conform prevederilor stipulate de Constituția României, urmând să semneze textul acestui document și să îl înmâneze președintelui de ședință.

Declarația Parlamentului României cu privire la depunerea jurământului de către Președintele României va fi citită de președintele de ședință, după care președintele Klaus Iohannis va adresa un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Ședința solemnă va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Surse parlamentare au precizat, pentru MEDIAFAX, că președintele ales, Klaus Iohannis, va respecta protocolul de depunere a jurământului utilizat în situațiile similare de până în prezent, el neavând solicitări suplimentare legate de ceremonial.

În timpul ședinței solemne, Klaus Iohannis va lua loc separat, pe un scaun situat imediat în stânga tribunei unde se țin discursurile.

Familia lui Klaus Iohannis și câțiva apropiați ar urma să asiste la ceremonie în sala de plen.

Totodată, va fi amenajată și o altă sală în incinta Parlamentului, în care alți invitați vor putea urmări ceremonia pe un ecran mare.

După ședința solemnă a Parlamentului, la Palatul Cotroceni urmează să aibă loc ceremonia de predare-primire a funcției între Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea în Palatul Cotroceni. După intonarea imnului de stat și primirea de către Traian Băsescu și consilierii prezidențiali și de stat, Klaus Iohannis va fi primit în biroul președintelui.

Aici, Traian Băsescu îi va înmâna lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, în baza căruia președintele conferă decorațiile și Ordinul Steaua României în grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului președintelui României.

În încheierea ceremoniei, Klaus Iohannis îl va însoți pe Traian Băsescu la ieșirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima dată onorurile militare, înainte de a părăsi funcția cea mai înaltă în stat.

Conform prevederilor Constituției, mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. De asemenea, se stipulează că președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?