Primăria Constanța își face imagine de 1,5 milioane euro prin firmele partenerilor de afaceri ai lui Mazăre. „Asta-i viața. Nu e conflict de interese”

Publicat: 03/03/2013, 13:17
Actualizat: 29/04/2015, 17:56

Primăria Constanța a încheiat în noiembrie 2012 și februarie anul acesta două contracte în valoare totală de 1,5 milioane euro cu două companii deținute de unul dintre partenerii de afaceri ai lui Radu Mazăre. În noiembrie 2012, Primăria a semnat un contract de publicitate în presa scrisă de 3,5 milioane lei, adică 800.000 euro cu Telegraf Advertising SRL, iar în februarie 2013 un contract de 3,2 milioane lei (730.000 euro) cu Soti Cable Neptun. Cele două companii îi au ca acționar pe Sorin Strutinsky care este asociat cu Radu Mazăre în alte două societăți comerciale. În 2009, ANI a sesizat Parchetul Curții de Apel Constanța pentru o contracte încheiate cu aceleași companii. Radu Mazăre a declarat pentru gândul că, în opinia sa, nu este vorba de nici un fel de conflict de interese.

Potrivit Registrului Comețului, dar și propriei declarații de avere, Radu Mazăre este acționar al companiilor Conpress Group și Xenoti SRL, tot aici fiind acționar și Sorin Strutinsky. Strutinsky este acționar al companiilor Soti Cable Neptun și Telegraf Advertising SRL, companiile care au câștigat licitațiile pentru contractele de publicitate licitate de primăria lui Radu Mazăre. În cadrulConpress Group și Xenoti SRL acționar este și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Soti Cable Neptun este compania care pe 23 februarie a fost desemnată câștigătoarea unui contract de 3,2 milioane lei, adică 730.000 euro pentru „servicii de informare si promovare pe canale TV locale si/sau regionale”. Este vorba de un contract împărțit pe 4 ani, el fiind prelungit în fiecare an. De altfel, în fișa de achiziție se menționează că este vorba de un acord cadru care va avea patru contracte subsecvente care vor fi derulate până în 2016. Contractul a fost atribuit prin licitație deschisă, dar a fost depusă o singură ofertă, cea a Soti Cable Neptun.

Vezi aici anunțul de atribuire a contractului

Mazăre: „Aveți grijă ce scrieți că vă dau în judecată”

Contactat de gândul primarul Radu Mazăre a declarat că, în opinia sa, nu există nici un conflict de interese în acest caz. „Negativ. Nu este nici un conflict de interese. Au mai căutat și ăia de la ANI. Aveți grijă ce scrieți că vă dau în judecată și vă iau banii după aia și ție, și ziarului”, a precizat Radu Mazăre

Întrebat cum se face că aceleași două companii Soti Cable Neptun și Telegraf Advertising SRL ale partenerilor săi de afaceri câștigă contractele de publicitate ale primăriei, Radu Mazăre explică: „Asta-i viața. Dacă ați fi participat și voi cu ziarul poate câștigați voi”.

Potrivit caietului de sarcini, Soti Cable Neptun va trebui să cumpere pentru primărie publicitate în presă. Primăria dorește să cheltuie cei 730.000 euro pe reportaje de promovare, transmisii live și dezbateri televizate.

Iată ce se menționează în caietul de sarcini: anunțuri de interes public (durata standard 15 sec) sub forma grafică (billboard); spoturi informative/publicitare (durată standard 30 sec) pornind de la concept, scenariu, editare video (imagine din arhivă proprie sau a clientului ori rezultată din filmări dedicate-interior studio sau exterior oraș) grafică, filmări speciale cu sau fără ilustrație sonoră dedicată; reportaje promovare (durată standard 60 sec); filmari dedicate (interior/exterior), grafică, editare video, ilustrație muzicală, procesare, cu sau fără imagini de arhivă; programe speciale (durata standard 30 min), de informare, promovare și/sau dezbatere publică, transmisiuni live evenimente (durata standard 60 min), cu car reportaj, minim 4 camere, înregistrări evenimente (durată standard 60 min), în vederea editării și difuzării ulterioare.

Sorin Strutinsky: „Nu sunt vionvat că nu se înscrie și altcineva la licitații din Constanța”

Contactat de gândul, Sorin Strutinsky a declarat că, în opinia sa, nu a fost avantajat de faptul că are afaceri comune cele ale lui Radu Mazăre.”Într-adevăr, eu sunt patronul companiilor, dar am directori care se ocupă. Dacă participă la licitații și suntem mai buni câștigăm. Eu nu știu de ce nu s-a înscris altcineva. Am avut fime împreuna cu Radu Mazăre și mai avem câteva. Dacă cineva face o licitație eu mă prezint. Am fost și în București unde am pierdut la unele la altele am și câștigat. În Constanța dacă nu participă altcineva nu-s eu vinovat”, a declarat pentru gândulSorin Strutinsky

Citește aici dosarul licitației

Compania Soti Cable Neptun SRL este cea care deține licența de funcționare a postului de televiziune Neptun Tv din Constanța. Potrivit CV-ului oficial în 1995 Radu Mazăre a fost acționar al companiei care deținea postul Neptul TV.

În noiembrie 2012, Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu somație postul de televiziune Neptun Tv pentru emisiunile din campania electorală pentru alegerile parlamentare. Potrivit deciziei CNA postul nu a asigurat un echilibru invitând mult mai mulți membri USL la dezbateri. „Astfel, în cadrul acestor emisiuni difuzate în perioada menționată, competitorii electorali au beneficiat de un număr de prezențe, după cum urmează: ARD – 8 prezențe, USL – 47 de prezențe, PP-DD – 7 prezențe și MIN o prezență, în timp ce alți competitori electorali (nominalizați în tabelul prezentat) nu au beneficiat de nicio prezență”, se menționează în comunicatul CNA.

VEZI AICI DECIZIA CNA

3,5 milioane de lei pentru publicarea comunicatelor de presă

În octombrie 2012, Primăria Constanța a atribuit companiei Telegraf Advertising SRL un contract de 3,5 milioane lei, adică 800.000 euro pentru publicitate în presa scrisă. Obiectul contractului este publicarea comunicatelor și anunțurilor făcute de primăria condusă de Radu Mazăre. Acționar al Telegraf Advertising SRL este același Sorin Strutinsky. Potrivit datelor oficiale, contractul a fost atribuit prin licitație, dar a existat o singură ofertă adică cea a Telegraf Advertising SRL. Și acest contract este împărțit pe o durată de patru ani.

CITEȘTE AICI CAIETUL DE SARCINI AL LICITAȚIEI

Potrivit caietului de sarcini, pentru cei 800.000 euro Telegraf Advertising SRL va publica machete publicitare care vor avea următorul conținut:”hotărâri de interes general, adoptate de Consiliul Local Municipal Constanța; convocatoarele ședințelor de consiliu; comunicate și știri de presă; activitățile desfășurate de Primăria Constanța în domeniul dezvoltării (execuție lucrari drumuri, construcții, iluminat, etc), social și cultural; programele de finanțare și proiectele cu finanțare europeană aflate în implementare; programe sociale de subvenții pentru încălzirea locuințelor cu energie termică, electrică, GPL, gaze; alte informații de interes public”

Compania Telegraf Advertising SRL este publisherul ziarului Telegraf. Potrivit propriului CV, Radu Mazăre a fost fondator și redactor șef la ziarului Telegraf în anul 1992.

Vezi AICI anunțul de atribuire al contractului

În 2009 Mazăre a cumpărat știri și imagine pozitivă

Nu este pentru prima dată când Primăria condusă de Radu Mazăre a contractat serviciile de publicitate ale partenerilor de afaceri. În 2009, primăria Constanța, a acordat două contracte de publicitate companiei Soti Cable Neptun, care în total au costat bugetul local 3.524.076 lei, adică 836.317 euro cursul leu/euro din 2009.

„Materiale propuse a fi difuzate sunt hotărâri de interes general adoptate de Primaria Municipiului Constanta, convocatoarele ședințelor de consiliu, comunicate și știri de presă, precum și orice alte anunțuri privind asigurarea transparenței activității instituției. De asemenea, se urmărește informarea corectă, obiectivă și în timp real a societății civile despre activitatea Primăriei Municipiului Constanța, dar și construirea, promovarea și menținerea unei imagini instituționale pozitive”, se arată în nota de fundamentare a contractului din 2009.

Pe lângă cele două contracte din 2009, primăria lui Mazăre a mai acordat companiilor deținute de partenerii săi de afaceri și alte contracte de publicitate. Astfel, în perioada 2007-2009, primăria a semnat cinci contracte cu compania Telegraf Advertising, la care acționar majoritar este Sorin Strutinsky, respectiv partenerul de afaceri ai lui Radu Mazăre.

Lista contractelor primăriei Constanța cu partenerul de afaceri ai lui Radu Mazăre

  • iunie 2007, contract de publicitate radio, 50.000 lei (12.000 euro) – (atribuit de Primăria Constanța);
  • mai 2008, contract publicitate presa scrisă, 3.697.479 lei, (877.963 de euro) – (atribuit de Primaria Constanța);
  • iulie 2008, contract publicitate presa scrisă – valoare necunoscută (acest contract a fost atribuit de Serviciul de Taxe si Impozite din cadrul Consiliului Local Constanța);
  • septembrie 2008, contract publicitate radio, 42.016 lei (10.000 euro) – (atribuit de Primăria Constanța);
  • noiembrie 2008, contract presă scrisă 283.856 lei, (70.000 euro) – (atribuit de Primăria Constanța).

ANI a sesizat în 2009 Parchetul pentru conflict de interese

În noiembrie 2009, Agenția Națională de Integritate a constat că Radu Mazăre a încălcat regimul conflictelor de interese prin acordarea contractelor de publicitate către companiile Soti Cable Neptun și Telegraf Advertising SRL.

ANI a sesizat în 2009 Parchetul Curții de Apel Constanța. În argumenția ANI se precizează că Mazăre a încălcat articolul 2531 din Codul Penal care prevede următoarele: „fapta funcționarului public (în sensul art. 147, Cod Penal) care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.

Parchetul Curții de Apel Constanța nu a precizat până în prezent ce soluție a dispus în cazul lui Radu Mazăre, adică dacă a decis neînceperea urmăririi penale sau trimiterea în judecată. Cert este că Mazăre nu a fost trimis în judecată pentru infracțiunile invocate de ANI în 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern