Primarul din Bacău, Romeo Stavarache, a fost transferat la penitenciar

Primarul din Bacău, Romeo Stavarache, a fost transferat la penitenciar
Publicat: 04/08/2014, 18:28
Actualizat: 12/02/2016, 04:59

Trimis în judecată de către procurorii DNA pentru presupuse fapte de corupție în calitate de primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache a ajuns în custodia Penitenciarului Bacău, prin transfer din arestul Poliției Județene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Alături de edilul băcăuan, au fost transferați în Penitenciarul Bacău și cei doi oameni de afaceri arestați preventiv pe 1 iulie 2014, conform procedurilor legale.

În fapt, autoritățile judiciare au decis mutarea celor trei băcăuani odată cu încheierea urmăririi penale în dosarul în care sunt acuzați de fapte de corupție și trimiterea acestora în judecată. Atât Stavareche, cât și cei doi oameni de afaceri vor rămâne închiși în Penitenciarul Bacău cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, când se va judeca contestația la măsura prelungirii arestului preventiv cu un al doilea mandat de 30 de zile, dispusă în urmă cu o săptămână.

În 1 iulie, primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bacău, după ce procurorii DNA solicitaseră acest lucru întrucât edilul a luat legătura cu ceilalți inculpați din dosar, în condițiile în care era cercetat sub control judiciar. Măsura a fost contestată de edilul băcăuan la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă instanța a respins cererea, printr-o hotărâre definitivă. Starea de arest preventiv i-a fost prelungită, la sfârșitul lui iulie, cu încă un mandat de 30 de zile, măsură contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție și care se va judeca pe 8 august.

Stavarache fusese reținut în 26 iunie de procurorii DNA, iar în aceeași zi Curtea de Apel Bacău a decis să fie cercetat sub control judiciar. De asemenea, instanța a dispus ca Liviu Cenușă și Liviu Goian să fie cercetați tot sub control judiciar.

Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată, pe 25 iulie, a edilului din Bacău pentru cinci infracțiuni de luare de mită comise în perioada 2008-2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul băcăuan ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În același dosar, au mai fost trimiși în judecată de către procurorii DNA oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Vasile Cenușă și Liviu Goian, precum și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2011 Romeo Stavarache a pretins și primit, direct sau prin intermediul celorlalți inculpați, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008 primarul Bacăului i-a cerut administratorului unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 de lei.

În ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiași om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totală de 1.259.789,03de lei.

În martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

Potrivit DNA, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Cășuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în 24 aprilie 2009.

Procurorii anticorupție mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenușă și Constantin Apostol.

În acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi și patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”