Primarul din Năvodari, acuzat de dare de mită, a fost deferit justiției

Primarul din Năvodari, acuzat de dare de mită, a fost deferit justiției
Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, aflat în arest din 15 noiembrie, a fost deferit justiției pentru dare de mită, dosarul urmând să fie judecat de Tribunalul Constanța, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Publicat: 10/12/2012, 17:06
Actualizat: 27/09/2018, 19:04

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, aflat în arest din 15 noiembrie, a fost deferit justiției pentru dare de mită, dosarul urmând să fie judecat de Tribunalul Constanța, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului MATEI NICOLAE, primarul orașului Năvodari, județul Constanța, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită și, în stare de libertate, a inculpatului VÂLCU NICOLAE, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de mărturie mincinoasă și fals în declarații

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Potrivit procurorilor, în perioada iunie-octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere (denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofițerului de poliție două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate,nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în fața notarului, o declarație care nu corespunde adevărului, susținând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând prețul achiziționării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în fața organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declarații mincinoase”, arată DNA.

În același dosar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Nicolae Vâlcu, acuzat de mărturie mincinoasă și fals în declarații.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii DNA au colaborat cu ofițeri din Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Tribunalul București a hotărât, în 15 noiembrie, arestarea pentru 29 de zile a primarului din Năvodari, iar Curtea de Apel București a decis definitiv, în 23 noiembrie, menținerea acestei măsuri preventive.

Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat că toate acuzațiile sunt probate prin niște interceptări și „câteva post-it-uri” care nu au mare relevanță în dosar.

El a subliniat că nu era posibil ca Matei să încerce să îi ofere mită comisarului șef, atâta vreme cât între cei doi exista o dușmănie cunoscută la nivel public.

Avocatul a mai spus că persoana care s-a ocupat de intermedierea vânzării terenurilor ce ar fi fost oferite drept mită, în suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, era de fapt un ofițer infiltrat de către anchetatori.

Nicolae Matei este membru PSD și primar al orașului Năvodari din 2008.

Presa locală a relatat că, în ultimi patru ani, primarul Nicolae Matei, asociat în SC Dormarbib Grup, ar fi fost implicat în mai multe tranzacții imobiliare și licitații „cu dedicație”.

Potrivit presei, câștigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la inițiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spații de cazare, administrative și comerciale, anexe, amfiteatrul și cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA.

Acționarii acestei societăți sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acțiuni și Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acțiuni.

Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!