Primarul din Sighișoara, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Primarul din Sighișoara, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu
Primarul din Sighișoara, Dorin Ioan Dăneșan (PSD), a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, sentința Curții de Apel Târgu Mureș majorând, la recurs, pedeapsa inițială, însă edilul spune că va cere revizuirea deciziei.
Publicat: 13/03/2013, 15:19
Actualizat: 03/07/2013, 20:51

Primarul din Sighișoara, Dorin Ioan Dăneșan (PSD), a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, sentința Curții de Apel Târgu Mureș majorând, la recurs, pedeapsa inițială, însă edilul spune că va cere revizuirea deciziei.

Potrivit unei informări de presă transmise, miercuri, de Curtea de Apel Târgu Mureș, primarul din Sighișoara, Dorin Ioan Dăneșan, a pierdut recursul împotriva sentinței penale pronunțate în 22 noiembrie 2011 de Judecătoria Sighișoara, prin care era condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Atunci, decizia Judecătoriei Sighișoara a fost atacată cu recurs atât de Dăneșan, cât și de DNA, iar Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, în 7 martie, să caseze parțial hotărârea atacată și, rejudecând cauza, a majorat pedeapsa la doi ani de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de patru ani.

Sentința instanței este definitivă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Târgu Mureș, Anuța Liliac, sentința ar putea fi atacată doar cu revizuire, o cale extraordinară de atac, de care se poate uza, conform Codului de Procedură Penală, doar în anumite condiții.

„Condițiile pentru reviziure sunt: dacă s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute de instanță la soluționarea cauzei, un martor, un expert sau un interpret a săvârșit infracțiunea de mărturie mincinoasă în cauză, un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals, un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza sau când două sau mai multe hotărâri judecătorești definitive nu se pot concilia”, a arătat Liliac.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureș, Cosmin Blaga, a declarat, la rândul său, că a aflat de existența sentinței, iar instituția așteaptă decizia și motivarea.

„Deocamdată, sentința nu ne-a fost comunicată, așteptăm sentința și motivarea, după care, analizându-le, Prefectura Mureș va acționa conform legii. În caz de suspendare din funcție a primarului, în termen de 90 de zile trebuie organizate noi alegeri”, a afirmat Blaga.

Primarul din Sighișoara, Dorin Dăneșan, a declarat că intenționează să depună cerere de revizuire a sentinței, dar nu a putut preciza care dintre condițiile de revizuire ar urma să fie invocate.

„Urmează să mă întâlnesc cu avocații pentru cererea de revizuire, contest soluția dată de instanță. Din câte am înțeles, am 30 de zile la dispoziție în acest sens”, a spus el.

În noiembrie 2011, primarul din Sighișoara, Dorin Dăneșan, a fost condamnat de Judecătoria Sighișoara la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, în legătură cu concesionarea unui teren către SC Brain Plus SRL Târgu Mureș, în 2006.

Potrivit sentinței Judecătoriei Sighișoara, primarul Dorin Dăneșan a fost acuzat, în 2008, de DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș de infracțiuni de corupție prevăzute de Legea 78/2000, fiind condamnat pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals, săvârșite în scopul de a ascunde comiterea unei infracțiuni. Instanța a contopit pedepsele și a decis că Dăneșan urma să execute pedeapsa cea mai grea, de un an și șase luni de închisoare, dispunând suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani și șase luni.

Sentința a fost atacată cu recurs de apărătorii primarului, acesta fiind judecat de Curtea de Apel Târgu Mureș.

La vremea respectivă, primarul spunea că acea concesiune – a unui teren pe care urma să se ridice o clădire – a avut girul secretarului, juristului și șefului Direcției de patrimoniu din Primăria Sighișoara, iar el a semnat, fiind singurul acuzat în acest dosar.

„E vorba de o concesiune făcută către Banca Agricolă, care după câțiva ani a vândut concesiunea la Poștă, care a încercat să facă proiect pentru construirea unui sediu. N-au reușit ceva timp, eu i-am rugat să urgenteze proiectul, că terenul era părăsit, era un loc viran, în centru. Au făcut un proiect, dar a venit altă conducere și au constatat că n-au bani să facă construcția singuri. Au spus că pot să se asocieze cu Brain, s-a făcut asocierea, urma ca în spațiul care s-ar fi construit să funcționeze Poșta în 50 metri pătrați și să se construiască patru săli de protocol, plus sală conferințe, pe care să le folosească împreună. În campania din 2008 m-au acuzat contracandidații că îmi fac hotel cu fratele meu, a venit Corpul de Control de la Prefectură, nu a găsit nimic, apoi m-am trezit cu DNA, dar nu există nicio păgubire a bugetului local, niciun prejudiciu”, spunea Dăneșan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Jigniri aspre între Nicolae Guță și fosta soție. Narcisa îl acuză că nu se mai...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Albinele au abilități impresionante! Ce au descoperit cercetătorii?