PRIMELE IMAGINI cu românul răpit de jihadiști în Burkina Faso. MAE confirmă înregistrarea

Publicat: 30/08/2015, 10:10

Înregistrarea video, care durează mai puțin de un minut, este primul semn de viață al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie, în apropierea unei mine de mangan din Tambao. În imagini, în spatele românului apar trei bărbați, îmbrăcați specific jihadiștilor, cu fețele mascate și purtând puști.

Iulian Gherguț susține că a fost răpit de gruparea Al-Mourabitoun și cere ajutor familiei, companiei și Guvernului pentru a începe negocierile pentru eliberarea sa.

Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză. El precizează că mesajul a fost înregistrat pe 18 august.

MAE a confirmat că în imaginile sunt autentice. „Celula de criză interinstituțională studiază în regim de urgență autenticitatea materialului video menționat. Totodată, Celula de criză interinstituțională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetățeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deținute deja de celula de criză interinstituțională conform cărora cetățeanul român se află în viață și este în bune condiții de sănătate. Familia cetățeanului român a fost informată de către Celula de criză interinstituțională cu privire la apariția materialului video”, se arată în comunicatul MAE.

Iulian Gherguț a fost răpit de persoane înarmate, pe 4 aprilie, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac