Prințul Paul, în arest la domiciliu

Prințul Paul, în arest la domiciliu
Publicat: 12/12/2015, 20:31

Magistrații Curții de Apel Brașov au dispus plasarea în arest la domiciliu a prințului Paul, însă decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată la instanța supremă.

La ieșirea de la instanță, prințul Paul a declarat că este emoționat și că încă nu va face contestație, avocatul acestuia precizând: „pentru 30 de zile nu facem contestație”.

„Nu uitați că eu am făcut plângere penală și atunci trebuie să se verifice tot și eu vreau să fiu corect”, a spus prințul Paul.

El a menționat că trebuie să meargă la arestul Poliției Județene Brașov pentru a face o serie de formalități, după care va pleca spre Capitală.

Întrebat de jurnaliști cum se simte, prințul Paul a spus râzând: „Trebuie să fac barbă”.

„Normal că sunt un pic mai relaxat acum. E normal, că s-a întâmplat ce s-a întâmplat din cauză că am făcut plângere penală. Se va vedea că nu sunt vinovat deloc. (…) Nu am avut nimic de la ei, nu am primit nimic de la ei, niciun pământ, niciun hectar, nimic”, a mai spus prințul Paul.

Prințul Paul a fost adus, sâmbătă, în jurul orei 10.00, cu o dubă a Poliției, la Curtea de Apel Brașov, pentru judecarea propunerii procurorilor DNA de arestare preventivă a acestuia, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, din județul Ilfov.

El a coborât din duba Poliției fără să aibă cătușe la mâini, iar la intrarea în sediul instanței a declarat că nu a făcut nimic.

Surse judiciare au declarat că judecarea propunerii de arestare preventivă era programată să înceapă la ora 10.00, însă a fost amânată cu o oră și jumătate, întrucât prințul Paul nu a mai dorit să fie reprezentat de avocatul Mircea Andrei, care l-a însoțit la audierile de vineri de la DNA Brașov, ci de alt apărător.

Prințul Paul a fost reținut, vineri seară, de procurorii DNA Brașov, după aproape șapte ore de audieri, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, în care au fost arestați la domiciliu omul de afaceri Remus Truică și avocatul Robert Roșu, iar Dan Andronic, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu au fost puși sub control judiciar. În acest dosar este cercetat sub control judiciar și Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole.

Prințul Paul este acuzat de cumpărare de influență, spălarea banilor și complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, începând din anul 2006, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică, arestat la domiciliu în acest dosar, și asociaților lui din grupul infracțional (între care Robert Roșu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe sau pe lângă judecători.

Prințul Paul, Remus Truică și ceilalți membri ai grupului „au ascuns natura ilicită a înțelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății, între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică”, conform DNA.

„În concret, acest contract redactat de Robert Roșu prevede că Paul Philipe Al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și Ferma Băneasa cu un teren în suprafață de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe Al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare – cumpărare, înțelegeri («înțelegerea» din 13 aprilie 2011 și actul adițional la aceasta)”, se arăta într-un comunicat transmis vineri de DNA.

Conform sursei citate, în cursul anului 2008, ca urmare a unei notificări făcute de prințul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluționare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, prințul, urmărind obținerea de foloase necuvenite, împreună cu Robert Roșu și Remus Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administrație să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispozițiilor legale.

„Aceasta, în condițiile în care Paul Philippe al României cunoștea că documentația este incompletă și nu sunt îndeplinite condițiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a și participat la discuțiile din ședința Consiliului de Administrație al institutului și a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenței sale, dar și a unor pretenții de daune în cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administrație al Institutului a dispus, cu încălcarea dispozițiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeași zi a fost încheiat și protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat”, arăta DNA, care preciza că decizia de restituire este abuzivă, „cererea nefiind însoțită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moștenitor îndreptățit sau incidența Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)”.

Această sumă reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru prințul Paul, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional.

În același dosar, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și de luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile și pentru Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Științe Agricole din România, iar în prezent președinte al aceleiași instituții, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Astfel, în calitate de secretar general al Academiei de Științe Agricole, Gheorghe Sin a fost învestit „cu soluționarea notificării având ca obiect Ferma regală Băneasa”.

„Acesta i-a solicitat lui Paul Philippe al României dovezile din care să rezulte calitatea sa de persoană îndreptățită, natura terenului, sens în care i s-a solicitat să completeze dosarul administrativ cu următoarele: certificatul de moștenitor, dovada că nu au fost depuse cereri de restituire vizând acel imobil de către alți moștenitori legali sau testamentari, titlul de proprietate din 1931 pentru a dovedi dreptul de proprietate al Regelui Carol al II – lea asupra acelui teren, dovada că terenul intră sub incidența Legii 10/2001, deoarece din anexele atașate notificării rezulta că terenul era în extravilan, agricol și neagricol și nu intra sub incidența art. 8 din Legea nr. 10/2001, neputând forma obiect al reconstituirii”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție mai precizau că dosarul administrativ nu a fost completat în sensul celor dispuse, dar cu toate acestea, prin procesul verbal din 2 septembrie 2008, membrii Consiliului de Administrație al Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecția Plantelor București, încălcând dispozițiile legale au recunoscut „calitatea de persoană îndreptățită la reconstituire conform Legii nr.10/2001 a lui Paul Philippe al României cu privire la Ferma regală Băneasa, iar prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008 au dispus, cu încălcarea dispozițiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei Băneasa, în aceeași zi fiind încheiat și protocolul de predare-preluare a terenului”.

Anchetatorii arătau că, în primă fază, a existat opoziția la retrocedare, deoarece urma să se renunțe la un teren pe care erau desfășurate activități de cercetare care justifică obiectul de activitate al institutului.

„Mai mult, președintele academiei s-a opus constat cererii pe care a considerat-o lipsită de temei legal. Cu toate acestea, în 29 iulie 2008 secretarul general Gheorghe Sin a trimis institutului o adresă prin care solicita să se convoace Consiliul de Administrație pentru a se analiza solicitarea Paul Philippe al României care să fie invitat personal la ședință. În aceeași zi i s-a comunicat lui Paul Philippe al României că s-a dat dispoziția de convocare a consiliului pentru analizarea cererii sale. Din probele dosarului rezultă că această adresă a lui Gheorghe Sin i-a fost pretinsă lui Remus Truică de directorul institutului drept condiție pentru admiterea cererii, în cadrul înțelegerii frauduloase dintre aceștia”, potrivit DNA.

Anchetatorii menționau, totodată, că, urmare a acestei adrese, directorul institutului a convocat Consiliul de Administrație, ședința având loc în 2 septembrie 2008, fiind invitați prințul Paul și avocatul acestuia, Robert Roșu. De asemenea, a participat ca invitat și Gheorghe Sin, aceasta fiind de altfel singura astfel de ședință la care acesta a participat.

„Prin poziția avută în cadrul acestei ședințe, de susținere împreună cu directorul institutului a cererii de retrocedare, s-a creat falsa reprezentare pentru membrii CA că Academia agreează o astfel de decizie. Ca urmare, Consiliul de Administrație a decis restituirea în natură a terenului vizat”, mai arăta DNA.

Procurorii mai precizau că „din probele dosarului rezultă că în anul 1948 Ferma Regală Băneasa era situată în extravilanul localității Băneasa, așa încât nu putea face obiectul Legii nr.10/2001”.

Reținerea prințului Paul a avut loc la scurt timp după ce Curtea de Apel Brașov a decis, vineri, plasarea în arest la domiciliu a omului de afaceri Remus Truică și a avocatului Robert Roșu de la Casa de avocatură Țuca, Zbârcea și Asociații, precum și controlul judiciar pentru 60 de zile în cazul lui Dan Andronic, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu.

Remus Truică, Dan Andronic, Robert Roșu, Marius Marcovici și Claudiu Mateescu au fost reținuți, miercuri noapte, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, iar joi după-amiază au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Remus Truică este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, Dan Andronic, jurnalist și consultant politic, de constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență, avocatul Robert Roșu, de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la spălarea banilor și complicitate la abuz în serviciu, Marius Marcovici, administrator al unei societăți comerciale și consilier, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, iar Claudiu Mateescu, de constituirea unui grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență.

Conform referatului procurorilor de arestare preventivă a acestora, în același dosar al retrocedărilor ilegale mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz și consultanții Tal Silberstein și Shimon Sheves, acesta din urmă fiind șeful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.

Potrivit aceluiași referat, Benjamin Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat în afaceri, în România, în anul 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Miercuri, procurorii DNA Brașov au făcut percheziții la casa omului de afaceri Remus Truică, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar și la locuința și la o casă de vacanță a lui Dan Andronic, asociatul majoritar al societății Editura Evenimentul și Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Prințul Paul și soția sa, prințesa Lia, au fost citați, miercuri, la DNA Brașov, pentru a da declarații în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, însă în drum spre Brașov prințului i s-a făcut rău și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, fiind externat joi.

În legătură cu dosarul în care au fost citați să dea declarații, prințesa Lia a declarat, miercuri, că este vorba despre o sesizare făcută de ea și de prințul Paul la DNA în urmă cu câteva săptămâni, în care au arătat că au fost amenințați ei și membri din staff-ul lor. Prințesa Lia a precizat că au primit mai multe telefoane în care li s-a cerut să înceteze să mai dea documente în dosarul retrocedărilor.

Aceasta a susținut că au dovezi că semnătura soțului ei care apare pe unele acte nu este, de fapt, semnătura acestuia și că se bucură că au fost chemați la DNA, pentru că pot da mai multe detalii legate de sesizarea pe care au făcut-o.

Numele prințului Paul a fost menționat și în dosarul în care sunt acuzați Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza și Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...