Procesul dintre Augustin Lazăr și Ministerul Justiției se amână pentru 21 mai

Procesul dintre Augustin Lazăr și Ministerul Justiției se amână pentru 21 mai
Publicat: 23/04/2019, 15:13

„Respinge ca inadmisibile cererile de intervenție accesorie formulate de intervenienții Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor , S.P.G. și S.E. . Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Grefa Curții de Apel Alba Iulia sub sancțiunea nulității. Respinge cererea formulată de Ministerul Justiției și ministrul justiției de aplicare a amenzii judiciare în sarcina intervenientului S.E. . Prorogă discutarea excepției lipsei de interes după definitivarea cadrului procesual. Amână cauza la data de 21.05.2019 pentru a da posibilitatea intervenienților să-și exercite dreptul la apărare”, se arată în conținutul încheierii publicat pe portalul instanței.

Reprezentantul instanței a mai precizat că la Curtea de Apel Alba Iulia a fost înregistrat dosarul prin care Augustin Lazăr cheamă în judecată ministerul și solicită daune materiale de 1 leu.

„Astăzi (marți – n.r.), la Curtea de Apel Alba Iulia a fost înregistrată sub numărul de dosar 231/57/2019 cererea de chemare în judecată formulată prin apărător de către Augustin Lazăr în contradictoriu cu pârâții Ministerul Justiției și ministrul justiției, prin care reclamantul solicită anularea aceluiași act administrativ ce face obiectul cererii de suspendare din dosarul 580/57/2018 (Raportul privind revocarea reclamantului din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a actelor care au stat la baza acestuia). Prin cererea de chemare în judecată reclamantul solicită de asemenea obligarea Ministerului Justiției la plata unor daune morale în sumă de 1 leu și publicarea pe site-ul Ministerului Justiției a unui comunicat având ca obiect scuze publice pentru prejudiciul moral adus prin emiterea raportului”, a mai precizat Cosmin Muntean.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis, la sfârșitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcție înaintată de Ministrul Justiției se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta după ce, în noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justiției a cerut ca procesul să fie judecat la Curtea de Apel București, invocând excepția necompetenței teritoriale, în timp ce avocatul lui Augustin Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul.

Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepția privind necompetența teritorială, astfel că procesul urma să continue la Curtea de Apel București.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazăr că trage de timp cu procesul în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanșată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcție declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanșării acestei proceduri este și cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât inițial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu și că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...