Procurorii ieșeni au contestat decizia de reducere a pedepsei în cazul ucigașului Larisei Chelaru: „Nu se poate ca pedeapsa să coboare”

Procurorii ieșeni au contestat decizia de reducere a pedepsei în cazul ucigașului Larisei Chelaru: Nu se poate ca pedeapsa să coboare
Publicat: 06/02/2014, 15:32
Actualizat: 05/02/2015, 14:50

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au contestat decizia de reducere a pedepsei în cazul ucigașului fetiției Larisa Chelaru, după ce instanța a decis reducerea cu cinci ani a pedepsei inițiale de 20 de ani cu închisoarea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, în cazul în care contestația procurorilor va fi acceptată, ucigașul Larisei Chelaru va ispăși întreaga pedeapsă în centrul de reeducare de la Târgu Ocna, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„S-a depus contestația de ieri (n.r. – miercuri), noi am spus că nu se poate ca pedeapsă să coboare. Dacă va fi acceptată contestația, el își va petrece timpul tot în centrul de detenție. E aceeași măsură doar că acum nu se mai cheamă pedeapsă cu închisoarea, ci masură educativă în centru de detenție”, a declarat, joi, pentru corespondetul MEDIAFAX, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Carmina Pascal, purtătorul de cuvânt al instituției.

Robert Ciobanu, care avea 17 ani la momentul condamnării pentru uciderea fetiței în vârstă de 8 ani, a fost condamnat definitiv, în 2006, la 20 de ani de închisoare.

Sâmbătă, când au intrat în vigoare noile coduri, Tribunalul Iași i-a înlocuit această pedeapsă, Ciobanu beneficiind astfel de legea penală mai favorabilă.

„În temeiul dispozițiilor art. 21 alin. 2 și 3 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, rectificată și cu modificările ulterioare, înlocuiește pedeapsa executabilă de 20 de ani închisoare aplicată numitului Ciobanu Robert Constantin, în prezent aflat în Penitenciarul Iași, prin sentința penală nr.489 din 25.07.2006, pronunțată de Tribunalul Iași, menținută prin decizia penală nr.66/MF/19.10.2006 a Curții de Apel Iași, menținută și rămasă definitivă prin decizia penală nr.7270 din data de 14.12.2006 a ICCJ – Secția Penală cu măsura educativă a internării într-un centru de detenție prev. de art. 125 din legea nr. 286/2009 pe o durată de 15 ani. În temeiul dispozițiilor art. 21 aliniatul 4 din Legea nr.187/2012 din durata de 15 ani a măsurii educative a internării într-un centru de detenție scade durata pedepsei executate anterior de numitul Ciobanu Robert Constantin de la 29.12.2005 la zi”, se arăta în minuta deciziei luate de magistrații ieșeni.

Potrivit noului Cod penal, intrat în vigoare sâmbătă, față de minorul care, la data săvârșirii infracțiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.

O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârșit o infracțiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracțiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.

Măsura internării într-un centru de detenție constă în internarea minorului într-o instituție specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază și supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum și programe de pregătire școlară și formare profesională potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între 2 și 5 ani, afară de cazul în care pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detențiunea pe viață, când internarea se ia pe o perioadă cuprinsă între 5 și 15 ani.

Robert Ciobanu a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav prin cruzime, viol și perversiuni sexuale.

În timpul anchetei, tânărul a recunoscut că în 18 octombrie 2005 a chemat-o pe fetiță la el în apartament, cu intenția de a o viola, dar nu a reușit acest lucru și a ucis-o. Cu mâna stângă, el i-ar fi pus o pernă pe față, iar cu mâna dreaptă ar fi sugrumat-o. După două minute, tânărul a plecat la subsolul blocului și, când s-a întors, a găsit-o la ușă pe fetiță, astfel că ar fi repetat procedeul, ucigând-o.

Corpul fetiței a fost descoperit două luni mai târziu, în lada de gunoi de lângă blocul lui Ciobanu, din cartierul Lunca Cetățuii din județul Iași.

În iulie 2006, tatăl victimei s-a sinucis în vestiarul unei hale a fabricii la care lucra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice