Procurorul general motivează retragerile din MJ: Sunt pregătiți să muncească pentru parchet, nu pentru interese

Procurorul general motivează retragerile din MJ: Sunt pregătiți să muncească pentru parchet, nu pentru interese
Publicat: 02/02/2017, 16:35
Actualizat: 02/02/2017, 17:07

„Procurorii trebuie să stea la instituția lor, acolo își desfășoară bine activitatea, acolo se simt mai ocrotiți și sunt feriți feriți de a ajunge în mediile și in influențele altora. Trebuie să ne ocrotim magistrații, ei sunt pregătiți să muncească pentru Ministerul Public, nu pentru alte interese”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Constantin Sima a declarat pentru MEDIAFAX că nu știe despre ce este vorba și că nu a fost consultat de procurorul general. „Nu am avut nicio discuție, acum aflu. Nu am fost citat la DNA”, a spus Sima.

Constantin Sima, procuror în cadrul Parchetului General, detașat la Ministerul Justiției ca secretar de stat, a preluat miercuri atribuțiile ministrului Justiției Florin Iordache. Oficiali ai Ministerului Justiției au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie. Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituției, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Hăineală și Constantin Sima. Cei doi sunt secretari de stat în cadrul Ministerului Justiției

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, instituția cerând Ministerului Justiției , până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acțiunea DNA drept o „gravă imixtiune”.

„În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, remis joi MEDIAFAX.

Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă a fost și este asumată de instituție în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.

„Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”, potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Justiției a mai anunțat faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineață, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) există un dosar care „are o anumită legătură” cu ordonanța de urgență adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului