Procurorul Tomiță Neagu, ARESTAT PREVENTIV pentru fapte de CORUPȚIE

Procurorul Tomiță Neagu, ARESTAT PREVENTIV pentru fapte de CORUPȚIE
Publicat: 24/01/2013, 10:25
Actualizat: 01/02/2019, 10:51

Instanța supremă a decis joi arestarea preventivă pentru 29 de zile a fostului prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiță Neagu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin.

Instanța supremă a dezbătut miercuri recursul făcut de procurorii anticorupție împotriva deciziei Curții de Apel București de cercetare în libertate a magistratului Tomiță Neagu, acuzat de fapte de corupție.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiției au admis joi recursul procurorilor și au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 zile, începând cu data încarcerării, pe numele procurorului Tomiță Neagu. Decizia instanței supreme este definitivă.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție prezent la ședința de judecată a cerut magistraților instanței supreme arestarea preventivă a lui Tomiță Neagu pentru că în continuarea cercetărilor de la DNA din acest caz vor fi audiați subalterni sau foști subalterni ai magistratului, iar dacă este lăsat în libertate, există riscul influențării acestora.

La rândul său, avocatul lui Tomiță Neagu le-a spus judecătorilor că fostul prim-procuror de la Parchetul Judecătoriei Cornetu nu a comis faptele de care este acuzat și că procurorii anticorupție nu au probe pertinente și solide împotriva lui. Avocatul a arătat că, în opinia sa, acest dosar, precum și solicitare de arestare a magistratului reprezintă un troc între primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, și procurorii DNA.

În opinia avocatului, „este ciudat că Mladin a fost eliberat din arest chiar înainte de declanșarea acestui caz”.

În 19 ianuarie, Curtea de Apel București a decis ca fostul prim-procuror de la Parchetul Cornetu Tomiță Neagu să fie cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi pretins un teren drept mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului Mladin, care i-ar plătit magistratului și soției acestuia un sejur în Las Vegas și Beverly Hills (SUA).

În 5 noiembrie 2012, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, l-a denunțat la DNA pe procurorul Tomiță Neagu, semnalând „grave acte de corupție în care acesta era implicat”, potrivit referatului procurorilor cu propunerea arestării preventive a fostului prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu.

Avocatul Adrian-Richartt Zamfirachi le-a spus procurorilor că discuțiile purtate între el, Tomiță Neagu și Adrian Mladin „au avut drept concluzie primirea unui teren în schimbul soluționării favorabile a plângerilor penale aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu”, au notat procurorii în documentul citat.

Potrivit DNA, în perioada 2009-2010 Neagu Tomiță Ionuț, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea lui Zamfirachi Adrian Richartt și Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat și primit de la denunțător, cu titlu de mită, bani și bunuri, pentru ca, în schimb, să fie soluționate favorabil dosarele denunțătorului, aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de procuror. În aceste dosare, denunțătorul era fie cercetat în calitatea sa de primar, fie erau formate ca urmare a unor plângeri penale ale acestuia împotriva altor persoane.

Tomiță Neagu ar fi primit, în aprilie 2009, un teren situat în comuna Jilava din județul Ilfov, care a fost achitat cu suma de 170.000 de euro de către denunțător.

În schimb, la Parchetul condus de Neagu urma să fie soluționat favorabil un dosar format în urma unei plângeri depuse de denunțător. Formalitățile de achiziționare a terenului care a revenit soților Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

Anchetatorii îl acuză pe Neagu că, în perioada ianuarie-februarie 2010, a primit, de la același denunțător, prin aceiași intermediari, contravaloarea cheltuielilor (transport, cazare, cheltuieli personale) de aproximativ 10.000 de dolari ocazionate de un sejur petrecut de magistrat și soția acestuia Olimpia Neagu în Las Vegas și Beverly Hills.

Totodată, în cursul lunii februarie 2010, Tomiță Neagu ar fi primit de la denunțător și un televizor în valoare de 8.300 lei.

Primarii din Jilava și Snagov, Adrian Mladin și Apostol Mușat, au fost eliberați în 16 ianuarie din arest, în urma unei hotărâri a instanței supreme, edilii fiind cercetați mai bine de un an în stare de arest preventiv pentru fapte de corupție.

În 14 februarie 2012, Adrian Mladin și Apostol Mușat au fost deferiți justiției de procurorii DNA pentru o mită de milioane de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri, sumele fiind consemnate la notariate ca fiind diferite împrumuturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ