PROGNOZA ANM pentru următoarele două săptămâni

PROGNOZA ANM pentru următoarele două săptămâni
Publicat: 10/06/2013, 14:55
Actualizat: 05/08/2014, 13:21

Instabilitatea atmosferică se va menține în următoarele două săptămâni, în toate regiunile țării fiind așteptate ploi, descărcări electrice și o scădere cu câteva grade a temperaturilor, potrivit prognozei realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Conform prognozei ANM pentru intervalul 10-23 iunie, în Banat, la începutul perioadei se va înregistra o scădere a temperaturilor maxime, ce vor atinge pe 12 iunie o medie de 22 de grade, cu cinci grade mai puțin decât în prima zi a săptămânii.

În intervalul 13-17 iunie va urma o încălzire ușoară și treptată a vremii, spre valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 28 de grade, ceea ce caracterizează o vreme caldă pentru mijlocul lunii iunie. Totodată, pe parcursul primei saptămâni, regimul termic nocturn are ușoare variații, de 1-2 grade în plus sau în minus, în jurul valorii de 14 grade. Începând din 18 iunie, temperaturile maxime pierd câteva grade, urmând să ajungă la o medie de 26 de grade pe 23 iunie, în timp ce minimele nocturne rămân la valori de 15 grade, în medie.

Ploile, mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice, se vor semnala în Banat pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai importante cantitativ și pe arii mai extinse vor fi în intervalul 10 – 13 iunie.

În Crișana, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în răcire ușoară, spre o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade în data de 12 iunie, după care regimul termic mediu diurn va fi în creștere treptată spre 28 de grade pe 17 iunie. Ulterior, vremea se răcește cu aproximativ trei grade până în ultima zi a perioadei de prognoză. Temperaturile nocturne se vor menține în general constante în ambele săptămâni, situându-se în medie în jurul valorii de 14 grade.

Aversele de ploaie și descărcările electrice se vor semnala pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, iar ploi torențiale vor fi mai ales în intervalul 10-13 iunie. Gradul de instabilitate atmosferică se va diminua semnificativ în intervalul 14-17 iunie, în timp ce după 18 iunie va crește din nou probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice.

În Transilvania, dacă în prima zi a perioadei de prognoză se vor înregistra temperaturi maxime ușor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, în următoarele două zile, valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ cinci grade, ajungând la o medie de 22 de grade pe parcusul zilei de 12 iunie. Vremea se va încălzi apoi, iar începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi caracterizat de o vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit pentru a doua decadă a lunii iunie, media temperaturilor maxime urmând să fie de 27 de grade. Până pe 23 iunie, regimul termic diurn va scădea cu aproximativ trei grade, în timp ce minimele nocturne nu vor avea în general oscilații pe tot parcursul perioadei de prognoză, situându-se în jurul unei medii de 12 grade.

Fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi în fiecare zi, mai frecvente și la cote ridicate fiind în intervalul 10-14 iunie, precum și după data de 18 iunie, cu un plus însă pentru zilele de 11 și 12 iunie, când se vor înregistra cantități importante de precipitații.

În Maramureș, temperaturile din timpul zilei vor scădea cu aproximativ patru grade în primele trei zile ale intervalului de prognoză, de la valori în jur de 26 de grade pe parcursul zilei de luni, 10 iunie. În intervalul 13-18 iunie se va resimți o încălzire treptată a vremii, dar după 19 iunie temperatura va scădea din nou, ajungând la sfârșitul zilelor de prognoză spre medii ale maximelor de 24-25 de grade. Pe parcursul nopților întregului intervalul de prognoză, temperatura aerului nu va avea variații semnificative, minimele situându-se în jurul unei medii de 13-14 grade.

Ploile, prezente mai ales în 10-14 iunie și 17-23 iunie, vor avea caracter de aversă și vor fi însoțite de descărcări electrice, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai importante va fi semnificativă în jurul datelor de 10, 11 și 12 iunie.

În Moldova, la începutul primei săptămâni a perioadei de prognoză, mediile temperaturilor diurne vor fi în scădere, apoi vor crește ușor. A doua săptămână va debuta cu maxime de 27-28 de grade, iar până la sfarșitul acesteia temperatura aerului va mai scădea cu aproximativ două grade. Regimul termic mediu nocturn va rămâne relativ constant în intervalul 11-23 iunie, urmând a se situa în jurul valorii de 15 grade.

Aversele și descărcările electrice se vor semnala frecvent până pe 16 iunie și din nou după 18 iunie, însă ploile vor fi mai importante cantitativ în intervalul 11-14 iunie și posibil pe 18 iunie.

În Dobrogea, regimul termic se va menține relativ constant în prima săptămână a intervalului de prognoză, când valorile temperaturilor maxime vor fi, în medie, de aproximativ 26 de grade, iar cele ale minimelor nocturne de 17-18 grade, valori ce se mențin și pe parcursul celei de a doua săptămâni. Începând din primele zile ale săptămânii viitoare, maximele diurne adaugă, în medie, două grade și rămân în jurul valorii de 28 de grade până la sfârșitul perioadei de prognoză, caracterizând astfel o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii iunie.

Se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică între 13 și 16 iunie, dar acestea vor fi pe arii mai extinse pe 13 și 14 iunie, când izolat s-ar putea înregistra cantități de apă mai importante. Ulterior, vor fi ploi de scurtă durată, cel mai probabil în jurul datei de 18 iunie.

În Muntenia, după o primă zi cu vreme caldă, în care mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, valorile termice vor marca o scădere ușoară, urmând ca în intervalul 11-16 iunie să se situeze în jurul valorilor normale pentru acestă perioadă, respectiv medii de 26-28 de grade. În a doua săptămână, regimul termic mediu diurn se va menține relativ constant, în jurul valorii de 29 de grade, caracterizând astfel o vreme caldă. Temperaturile nocturne vor marca o creștere cu aproximativ două grade în prima noapte, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză va avea ușoare variații în jurul unei medii de 15 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține ridicat pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, urmând a se înregistra cantități mai importante de precipitații, cu precădere în zilele de 11 și 12 iunie. Începând cu data de 16 iunie, probabilitatea de apariție a averselor însoțite de descărcări electrice scade semnificativ. Acestea se vor semnala sporadic, cel mai probabil pe 18 și 21 iunie.

În Oltenia, vremea, caldă în prima zi, se va răcori treptat, astfel încât pe 12 iunie media maximelor va atinge 23 de grade. Ulterior, valorile termice diurne se vor înscrie pe un trend ascendent, iar la începutul săptămânii viitoare vor ajunge din nou la medii în jur de 28 de grade. Până pe 23 iunie va urma o perioadă cu un regim termic relativ constant la valorile diurne, ce se vor menține în jurul a 27-28 de grade Celsius, fiind ușor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile medii nocturne vor avea ușoare variații pe tot parcursul celor două săptămâni și se vor situa în jur de 14-15 grade.

Ploile se vor semnala frecvent până pe 16 iunie, dar averse mai importante cantitativ, însoțite de descărcări electrice, vor cădea în intervalul 10-13 iunie. În a doua săptămână, fenomenele specifice instabilității atmosferice se vor semnala trecător și pe arii restrânse, cu precădere în jurul datei de 18 iunie.

La munte, valorile termice vor marca o scădere ușoară în primele zile ale perioadei de prognoză, de la medii ale maximelor diurne de 18 grade în prima zi spre 14 grade pe 12 iunie. Apoi, vor fi în creștere până pe 17 iunie, ajungând din nou la o medie de aproximativ 18 grade, în jurul căreia de altfel se vor menține până la sfârșitul intervalului. Minimele nocturne vor avea mici fluctuații în intervalul 8-10 grade pe parcursul celor două săptămâni.

Aversele, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, vor fi frecvente în prima săptămână și mai importante cantitativ în intervalul 10-13 iunie. Ulterior, astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrâne, mai ales în cursul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare de apariție după data de 20 iunie.

Estimarea ANM pentru următoarele două săptămâni este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern