Proiect: Aleșii vor majorarea la 960.000 euro a sumei pentru Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos

Proiect: Aleșii vor majorarea la 960.000 euro a sumei pentru Schitul „Prodromu de la Muntele Athos
Publicat: 25/04/2019, 10:24

Proiectul de lege vizează modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc „Prodromu” de la Muntele Athos, Grecia.

Inițiativa legislativă, semnată de 90 de parlamentari, prevede că banii vor fi alocați din bugetul Ministerului Culturii, măsura urmând să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2020.

„Art. 2 Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, o sumă de lei, echivalentă cu 960.000 de euro, pentru Schitul românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia. Art. 3 Suma alocată potrivit art. 2 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte și se acordă ca sprijin financiar Schitului românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia, cu respectarea dispozițiilor corespunzătoare din legislația ce reglementează sprijinul financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase”, arată inițiatorii în proiect.

Aleșii susțin că măsura este necesară, luând în considerare importanța acestui loc pentru poporul român, iar banii vor fi utilizați pentru întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice.

„Având în vedere istoria acestui loc și importanța acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri și a operelor teologice, culturale, istorice și artistice ce compun Schitul Prodromu, dar și pentru dezvoltarea relației spiritual-culturale și sociale a pelerinilor cu acesta”, precizează inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

„Prin urmare, este necesar ca statul român să acorde sprijin financiar permanent mai mare decât cel acordat în prezent, (…) ținând seama de necesitatea de a asigura condițiile de păstrare și conservare a tuturor vestigiilor de importanță culturală și religioasă, unele aglate deja în stare avansată de degradare, dar și amplitudinea și valoarea lucrărilor de restaurare care presupun un regim special de construire, conservare și execuție, fiind necesar personal specializat și atestat pentru astfel de lucrări. Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 euro, întrucât costurile materialelor și manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate și amânate de la un an la altul, realizându-se în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente”, mai precizează sursa citată.

Parlamentarii oferă și un termen de comparație, respectiv suma alocată de statul francez întreținerii Catedralei Notre-Dame.

„Ca termen de comparație, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreținerea Catedralei Notre-Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar 2 zile, s-au strâns donații 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei și a operelor de artă afectate. În consecință, prin prezenta propunere legislativă se dorește amendarea Legii 114/2007 în sensul majorării sprijinului financiar acordat de statul român de la suma de 250.000 euro la suma de 960.000 euro”, conchide sursa menționată.

Proiectul a fost înregistrat, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”