Proiectul prin care expertizarea școlilor, construite înainte de 1978, începe din 2021, adoptat

Proiectul prin care expertizarea școlilor, construite înainte de 1978, începe din 2021, adoptat
Publicat: 11/09/2019, 18:00

Proiectul de lege modifică Ordonanța Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente și a fost adoptat cu 267 de voturi „pentru”, iar un deputat nu și-a exprimat votul.

Inițiativa legislativă prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al unităților și al instituțiilor de învățământ, construite înainte de 1978 și amenzi între 1.000 și 10.000 de lei pentru conducătorii de instituții de învățământ care împiedică expertizarea și consolidarea clădirilor pe care le administrează.

„Numărul unităților școlare din România este evaluat de Institutul Național de statistică pe nivele: antepreșcolar și școlar (cca. 12.500 unități), primare și gimnaziale (cca. 5.000), special primar și gimnazial (cca. 160), liceal (cca. 1.650), profesional și postliceal (cca. 1400) și universitar (cca. 100) 1 . În aceste unități își desfășoară activitatea un număr de 3.578.600 elevi și studenți și 236.200 cadre didactice2, fără a include personalul auxiliar, care sunt expuși riscului în cazul unui seism. Acest risc este cu atât mai ridicat cu cât utilizatorii acestor spații nu își pot manifesta voința de a folosi sau nu acel spațiu. Astfel, spre deosebire de locatarii sau potențialii cumpărători ai unor imobile într-un bloc de locuințe sau unui spațiu comercial marcate pentru risc seismic, beneficiarii actului didactic sunt repartizați unei unități de învățământ, drept pentru care cade în sarcina statului să se asigure că activitatea de învățământ se desfășoară în bune condiții pentru toți actorii implicați”, arată inițiatorul, deputatul USR Cristian Ghica, în expunerea de motive a proiectului.

Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.

„Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educației Naționale, la solicitarea unităților administrativ-teritoriale”, conform inițiativei legislative.

Sunt prevăzut și amenzi pentru conducătorii instituțiilor publice care nu încep sau împiedică procedurile legale, între 1.000 și 10.000 de lei.

„Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancționa cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, arată proiectul de lege.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, pe 19 decembrie 2018, Camera Deputaților a adoptat-o, miercuri, decizional, prin urmare proiectul urmează să ajungă la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”