Proiectul prin care se alocă 50 de hectare celor care vor să intre în programul tinerilor fermieri va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, săptămâna aceasta

Proiectul prin care se alocă 50 de hectare celor care vor să intre în programul tinerilor fermieri va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern, săptămâna aceasta
Publicat: 06/02/2020, 12:06

„Există o lege – 226/2016 – care prevedea posibilitatea ca tinerii fermieri să concesioneze sau să arendeze terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 ha care aparțin domeniului public și privat al statului, aflate în administrația ADS”, a precizat Oros. „Avem un proiect de HG care va ieși în această săptămână prin care să alocăm câte 50 ha celor care vor intra în programul tinerilor fermieri și va fi o suprafață considerabilă. Venim și cu această nouă modalitate de încurajare a tinerilor fermieri”.

Oficialul guvernamental a mai vorbit și de viitorul Plan Național Strategic (PNS) care vizează majorarea susținerii financiare acordate tinerilor pentru instalarea în mediul rural, până la un plafon de 100.000 euro.

„În privința schimbului de generații, este un fenomen comun în toată Europa, și anume îmbătrânirea forței de muncă și a antreprenorilor din agricultură. Schimbul generațional trebuie făcut prin atragerea sau menținerea tinerilor fermieri în agricultură și este una dintre preocupările Politicii Agricole Comune și este una dintre preocupările principale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Credem că este fundamentală consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale, pentru a deveni atractive noilor generații. Știm că noua PAC post-2020 menține sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea întreprinderilor rurale”, a continuat Oros. „În acest sens, propunerea de regulament aferentă viitorului Plan Național Strategic vizează un sprijin în creștere pentru instalarea tinerilor fermieri, în cuantum maxim de 100.000 euro și introduce posibilitatea de combinare a acestui sprijin cu alte instrumente. (…) Încurajarea schimbului de generații în agricultura românească și, în special, a tinerilor fermieri prin oportunitățile de finanțare oferite de PAC post 2020 în domeniul inovării va facilita procesele transformaționale în sectorul agroalimentar, aceștia fiind mai deschiși să aplice tehnologii și procese noi”.

În ceea ce privește pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană (CE) în decembrie 2019 denumit Pactul Ecologic European (PEE), Oros recunoaște susținerea pe care statele membre o manifestă față de acesta, dar consideră că PAC, aflată în interacțiune directă cu PEE, ar trebui să fie mai prietenoasă cu fermierii și să permită alocarea unor fonduri mult mai substanțiale acestora.

„Proiectul de regulament cu privire la Planul Strategic 2021-2027, dar și Planul Național Strategic pentru viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) trebuie să cuprindă standarde și cerințe sporite, în privința obiectivelor legate de mediu și climă, denumită generic Noua Arhitectură Verde. Ni se cere ca minimum 40 la sută din totalul veniturilor PAC să fie adresate acestor intervenții care vizează schimbările climatice”, a mai adăugat oficialul guvernamental. „Această nouă provocare – Pactul Ecologic European – este asumată de majoritatea țărilor și de către Comisia Europeană. Noi suntem de acord că noua PAC trebuie să fie prietenoasă cu mediul, dar suntem preocupați, și nu este numai cazul țării noastre, mulți dintre miniștri sunt preocupați ca această nouă Politică Agricolă Comună să fie prietenoasă și cu fermierii. Pentru acest lucru așteptăm încă multe clarificări și, în primul rând, așteptăm bani în plus.

Legat de elaborarea Planului Național Strategic, Oros a afirmat că principalul său partener, atâta timp cât va fi la conducerea MADR, vor fi asociațiile.„Acolo găsim foarte multă expertiză, acolo găsim oameni care de 30 de ani trudesc într-un anumit domeniu din agricultură și industrie alimentară și suntem convinși că prin consultările pe care le vom avea cu mediul asociativ, vom putea scrie un PNS cât mai bun, în așa fel încât să nu repetăm greșelile care au fost făcute în anii care au trecut”, a mărturisit ministrul de resort.

El a punctat totodată că în contextul nevoii de a produce mai mult cu mai puțin, tehnologia digitală poate deveni un instrument esențial pentru sustenabilitatea sectorului agricol și pentru creșterea competitivității.

„Utilizarea tehnologiilor inovatoare este reflectată în efecte benefice socio-economice și de mediu, cum ar fi creșterea producției, reducerea consumului de combustibil, îmbunătățirea condițiilor de lucru ale fermierilor, menținerea structurii solului, conservarea și îmbunătățirea caracteristicilor solului, scăderea semnificativă a riscului de eroziune și creșterea rezervei de apă din sol. Toace acestea vor fi o prioritate a mandatului nostru”, a conchis Oros pe acest subiect.

Potrivit propriilor declarații, Oros are ca obiective ale mandatului său la șefia MADR sprijinirea asocierii „pentru că încă în România avem probleme cu această asociere”. De asemenea, Oros își propune să susțină sectoarele procesării, depozitării și lanțurile pentru vânzare. În plus, el își va orienta atenția spre zootehnie, „pentru că vrem să avem animale cu valoare genetică ridicată”. Totodată, MADR, sub mandatul Oros, va sprijini învățământul agricol dual, „tocmai pentru a avea forță de muncă responsabilă și calificată, care astăzi este o problemă foarte mare și pe care dumneavoastră, fermierii, o simțiți”. În fine, Oros are în vedere transformarea rapidă a zecilor de mii de ferme de subzistență în ferme de familie, comerciale, „care să reziste pe piață”.

Joi, 6 ianuarie 2020, la Palatul Parlamentului, se desfășoară conferința anuală „Clubul Fermierilor Români”.

Sursă foto: Romulus Boancă/MADR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Frigul vine peste România. Unde va ploua și ce valori termice vor fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare