Protest împotriva grațierii corupților. Aproximativ 200 de oameni s-au strâns în ploaie și au plecat la Parlament. VIDEO

Publicat: 07/05/2017, 21:02
Actualizat: 27/09/2018, 18:41

În jur de 200 de persoane protestau duminică seară, în ciuda ploii, în fața Guvernului, cerând oprirea legii grațierii, care va fi votată luni în Senat, dar mai ales eliminarea definitivă a amendamentelor care permit și eliberarea condamnaților pentru corupție sau netragerea lor la răspundere pentru fapte comise înainte de intrarea în vigoare a eventualei legi a grațierii.

În jurul orei 19:45, ei au plecat în marș spre Parlament. Pe internet, mai multe grupuri au anunțat că protestul de duminică va ajunge în marș la Parlament, unde se intenționează lipirea pe gardul instituției a unor fotografii cu senatorii care au votat pentru introducerea amendamentelor care favorizau persoanele condamnate sau anchetate pentru infracțiuni de corupție.

„Am venit în această seară în Piața Victoriei pentru a apăra valorile democrației, pentru a lupta împotriva hoților și a corupților. Din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat nimic în cele 97 de zile de când ieșim în stradă, am fost ignorați, sfidați și nebăgați în seamă. Singurele mici victorii au fost abrogarea Ordonanței 13 și că au fost anulate acele amendamente aberante. Dar, acestea se pot întoarce mâine, în Parlament. Vor fi reintroduse și votate și corupția ar fi legalizată, ceea ce noi nu susținem sub nicio formă. Susținem „fără grațiere”, aceasta poate fi acordată individual, de către președinte, nu suntem de acord cu grațierea colectivă”, spune Luminița Neagu.

„Astăzi este a 97-a zi când vin aici. Motivul principal care mă aduce aici este că nu vreau să îmi pierd libertatea. Mergem cu pași repezi spre dictatură, iar eu am trăit până la 30 și ceva de ani una și nu mai vreau să trăiesc alta. Libertatea este cea mai importantă valoare, iar de aici derivă toate celelalte valori, ori, libertate nu poți să ai decât în democrație”, susține Verginia Curtuiuș.

„Eu am ieșit că să vadă ăștia de aici (n.r. Guvern) și aia de acolo (n.r. Parlament) că nu îi lăsăm să fure. Legalizarea furtului nu este în profilul nostru, nu vrem să acceptam legalizarea hoției. Parlamentul asta vrea, plin de hoți, vor să rămână și cu averile, și cu banii furați, și nepedepsiți. Nu suntem o nație de hoți, nu putem să acceptăm așa ceva. Ar trebui să își dea demisia în bloc și să se reorganizeze alegerile, deci alegeri anticipate ar fi singura soluție”, spune un alt protestatar.

Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită și trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil. Fostul șef al statului a făcut referire modul de finanțare a campaniilor electorale, susținând că trebuie pedepsiți doar cei care au plecat cu banii acasă. Președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu au reacționat imediat afirmând că nu susțin amendamentele votate de senatorii-juriști. Aproape 1.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Manifestanții au scandat „Hoții!” și „Nu scăpați”. Manifestația a fost anunțată pe Facebook unde a fost creat evenimentul „NU gratierii corupților – OUG 13 revine. Și noi!” În jurul orei 21.00, protestatarii au blocat traficul pe sensul de mers din fața Palatului Victoria.

O zi mai târziu, senatorii juriști au votat din nou, anulând ceea ce votaseră cu o zi înainte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani