Proteste în București față de proiectul Roșia Montană. Aproximativ 3.000 de manifestanți au cerut demisia Guvernului. GALERIE FOTO/VIDEO

Publicat: 02/09/2013, 04:05
Actualizat: 07/07/2016, 05:49

Proteste în București față de de proiectul Roșia Montană. În jur de 3.000 de manifestanți au blocat duminică traficul în centrul Capitalei, mergând în marș din Piața Universității până în Piața Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piața Universității. Jandarmeria a anunțat că protestul a fost neautorizat și că va lua măsuri împotriva organizatorilor.

Aproape de miezul nopții în Piața Universității mai rămăseseră câteva sute de protestatari.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

În urmă cu două zile premierul Victor Ponta a declarat a declarat că proiectul Roșia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conștiințe.

UPDATE 2.40 Protestul s-a încheiat în mod pașnic. Cele câteva sute de manifestanți din Piața Universității au fost de acord să părăsească zona, la îndemnul unuia dintre liderii protestului, și au demontat cele trei corturi, câte s-au strâns până la urmă pe carosabil. Cei veniți au promis să revină luni la ora 17.00 în Piața Universității, pentru a continua protestele.

Manifestația a fost păzită de 100 de jandarmi, care nu au folosit forța și nici gazele lacrimogene. Pe parcursul demonstrației nu au avut loc incidente, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

Galerie foto Gândul // Andrei Luca Popescu // Andreea Ofițeru

UPDATE 0:27 Încă un cort al protestatarilor a fost istalat în Piața Universității. Manifestanții promit că vor continua protestele și în zilele următoare. Se scandează „Nu corporația face legislația” și „Presa română plină de cianură”.

UPDATE 23:53 Jandarmii se plimbă printre protestatari încercând să-i convingă să elibereze carosabilul. Mai mulți protestatari au fost amendați, unii pentru că au consumat alcool în public. Unora dintre cei care au refuzat să se părăsească pozițiile de protest li s-au cerut datele personale.

UPDATE 22:57 Mai mulți protestatari și-au montat un cort pe carosabil, în Piața Universității, și spun că nu vor pleca de acolo. Jandarmii au pregătit deja buteliile cu gaze lacrimogene. Numărul protestatarilor este sub o mie.

UPDATE 21:59 Protestatarii s-au întors în Piața Universității, unde au blocat un sens al bulevardului Nicolae Bălcescu.

UPDATE 21:19 Manifestanții părăsesc Piața Victoriei și se întorc la Universitate.

UPDATE 21:03 În Piața Victoriei au mai rămas aproape 1.000 de protestatari. Câțiva dintre ei au încercat să rupă lanțul jandarmilor și au aruncat cu petarde.

UPDATE 20:17 Protestatarii au ajuns în Piața Victoriei, în fața Guvernului. În zonă sunt mobilizați jandarmii.

UPDATE 19:43 Manifestanții au pornit în marș pe bulevardul Magheru spre Guvern. Nun[rul acestora este de aproape 2.000.

UPDATE 19.20 Protestul de la Piața Universității nu este autorizat de Primărie, pentru că organizatorii au cerut autorizație de miting la Parcl Izvor, lângă Palatul Parlamentului, între orele 17.00 și 21.00, însă nu au respectat protocolul cu autoritățile și au organizat totul în Piața Universității, a explicat pentru gândul Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.

„Vor fi luate măsuri împotriva organizatorilor, însă momentan obiectivul nostru este siguranța și protecția persoanelor din zonă”, a spus Enache, la Digi24, care a lăsat de înțeles că jandarmii nu vor interveni în forță.

UPDATE 19.00 Demonstranții anti-Roșia Montană au blocat circulația în Piața Universității, intrând pe carosabil. Trupele Jandarmeriei încearcă în aceste momente să restabilească ordinea. Protestul continuă în mod pașnic, pe benzile de circulație de pe bulevardul Magheru.

Aproape 1.000 de persoane protestează în Piața Universității din București față de proiectul Roșia Montană. Demonstrații au pancarte pe care scrie „Aurul pleacă, cianura rămâne”, „Roșia Montană nu e de vânzare”, „Munții au suflet, sufletul nu e de vânzare”. Printre protestari este și deputatul PDL Toader Paleologu care a declarat că va vota împotriva proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană.

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

În urmă cu două zile premierul Victor Ponta a declarat a declarat că proiectul Roșia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conștiințe.

„E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer și chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conștiință, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi”, a spus Ponta.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producției, statul având opțiunea de a solicita companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenței să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participația statului va crește la 25% în două etape, ambele condiționate de îndeplinirea cumulativă de către autoritățile române a mai multor obligații.

În ceea ce privește beneficiile statului român, cele două părți estimează că proiectul Roșia Montană va genera pentru bugetul de stat și bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari și un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preț de referință de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condițiile menținerii parametrilor relevanți ai legislației fiscale incidente din România, a prețului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor și produselor necesare exploatării miniere, precum și a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieței de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât