Proteste în București față de proiectul Roșia Montană. Aproximativ 3.000 de manifestanți au cerut demisia Guvernului. GALERIE FOTO/VIDEO

Proteste în București față de de proiectul Roșia Montană. Aproape 2.000 de manifestanți au blocat duminică traficul în centrul Capitalei, mergând în marș din Piața Universității până în Piața Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piața Universității. Jandarmeria a anunțat că protestul a fost neautorizat și că va lua măsuri împotriva organizatorilor.

Proteste în București față de de proiectul Roșia Montană. În jur de 3.000 de manifestanți au blocat duminică traficul în centrul Capitalei, mergând în marș din Piața Universității până în Piața Victoriei unde au cerut demisia Guvernului, pentru ca ulterior să se întoarcă în Piața Universității.  Jandarmeria a anunțat că protestul a fost neautorizat și că va lua măsuri împotriva organizatorilor.

Aproape de miezul nopții în Piața Universității mai rămăseseră câteva sute de protestatari.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

În urmă cu două zile premierul Victor Ponta a declarat a declarat că proiectul Roșia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conștiințe.

UPDATE 2.40 Protestul s-a încheiat în mod pașnic. Cele câteva sute de manifestanți din Piața Universității au fost de acord să părăsească zona, la îndemnul unuia dintre liderii protestului, și au demontat cele trei corturi, câte s-au strâns până la urmă pe carosabil. Cei veniți au promis să revină luni la ora 17.00 în Piața Universității, pentru a continua protestele.

Manifestația a fost păzită de 100 de jandarmi, care nu au folosit forța și nici gazele lacrimogene. Pe parcursul demonstrației nu au avut loc incidente, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București.

Galerie foto Gândul // Andrei Luca Popescu // Andreea Ofițeru

UPDATE 0:27 Încă un cort al protestatarilor a fost istalat în Piața Universității. Manifestanții promit că vor continua protestele și în zilele următoare. Se scandează „Nu corporația face legislația” și „Presa română plină de cianură”.

UPDATE 23:53 Jandarmii se plimbă printre protestatari încercând să-i convingă să elibereze carosabilul. Mai mulți protestatari au fost amendați, unii pentru că au consumat alcool în public. Unora dintre cei care au refuzat să se părăsească pozițiile de protest li s-au cerut datele personale.

UPDATE 22:57 Mai mulți protestatari și-au montat un cort pe carosabil, în Piața Universității, și spun că nu vor pleca de acolo. Jandarmii au pregătit deja buteliile cu gaze lacrimogene. Numărul protestatarilor este sub o mie.

UPDATE 21:59 Protestatarii s-au întors în Piața Universității, unde au blocat un sens al bulevardului Nicolae Bălcescu.

UPDATE 21:19 Manifestanții părăsesc Piața Victoriei și se întorc la Universitate.

UPDATE 21:03 În Piața Victoriei au mai rămas aproape 1.000 de protestatari. Câțiva dintre ei au încercat să rupă lanțul jandarmilor și au aruncat  cu petarde.

UPDATE 20:17 Protestatarii au ajuns în Piața Victoriei, în fața Guvernului. În zonă sunt mobilizați jandarmii.

UPDATE 19:43 Manifestanții au pornit în marș pe bulevardul Magheru spre Guvern. Nun[rul acestora este de aproape 2.000.

UPDATE 19.20 Protestul de la Piața Universității nu este autorizat de Primărie, pentru că organizatorii au cerut autorizație de miting la Parcl Izvor, lângă Palatul Parlamentului, între orele 17.00 și 21.00, însă nu au respectat protocolul cu autoritățile și au organizat totul în Piața Universității, a explicat pentru gândul Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.

„Vor fi luate măsuri împotriva organizatorilor, însă momentan obiectivul nostru este siguranța și protecția persoanelor din zonă”, a spus Enache, la Digi24, care a lăsat de înțeles că jandarmii nu vor interveni în forță.

UPDATE 19.00 Demonstranții anti-Roșia Montană au blocat circulația în Piața Universității, intrând pe carosabil. Trupele Jandarmeriei încearcă în aceste momente să restabilească ordinea. Protestul continuă în mod pașnic, pe benzile de circulație de pe bulevardul Magheru.

Aproape 1.000 de persoane protestează în Piața Universității din București față de proiectul Roșia Montană. Demonstrații au pancarte pe care scrie „Aurul pleacă, cianura rămâne”, „Roșia Montană nu e de vânzare”, „Munții au suflet, sufletul nu e de vânzare”. Printre protestari este și deputatul PDL Toader Paleologu care a declarat că va vota împotriva proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană.

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

În urmă cu două zile premierul Victor Ponta a declarat a declarat că proiectul Roșia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conștiințe.

„E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer și chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conștiință, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi”, a spus Ponta.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

foto Gandul/ Andreea Ofiteru

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producției, statul având opțiunea de a solicita companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenței să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participația statului va crește la 25% în două etape, ambele condiționate de îndeplinirea cumulativă de către autoritățile române a mai multor obligații.

În ceea ce privește beneficiile statului român, cele două părți estimează că proiectul Roșia Montană va genera pentru bugetul de stat și bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari și un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preț de referință de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condițiile menținerii parametrilor relevanți ai legislației fiscale incidente din România, a prețului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor și produselor necesare exploatării miniere, precum și a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieței de capital.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Se schimbă regulile dacă ai nevoie de aceste documente. Anunțul momentului pentru toți românii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide