• Publicat:
Știri

Protestul din Justiție continuă | Judecătoria Baia Mare suspendă activitatea ca protest față de abrogarea pensiilor de serviciu / Grefierii trimit adresă către instanța supremă pentru a fi incluși în sesizarea către CCR pe pensii

Protestul din Justiție continuă | Judecătoria Baia Mare suspendă activitatea ca protest față de abrogarea pensiilor de serviciu / Grefierii trimit adresă către instanța supremă pentru a fi incluși în sesizarea către CCR pe pensii
Magistrații și personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Baia Mare au decis, miercuri, suspendarea activității de judecată pe durată nedeterminată, ca măsură de protest față de abrogarea pensiilor de serviciu și anunță că vor fi judecate doar cauzele urgente.

Potrivit unui comunicat al Judecătoriei Baia Mare transmis, miercuri, se va asigura doar judecarea cauzelor urgente.

„La data de 29 ianuarie 2020, judecătorii și personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Baia Mare au decis suspendarea activității pe durată nedeterminată ca măsură de protest împotriva abrogării pensiilor de serviciu. În această perioadă se va asigura numai judecarea cauzelor urgente. Compartimentele Registratură și Arhivă vor funcționa cu program parțial de lucru, între orele 8 – 10″, se arată în comunicat.

 

Grefierii trimit adresă către instanța supremă pentru a fi incluși în sesizarea către CCR pe pensii

Grefierii vor trimite o adresă către instanța supremă astfel încât să fie incluși în sesizarea către CCR în privința eliminării pensiilor speciale și se vor alinia protestelor magistraților, care suspendă judecarea. Angajații vor decide săptămâna viitoare cu privire la noile forme de protest.

Grefierii vor trimite de urgență o adresă către Înalta Curte de Casație si Justiție pentru sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a proiectului de lege de eliminare a pensiilor de serviciu și în ceea ce privește categoria personalului auxiliar de specialitate din instanțe si parchete.

Concret, grefierii vor să fie incluși în sesizarea transmisă de magistrații instanței supreme către CCR.

Potrivit unui comunicat de presă, grefierii au decis și ralierea la formele de protest adoptate de magistrați în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanțe si unități de parchet, respectiv suspendarea judecării și amânarea cauzelor, cu excepția celor urgente.

Arhivele, registraturile și birourile de informare și relații cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul, iar angajații vor refuza munca suplimentară începând cu data de 29 ianuarie 2020. Angajatorii vor fi notificați.

„Se convoacă Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial în data de 7 februarie 2020 pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate în raport de soluția pe care o va pronunța Curtea Constituțională pe excepția de neconstituționalitate și dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităților salariale”, se arată în același comunicat de presă.

Comunicatul este semnat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIA, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție „Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federația PUBLISIND.

Pensiile speciale au fost eliminate, marți în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Cameră, în calitate de for decizional.

 

 

 

Inchide