Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Redactor:
Madalina Prundea
Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, și psihologul Gabriela Manolescu au tras concluziile discuțiilor consistente din cadrul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”: COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale.

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, consideră că pandemia de COVID-19 a declanșat schimbări la nivelul deschiderii oamenilor spre consilierea psihologică și a conștientizării importanței sănătății mintale.

„Pe data de 10 octombrie a fost Ziua sănătății mintale și am văzut semnale peste tot în lume: a crescut gradul de conștientizare a populației cu privire la sănătătatea mintală. Chiar și pe site-ul Ministerului Sănătății domnul ministru Nelu Tătaru a postat un comunicat prin care promite programe și investiții în serviciile de îngrijire a sănătății mintale. Și în luna august am văzut o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății, făcută în peste 130 de țări, în care, comparativ cu anul 2019, a crescut numărul prezentărilor cu 60% pentru problematica psiho-emoțională”, a explicat Gabriela Stănoaia, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”.

Întrebare pentru prieteni: Ce planuri post-COVID ai?

„Cred că ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. Până în pandemie, Pământul era un imens sat global – festivaluri, spectacole, city break-uri, escale și așa mai departe, aveam agendele pline, până și copiii se plângeau că nu au timp să se joace, implicați în tot felul de tip balet, meditații, judo sau înot. Pentru cei mai mulți dintre noi, pandemia a fost un exercițiu de adaptare”, este de părere psihologul Gabriela Stănoaia.

„S-a pus accentul foarte mult înainte de pandemie pe succesul profesional și succesul social, însă acum oamenii caută nevoi autentice. Cred că această criză de coronavirus este o oportunitate pentru a ne arăta bunătatea, compasiunea, empatia, să ne protejăm unii pe alții, să ne arătăm solidaritatea și să continuăm să ne bucurăm împreună de lucrurile simple. Rămânem în zona optimismului și cred că ar trebui, când ne întâlnim cu prietenii, să îi întrebăm: Ce planuri post-COVID ai?”, a conchis Gabriela Stănoaia.

Psiholog Gabriela Manolescu: „Distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să ne distanțăm și emoțional”

Psihologul Gabriela Manolescu a explicat, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”, că o atitudine pozitivă ne ajută să trecem mai ușor peste provocările acestor vremuri.

„Distanțarea socială, mai degrabă distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să de distanțăm și emoțional de ceilalți. Iar o perspectivă pozitivă asupra a ceea ce ni se întâmplă ne ajută să gestionăm momentele în care provocările sunt foarte mari. Chiar dacă fizic nu putem fi alături de cei dragi – părinți, bunici sau oamenii dragi cu care nu putem fi în contact fizic direct – avem posibilitatea de a reconfigura relația cu aceștia, putând să observăm ce modalitate din felul în care relaționam cu ei funcționa și cum putem adapta aceste modalități la situația actuală”, a explicat psihologul, dând exeplu vorbitul mai des la telefon, video call-uri sau trimiterea unui cadou.

„Toate acestea înseamnă că rămânem interconectați cu ei, cu nevoile și cu emoțiile lor și le dovedim că le pasă și că putem avea o relație de conexiune chiar și în acest context”, a detaliat psihologul.

Cu cei cu care pute intra în contact fizic, psihologul recomandă o comunicare mai bună. „Cu siguranță că aceasta interacțiune fizică va avea și momente de disconfort, atât fizic, cât și emoțional, însă mă gândesc că dacă privim acest disconfort ca pe o oportunitate de a da sens relației, de a ne dezvolta împreună, am făcut deja un mare pas înainte”, a conchis psihologul Gabriela Manolescu.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide