Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Redactor:
Madalina Prundea
Psihologul Gabriela Stănoaia: Ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. / Concluziile Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, și psihologul Gabriela Manolescu au tras concluziile discuțiilor consistente din cadrul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”: COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale.

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul Clinicii Sanador, consideră că pandemia de COVID-19 a declanșat schimbări la nivelul deschiderii oamenilor spre consilierea psihologică și a conștientizării importanței sănătății mintale.

„Pe data de 10 octombrie a fost Ziua sănătății mintale și am văzut semnale peste tot în lume: a crescut gradul de conștientizare a populației cu privire la sănătătatea mintală. Chiar și pe site-ul Ministerului Sănătății domnul ministru Nelu Tătaru a postat un comunicat prin care promite programe și investiții în serviciile de îngrijire a sănătății mintale. Și în luna august am văzut o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății, făcută în peste 130 de țări, în care, comparativ cu anul 2019, a crescut numărul prezentărilor cu 60% pentru problematica psiho-emoțională”, a explicat Gabriela Stănoaia, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”.

Întrebare pentru prieteni: Ce planuri post-COVID ai?

„Cred că ar trebui să folosim pandemia ca pe o oportunitate de a ne descoperi nevoi autentice. Până în pandemie, Pământul era un imens sat global – festivaluri, spectacole, city break-uri, escale și așa mai departe, aveam agendele pline, până și copiii se plângeau că nu au timp să se joace, implicați în tot felul de tip balet, meditații, judo sau înot. Pentru cei mai mulți dintre noi, pandemia a fost un exercițiu de adaptare”, este de părere psihologul Gabriela Stănoaia.

„S-a pus accentul foarte mult înainte de pandemie pe succesul profesional și succesul social, însă acum oamenii caută nevoi autentice. Cred că această criză de coronavirus este o oportunitate pentru a ne arăta bunătatea, compasiunea, empatia, să ne protejăm unii pe alții, să ne arătăm solidaritatea și să continuăm să ne bucurăm împreună de lucrurile simple. Rămânem în zona optimismului și cred că ar trebui, când ne întâlnim cu prietenii, să îi întrebăm: Ce planuri post-COVID ai?”, a conchis Gabriela Stănoaia.

Psiholog Gabriela Manolescu: „Distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să ne distanțăm și emoțional”

Psihologul Gabriela Manolescu a explicat, la finalul Webinarului „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”, că o atitudine pozitivă ne ajută să trecem mai ușor peste provocările acestor vremuri.

„Distanțarea socială, mai degrabă distanțarea fizică nu trebuie să înseamne să de distanțăm și emoțional de ceilalți. Iar o perspectivă pozitivă asupra a ceea ce ni se întâmplă ne ajută să gestionăm momentele în care provocările sunt foarte mari. Chiar dacă fizic nu putem fi alături de cei dragi – părinți, bunici sau oamenii dragi cu care nu putem fi în contact fizic direct – avem posibilitatea de a reconfigura relația cu aceștia, putând să observăm ce modalitate din felul în care relaționam cu ei funcționa și cum putem adapta aceste modalități la situația actuală”, a explicat psihologul, dând exeplu vorbitul mai des la telefon, video call-uri sau trimiterea unui cadou.

„Toate acestea înseamnă că rămânem interconectați cu ei, cu nevoile și cu emoțiile lor și le dovedim că le pasă și că putem avea o relație de conexiune chiar și în acest context”, a detaliat psihologul.

Cu cei cu care pute intra în contact fizic, psihologul recomandă o comunicare mai bună. „Cu siguranță că aceasta interacțiune fizică va avea și momente de disconfort, atât fizic, cât și emoțional, însă mă gândesc că dacă privim acest disconfort ca pe o oportunitate de a da sens relației, de a ne dezvolta împreună, am făcut deja un mare pas înainte”, a conchis psihologul Gabriela Manolescu.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Cuplul invincibil din zodiac. Nu poate fi despărțit niciodată, orice s-ar întâmpla
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide