RABLA 2013. Tot ce trebuie să știți despre programul care începe luni. Lista actelor necesare

RABLA 2013. Tot ce trebuie să știți despre programul care începe luni. Lista actelor necesare
Publicat: 07/06/2013, 12:42
Actualizat: 03/07/2013, 18:59

Înscrierea persoanelor fizice și juridice în Programul „Rabla” 2013 se va face de luni, tichetele fiind distribuite colectorilor de vineri, a declarat pentru MEDIAFAX președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp.

Aproape 290 de colectori (REMAT-uri) și peste 100 de dealeri auto s-au înscris anul acesta în Programul „Rabla”, listele cu cei validați urmând să fie publicate pe site-ul AFM.

Persoanele fizice se vor putea înscrie, de luni, la colectorii validați, în timp ce cele juridice se înscriu la AFM pentru a beneficia de voucher-ul de 6.500 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 10 ani.

Administrația Fondului pentru Mediu va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice și 3.000 de tichete pentru instituțiile publice.

În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziționarea unui autovehicul nou, față de până la trei tichete câte puteau fi utilizate în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, față de 3.800 lei cât valora în 2012.

La prima de casare de 6.500 de lei se poate adăuga câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din următoarele caracteristici ale autovehicului nou achiziționat: se încadrează în norma de poluare Euro 6, generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

Pentru achiziționarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet și, în funcție de caracteristicile mașnii, se poate beneficia de o reducere suplimentară de cel mult 1.000 de lei, rezultată din cumulul a două eco-bonusuri.

Înscrierea la un colector validat și obținerea tichetului

După publicarea pe pagina de internet a AFM a listei colectorilor validați care au încheiat protocol cu instituția, proprietarul unui autovehicul uzat se poate prezenta la oricare colector validat în vederea predării autovehiculului în custodia acestuia.

În acest sens, proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat următoarele documente: actul care îi atestă identitatea și domiciliul sau reședința în România, în original și în copie, certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original și în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, în original și în copie legalizată, actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricației, anul primei înmatriculări în România și/sau categoria autovehiculului uzat, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, în original, din care să rezulte că autovehiculul se află înregistrat pe numele proprietarului în evidențele fiscale ale autorității publice locale emitente, iar proprietarul nu are obligații de plată la bugetul local.

În cazul unor situații particulare, proprietarul trebuie să prezinte colectorului validat și alte documente, după caz: certificatul de moștenitor sau, în situația succesiunii pe cale judecătorească, sentința civilă definitivă și irevocabilă, în original și în copie legalizată, o împuternicire notarială, în original și în copie, atunci când certificatul de moștenitor ori sentința civilă atestă existența mai multor moștenitori, o decizie emisă de autoritatea tutelară competentă teritorial, în original și în copie legalizată în cazul unui moștenitor minor, al unei persoane puse sub interdicție sau al uneia asupra căreia a fost instituită curatela, certificatul de căsătorie sau orice act administrativ eliberat de către autoritatea competentă material și teritorial, care atestă schimbarea sau modificarea numelui și/sau prenumelui, în original și în copie legalizată, documentul, în original și în copie, care atestă schimbarea sau modificarea adresei de domiciliu sau de reședință, împuternicirea notarială, inclusiv în copie, prin care proprietarul mandatează în mod expres o altă persoană să acționeze și să încheie acte juridice în cadrul programului, în numele, pe seama și în interesul său, situație în care se va prezenta și actul care atestă identitatea și domiciliul sau reședința în România a persoanei împuternicite, în original și în copie.

Preluarea în custodie a autovehiculului uzat se concretizează prin încheierea, în două exemplare, ambele în original, a procesului-verbal de custodie: un exemplar pentru proprietar și un exemplar pentru colectorul validat.

La data confirmării de către aplicația PSIPAN, pe care lucrează colectorii, a corectitudinii și realității informațiilor vizând proprietarul și autovehiculul uzat predat în custodie sau, cel mai târziu, în următoarea zi lucrătoare, colectorul comunică proprietarului faptul că a fost rezervat tichetul pe numele său, precum și data la care acesta trebuie să se prezinte în vederea eliberării certificatului de distrugere.

La data respectivă, colectorul achită proprietarului contravaloarea deșeurilor feroase și neferoase conținute de autovehiculul uzat și eliberează documentul care atestă efectuarea plății, precum și certificatul de distrugere împreună cu plăcuțele cu numărul de înmatriculare a autovehiculului uzat.

În termen de 10 zile de la data confirmării de către aplicația PSIPAN a corectitudinii informațiilor furnizate de proprietar, acesta trebuie să obțină certificatul de distrugere și certificatul de radiere a autovehiculului uzat și să solicite colectorului validat eliberarea tichetului.

În vederea eliberării certificatului de radiere, anterior prezentării la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, proprietarul trebuie să obțină copii legalizate după certificatul de înmatriculare, cartea de identitate a autovehiculului uzat și certificatul de distrugere a autovehiculului uzat.

Certificatul de radiere din evidența circulației a autovehiculului uzat se eliberează la solicitarea proprietarului, pe baza predării certificatului de înmatriculare, cărții de identitate și a certificatului de distrugere a autovehiculului uzat, toate în original, precum și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare. Certificatul de radiere din evidența circulației trebuie să conțină mențiunea potrivit căreia autovehiculul uzat a fost radiat în urma dezmembrării.

Proprietarul trebuie să se prezinte în termenul de cel mult 10 zile la colector cu certificatul de radiere în original și în copie. Neprezentarea certificatului de radiere la termen atrage decăderea proprietarului din dreptul de a obține tichet, se mai arată în ghid, precizându-se că „proprietarul răspunde în integralitate pentru orice consecință ce decurge din predarea autovehiculului uzat spre casare”.

Înscrierea la dealerul auto și achiziționarea noului automobil

După publicarea listei producătorilor validați care au încheiat contracte cu AFM, proprietarul se poate înscrie la oricare dintre aceștia pentru achiziționarea autovehiculului nou.

Proprietarul trebuie să se înscrie la un producător validat pentru achiziționarea unui autovehicul nou în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la eliberarea tichetului de către colectorul validat. La rândul său, producătorul are la dispoziție, de la eliberarea notei de înscriere către proprietar, cel mult 90 de zile lucrătoare pentru a-i furniza acestuia mașina aleasă, fără a se depăși însă data de 20 noiembrie 2013, până la care se desfășoară Programul „Rabla” anul acesta.

Nerespectarea termenului de către proprietar atrage decăderea acestuia din dreptul de a beneficia de prima de casare.

Pe de altă parte, în cazul în care achiziționarea autovehiculului nou nu se realizează din culpa exclusivă a producătorului, acesta are obligația de a oferi proprietarului înscris, în maximum 90 de zile de la data de 31 decembrie 2013, posibilitatea achiziționării unui autovehicul nou, din al cărui preț de comercializare se va scădea cuantumul primei de casare.

Producătorul garantează comercializarea autovehiculului nou sub beneficiul primei de casare proprietarului înscris care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a prezentat tichet autentic, a prezentat documente autentice și datele din cuprinsul acestora sunt reale și corecte și achiziționează autovehiculul nou în termenul de valabilitate a notei de înscriere.

Odată ce s-a înscris la un producător validat, proprietarul trebuie să achiziționeze noul autovehicul de la acesta, neputându-i fi returnat tichetul.

Pentru înscriere, proprietarul depune la producător următoarele documente: actul care îi atestă identitatea și domiciliul sau reședința în România, în original și în copie, tichetul, în original, documentele aferente tichetului – certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în copie legalizată, cartea de identitate a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de distrugere a autovehiculului uzat, în copie legalizată, certificatul de radiere a autovehiculului uzat, în original, procesul-verbal de custodie, în copie legalizată, documentul emis de către colectorul validat și care atestă plata contravalorii deșeurilor feroase și neferoase conținute de autovehiculul uzat, în copie.

În situația în care tichetul nu a fost eliberat pe numele persoanei care se înscrie, aceasta trebuie să depună și certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința, în termen de valabilitate la data înscrierii, în original.

După constatarea îndeplinirii condițiilor de înscriere, producătorul eliberează proprietarului nota de înscriere.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere, în care producătorul trebuie să furnizeze proprietarului înscris automobilul ales de acesta din urmă, este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăși însă data de 20 noiembrie 2013.

În termenul de valabilitate a notei de înscriere, producătorul validat și proprietarul înscris trebuie să efectueze formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou, producătorul scăzând din prețul de comercializare a acestuia cuantumul primei de casare.

La data efectuării formalităților de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou, proprietarul înscris trebuie să depună la producător următoarele documente: nota de înscriere, exemplarul proprietarului, în original (aceasta primește număr și dată de intrare și se restituie proprietarului), iar în cazul achiziției în baza unui contract de leasing, declarația pe propria răspundere, în formă autentificată de notarul public, prin care proprietarul își exprimă în mod explicit opțiunea de a achiziționa autovehiculul nou pe numele său la sfârșitul perioadei de leasing.

La achiziționarea autovehiculului nou, producătorul validat eliberează beneficiarului factura, certificatul de conformitate și cartea de identitate a autovehiculului.

În cadrul programului din acest an se va putea folosi un singur tichet valoric pentru achiziționarea unui autovehicul nou, față de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, față de 3.800 lei cât valora în 2012.

Sesiunea se va desfășura într-o singură etapă, iar termenul-limită în care tichetele vor fi acceptate este 20 noiembrie.

Prin Programul „Rabla”, derulat anual, din 2005 și până în prezent, au fost casate 459.775 de autoturisme uzate și au fost achiziționate 225.869 de autoturisme noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?