RADET: Capitala ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. Reacția primarului interimar

Redactor:
Aurelia Alexa
RADET: Capitala ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. Reacția primarului interimar
Capitala ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, după ce Romgaz a comunicat ELCEN că sistează furnizarea gazelor naturale, începând de vineri, ora 12.00, informează, vineri, Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București.

Potrivit unui comunicat de presă al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, prestator de servicii de interes local, regia avertizează, vineri asupra iminentei sistări a activității, care va avea drept primă consecință directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură consumatorilor racordați la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din București, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN.

Anunțul a fost făcut ca urmare a notificării primite de la SC Electrocentrale București SA, prin care s-a comunicat că, începând de vineri, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.

„Am făcut numeroase apeluri, atât în spațiul public, cât și către toate instituțiile administrative implicate, pentru conștientizarea situației, astfel încât factorii responsabili să poată lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au rămas însă fără răspuns. Tocmai de aceea, situația în care ne aflăm azi, este foarte gravă și afectează bucureștenii în mod direct. Vă asigur că vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman și profesional pentru deblocarea situației actuale”, a declarat Valentin Vițalariu, directorul general RADET.

Potrivit RADET, situația actuală a regiei autonome a fost determinată de nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale București de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri către Municipiul București și fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013, precum și ca urmare a datoriilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei, și a datoriilor Primăriei Capitalei către RADET, în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului București, ELCENși RADET și aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 424/2008.

De asemenea, RADET a ajuns în această situație ca urmare a neachitării la termen a deconturilor Primăriei Capitalei către regie privind subvenția la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferentă perioadei februarie – august 2015. De asemenea, situația a fost determinată și de datoriile acumulate de RADET București către furnizori, în special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova București (8.468.586 lei) și GDF Suez (5.100.000 lei).

Imposibilitatea efectuării investițiilor în ultimii zece ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalațiilor care aparțin patrimoniului public al Municipiului București, este o altă cauză care a generat actuala situație a RADET. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă și căldură sunt necesare investiții de aproximativ o sută de milioane de euro anual, timp de 10 – 12 ani, în rețelele și centralele aparținând Municipiului București.

RADET mai precizează că s-a ajuns în actuala situație și din cauza refuzului Primăriei București de a înainta spre aprobare CGMB actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent, în condițiil eîn care ceilalți furnizori de servicii au prețuri majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 și a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activității regiei.

După această dată, regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanței nr.26/2013.

„Având în vedere cele de mai sus, RADET București somează Primăria Municipiului București, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri să ia toate măsurile care se impun pentru evitarea sistării furnizării energiei termice pentru apă caldă și căldură către bucureșteni în sezonul rece”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacția primarului interimar Ștefănel Marin: Problema căldurii în București, rezolvată pentru două săptămâni

Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, a anunțat că problema furnizării căldurii și apei calde este rezolvată momentan, după ce, împreună cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subvenției pentru decembrie și plata banilor către Romgaz, sumă care ar ajunge pentru două săptămâni.

Ștefănel Marin a spus că a semnat actele pentru alocarea subvenției pe decembrie, de 80 de milioane lei, în luna noiembrie, cu acești bani urmând să fie plătită datoria ELCEN către Romgaz.

Primarul interimar a precizat, într-o intervenție la un post de televiziune, că această suma ar ajunge pentru două săptămâni, după care trebuie luată o decizie, deoarece nu mai sunt alți bani în buget pentru subvenții.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
NEWS ALERT Anunţ oficial. Data de la care masca nu mai este obligatorie pe plajă
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Secretul prin care Adrian Mutu a ajuns în fotbalul mare. Fost coleg: 'Ne uitam la...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide