Raportul secretizat al Jandarmeriei referitor la protestul din 10 august: Informările primite din partea serviciilor secrete, unul dintre elementele-cheie

Raportul secretizat al Jandarmeriei referitor la protestul din 10 august: Informările primite din partea serviciilor secrete, unul dintre elementele-cheie
Publicat: 21/11/2019, 14:33
„Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018″, documentul întocmit de Jandarmeria Română, a fost secretizat până săptămâna trecută când noul ministru Marcel Vela a decis să îl desecretizeze și să îl trimită celor de la DIICOT.

Raportul are 20 de pagini și 3 anexe în care sunt prezentate legislația și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri, potrivit indiciilor informările aparțin SRI și SPP.

De reamintit este faptul că Jandarmeria Română a făcut o plângere penală la o lună după evenimentele din 10 august, susținând că a avut loc o lovitură de stat și a solicitat procurorilor DIICOT să facă verificări.

„Teoria loviturii de stat” a fost susținută și promovată de către liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, precum și de către Viorica Dăncilă și Carmen Dan, fost ministru al Internelor.

La acea vreme, peste 700 de oameni au reclamat acțiunile forțelor de ordine și au susținut în fața procurorilor că au avut de suferit în urma lor. Însă Liviu Dragnea a declarat atunci că „instituțiile statului n-au greșit cu nimic, n-au acționat ilegal, jandarmii și-au făcut datoria” în timpul intervenției.

Cronologia evenimentelor din 10 august 2018, potrivit raportului întocmit de Jandarmeria Română:

„În perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, a Executivului și Legislativului.

-Existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului Guvernului României.

– Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinierea obligațiilor internaționale ale statului.

– Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administrativ, a structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv; punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă; sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție”, se arată în raportul Jandarmeriei Române.

„La momentul desfășurării primelor evenimente cu impact în segmentul ordinii publice (orele 16:25) niciunul dintre jandarmii aflați în dispozitiv la contact nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice.

Chiar dacă, la orele 16:25, când s-a forțat pătrunderea în sediul Guvernului României, erau îndeplinite condițiile legale pentru restabilirea ordinii publice, jandarmii au optat pentru un mod acțional gradual, defensiv și descurajant (s-a realizat rocada cu elemente echipate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție) concomitent cu efectuarea avertizărilor și îndemnurilor la un comportament pașnic.

Modul de acțiune al Jandarmeriei Române, în cadrul misiunii din 10.08.2018, concentrat pe folosirea în mod gradual și proporțional cu acțiunile agresive ale manifestanților, a mijloacelor de intervenție, pentru apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, precum și pentru protecția instituțiilor fundamentale ale statului”, se relatează în raport.

Raportul complet poate fi citit aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu