RCS&RDS: Șantajul Antena TV Group e continuarea unei campanii negative. Contractul cu Bodu SRL, legal

RCS&RDS: Șantajul Antena TV Group e continuarea unei campanii negative. Contractul cu Bodu SRL, legal
Publicat: 31/05/2013, 18:53
Actualizat: 03/09/2019, 23:24

RCS&RDS susține că șantajul exercitat de Antena TV Group e continuarea unei campanii mediatice negative, iar în ceea ce privește contractul cu BODU SRL – firma deținută de Dumitru Dragomir – precizează că acesta este legal și nu are legătură cu LPF și cu difuzarea meciurilor de fotbal.

Într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX, compania RCS&RDS face precizări legate de faptul că „unul din administratorii RCS&RDS a depus o plângere în legătură cu un șantaj exercitat asupra sa de Antena TV Grup, prin directorul general Sorin Alexandrescu”.

„Scopul șantajului era să forțeze încheierea unui contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condițiile impuse de aceasta, pentru o sumă de peste 30 milioane euro. Acest șantaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Group împotriva companiei noastre în ultimii ani, în încercarea de a ne forța să plătim sume exorbitante pentru difuzarea canalelor sale”, spune RCS&RDS.

Compania precizează că „nu a acceptat și nu va accepta niciodată astfel de practici”

În ceea ce privește contractul dintre RCS&RDS și BODU SRL, în comunicat se precizează că acesta este legal. „(…) este vorba de un contract de asociere în participațiune pentru construcția, amenajarea și exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legătură cu LPF (Liga Profesionistă de Fotbal, n.r.) și difuzarea meciurilor de fotbal”.

Compania precizează că „acest contract de asociere a fost încheiat conform prevederilor Codului comercial din România”. „Toate operațiunile privitoare la acest contract sunt evidențiate în documentele financiar contabile, iar toate plățile s-au realizat prin intermediul conturilor bancare, cu respectarea legislației aplicabile”, spune RCS&RDS.

RCS menționează că drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal au fost adjudecate de RCS&RDS împreună cu Antena 1, printr-o licitație publică desfășurată cu 16 luni înainte de încheierea acestui contract, „iar suma oferită în licitație a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decât în contractul anterior”.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 București arestarea preventivă a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru șantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

Ulterior, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că l-a șantajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de Judecătoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticorupție.

În referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arată că acesta a constrâns în mod repetat administratorul unei societăți comerciale că va da în vileag fapte compromițătoare care ar putea să îi afecteze viața personală și cariera profesională.

Sorin Alexandrescu a urmărit ca, în acest mod, să îl detemine pe administratorul societății comerciale să semneze în numele companiei un contract având ca obiect retransmisia și distribuția prin satelit a programelor aparținând Antena TV Group, în condiții prestabilite, respectiv pe o perioadă de cinci ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane de euro anual, ceea ce implica încasarea unui preț de 0,6 euro pe lunar pe abonat, au notat procurorii în documentul citat.

Procurorii mai arată că administratorul companiei a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu la jumătatea lunii aprilie, acesta cerându-i o întrevedere urgentă. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc pe 16 aprilie, la un hotel, Sorin Alexandrescu spunându-i că are un contract încheiat în 2009 de acesta, în numele companiei pe care o administrează, cu o societate comercială (SC BODU SRL, firma lui Dumitru Dragomir, n.r.), valoarea totală a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.

Alexandrescu i-ar fi spus administratorului companiei că, în opinia lui, acel contract era, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane de euro de către o persoană, în schimbul căreia aceasta a întreprins demersuri în a susține compania în câștigarea licitației privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal.

„În accepțiunea inculpatului, contractul respectiv reprezintă, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane euro de numitul (…) în schimbul căreia acesta din urmă a întreprins demersuri în a susține compania (…) în câștigarea licitației organizate de (…) privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate în cadrul (…). Expunându-i această situație, inculpatul i-a comunicat părții vătămate că, pentru a nu iniția o campanie mediatică negativă la adresa sa, campanie care i-ar afecta viața personală și cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea unui contract în numele societății pe care o reprezintă cu Antena TV Group S.A. având ca obiect retransmisia și distribuția prin satelit a programelor aparținând trustului menționat anterior pe o perioadă de 5 ani, la prețul de 0,6 euro/abonat/lunar. Totodată, încheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente între S.C. (…) și Antena TV Group S.A.”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA.

În urma acestei întâlniri, Sorin George Alexandrescu a fost denunțat la DNA și s-au emis autorizații pentru interceptarea convorbirilor telefonice și ambientale ale acestuia cu administratorul RCS&RDS, dar și cu alte persoane.

Alexandrescu și administratorul RCS&RDS au avut apoi mai multe întâlniri, cu scopul semnării contractului privind retransmisia și distribuția prin satelit a programelor Antena TV Group.

„În cadrul următoarei întâlniri, desfășurată în ziua de 19.04.2013, inculpatul Alexandrescu reiterează ideea că are posibilitatea reală de a-i compromite viața de familie și cariera profesională, urmând să-l determine pe acesta să-și exprime acordul în semnarea contractului de retransmisie între S.C. (…) și Antena TV Group S.A. în condiții impuse referitoare atât la durata derulării contractului, cât și la prețul acestuia”, se arată în documentul citat.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus administratorului firmei că, dacă nu se va perfecta contractul de retransmisie, va expedia o serie de adrese celor două firme care au încheiat contractul de 3,5 milioane de euro și va solicita date concrete despre încheierea și derularea acestuia.

Mai mult, procurorii susțin că Alexandrescu i-ar fi spus administratorului că în următorul interval de timp intenționa „să dea publicității materialele compromițătoare pe care le deține la adresa sa sub forma unei anchete jurnalistice”, dându-i și un ultimatum pentru a-i comunica poziția sa referitoare la semnarea contractului.

La următoarea întâlnire, din 22 aprilie, Alexandrescu a adus o copie a contractului cu care îl șantaja pe administratorul RCS&RDS.

Într-o discuție dintre Alexandrescu și administratorul firmei, directorul general Antena TV Group i-a spus că a băgat 3,5 milioane de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, acești bani fiind, „oficial”, mită dată.

La sediul central al DNA a dat declarații, joi, și președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la ieșirea din sediul DNA, că între trustul Intact și RCS&RDS este o luptă „între doi elefanți”, iar el nu a greșit „din punct de vedere legal” cu nimic și nu a încasat niciun leu.

Dragomir a precizat că a fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul directorului general al Antena TV Group. „Am fost chemat martor la DNA. Am dat răspunsuri la toate întrebările procurorilor. Am dat o declarație, nu știu acum dacă este o plângere sau declarație. Am declarat tot ce mi s-a întâmplat fără să mint, pentru că am jurat pe Biblie. Mai ales că toate discuțiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei”, a afirmat șeful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat și contextul în care s-ar fi simțit șantajat. „Pe scurt, am fost anunțat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group – n.r.) să vorbesc cu un director sau eu să mă duc la el, de la RCS&RDS, să-l trimit la el, pentru că are ceva foarte tare cu domnia sa, și că le-a scos niște TV-uri de pe grilă și că erau ei în mare scandal. Mi-a spus că vine a doua zi pe la mine, pe la Ligă, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hârtie, fără dată, fără semnătură, dar cu antetul de la Intact, și cerea să răspund la niște întrebări, așa, nu știu, foarte…despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS. Fiind ani de zile patron de presă, le-am trimis un răspuns corect. Bineînțeles că m-am simțit șantajat, oricine se simte, mi-a dat și telefon. În orice caz, nu vreau să fac rău cuiva, dar ei față de mine au greșit, nu m-am simțit bine…”, a relatat șeful LPF.

Dumitru Dragomir a adăugat că nu a mers la „acel director” despre care îi vorbise Alexandrescu. „Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: «Du-te, băi, de-aci cu vaca. Ce treabă am eu cu Bendei?»”, a spus el, făcând referire la administratorul RCS&RDS.

În același context, Dragomir a spus că nu poate preciza „scopul șantajului”. „Eu nu pot spune scopul șantajului. Asta este treaba procurorilor, judecătorilor. (…) Este treaba lor, șantajul lor, unul, altul, dar să nu mă bage pe mine în asta, pentru că eu nu am greșit cu absolut nimic”, a ținut să sublinieze el.

Madalina Cerban, [email protected]

LOTO, LOTO 6/49. Avem un milionar la LOTO. Report de 8,3 milioane de euro la LOTO 6/49

JULIUS RICHARD PETRI. „Infecția” din noul Google Doodle, dedicat lui JULIUS RICHARD PETRI. VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului