REACȚIA Comisiei Europeane la acuzațiile Monei Pivniceru: „Obiectivele MCV sunt clare, iar raportul pe Justiție a fost aprobat de România”

REACȚIA Comisiei Europeane la acuzațiile Monei Pivniceru: Obiectivele MCV sunt clare, iar raportul pe Justiție a fost aprobat de România
Publicat: 21/03/2013, 16:49
Actualizat: 12/05/2015, 07:21

Comisia Europeană răspunde acuzațiilor formulate de ministrul Mona Pivniceru la adresa Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mona Pivniceru a declarat că MCV-ul nu are obiective și criterii clare și că de la an pentru România se adaugă noi condiționalități.

Într-o declarație de presă remisă gândul, Comisia Europeană spune că mecanismul are criterii și condiționalități clare de care România a fost informată încă de la implementarea MCV-ului. Comisia a mai transmis că ultimul raport pe Justiție a fost aprobat în Consiliul Uniunii Europene chiar cu votul României.

Ministrul Justiției Mona Pivniceru a declarat, după ședința de Guvern de miercuri, 20 martie, că statul român va cere Comisiei Europene refacerea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Mona Pivniceru a precizat că, pe viitor, raportul pe Justiție ar trebuii să analizeze doar impactul noilor coduri, cel Penal și cel de Procedură Penală.

Pivniceru a criticat Mecanismul de Cooperare și Verificare și a declarat că a fost modificat în permanență de Comisia Europeană, fără a consulta Guvernul României. Mona Pivniceru susține că analizele Comisiei Europene nu ar avea la baza criterii clare. Ministrul Justiției a prezentat la Guvern propria analiză a MCV.

Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray a declarat că MCV are stabilite criterii extrem de clare și că pe viitor vor fi urmărite aceleași patru condiționalități.

„Comisia a luat notă de memorandumul legat de Mecanismul de Cooperare și Verificare adoptat ieri de guvernul României. Comisia va continua să asiste guvernul României în eforturile de îndeplinire a celor patru condiționalități agreeate în momentul întrării în Uniunea Europeană. Obiectivele MCV sunt clare iar Decizia care a stat la baza mecanismului include benchmark-uri clare care să ajute la evaluarea progreselor realizate în România”, a declarat Mark Gray pentru gândul.

„Raportul pe Justiíei are la bază o interpretare imparțială și corectă a situației din Români”

Reprezentantul Comisiei mai arată că rapoartele pe Justiție emise în baza MCV sunt obiective și corecte. De altfel Mark Gray a mai precizat că ultimul raport a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene pe 11 martie iar delegația României a votat pentru aprobarea concluziilor din acest raport. Mai precis pe 11 martie Consiliul Afaceri Europene a aprobat propria analiză a raportului pe Justiție emis de Comisia Europeană la începutul anului. La ședința Consiliului a fost prezent ministrul de Externe, Titus Corlățean.

„Comisia este sigură pe concluziile din raportul pe Justiție, concluzii bazate pe o analiză atentă și pe o interpretare imparțială și corectă a situației din România. Consiliul (Consiliul Uniunii Europene) a susținut în totalitate rapoartele emise de Comisia Europeană din 2006 și până în prezent. Cele mai recente concluzii ale Consiliului adoptate pe 11 martie în unanimitate, inclusiv prin votul României arată următoarele: >”, a mai precizat Mark Gray pentru gândul.

Ministerul Justiției a prezentat public concluziile unei analize a modului în care a funcționat MCV-ul. În acest raport se meționează că partea de cooperare din MCV nu a funcționat pe deplin. Comisia Europeană susține că a colaborat cu autoritățile din România pe MCV, iar țara noastră a obținut finanțări substanțiale pentru sistemul judiciar.

„Comisia Europeană a colaborat cu toate guvernările din România atât pe partea de verificare cât și pe cea de cooperare din mecanism. Acestă interacțiune a fost esențială în realizarea progreselor consemnate în rapoartele pe Justiție. România a beneficiat de contribuții substanțiale din bugetul UE pentru a susține măsurile luate în sistemului judiciar și interne atât faza preaderare cât și după acestă perioadă. Comisia va continua acestă abordare și în același timp se va asigura că toate angajamentele făcute sunt îndeplinite”, a declarat Mark Gray

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”