Realitatea paralelă a lui Victor Ponta. Premierul spune că a scăzut „cu 12 miliarde datoria publică”. Datele publice de la Finanțe îl contrazic flagrant

Publicat: 29/09/2015, 19:12

Premierul nu a precizat însă la ce datorie se referă și nici moneda în care este exprimată această datorie, respectiv lei sau euro. Pe modelul minciunii, prin omisiune, conform căreia „anul acesta terminăm și nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internațional”, premierul a lansat în spațiul public o informație care, nefiind completă, ar putea părea credibilă. Nu este.

Datele oficiale ale Ministerului de Finanțe, care sunt publice și care pot fi consultate de oricine, îl contrazic flagrant: de la finele lunii aprilie 2012 până la finele lui iunie anul acesta datoria publică a administrației publice a crescut de la 212 miliarde de lei la aproape 260 de miliarde de lei, respectiv cu aproape 23%, exprimată în lei. Puteti consulta aici statisticile oficiale integrale privind datoria statului în aprilie 2012 și aici pe cele din iunie anul curent.

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui aprilie 2012:

Datele oficiale privind datoria publică la finele lui iunie 2015:

În condițiile în care premierul a avansat, totuși, suma de 12 miliarde, este posibil ca el să se fi referit la plățile către FMI, doar către Fond, din cadrul acordului semnat în 2009. Până în acest moment guvernul, prin ministerul de Finanțe, a achitat în contul datoriei către FMI suma de 2,5 miliarde de euro (ceea ce înseamnă că Finanțele și-au achitat integral datoria către Fond) în timp ce BNR a achitat alte nouă miliarde de euro.

Începând de anul viitor, când BNR va achita ultima tranșă către FMI, statul român, prin ministerul de Finanțe, mai are de plătit, până în 2023, 4,9 miliarde de euro în contul acordului din 2009 cu troica FMI-CE-BM.

De remarcat este faptul că pe 16 septembrie, când premierul a anunțat plata datoriei către FMI el s-a referit, cel mai probabil, doar la partea care revine Finanțelor iar acum s-a referit și la partea de plată care a fost deja achitată de către BNR.

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa oficială de Facebook un alt mesaj prin care a încercat să inducă în eroare publicul: „Datoria externă totală a scăzut cu 8,4 miliarde de euro față de aprilie 2012”. Deși consilierii premierului (cel mai probabil ei se ocupă cu documentarea pe aceste probleme) i-au furnizat corect datele legate de datoria totală externă a României, statisticile oficiale indică, de fapt, opusul a ceea ce a vrut să lase de înțeles premierul, respectiv că guvernul a redus expunerea pe valută prin reducerea datoriei externe. O „mică” problemă: datoria externă este alcătuită din două părți – una a statului și alta a mediului privat.

Ei bine, „datoria publică directă”, adică partea statului, respectiv a ministerului de Finanțe, a crescut de la 21,17 miliarde de euro în aprilie 2012 la 29,35 miliarde de euro în iulie 2015. Per total, deși, într-adevăr, datoria externă totală s-a redus, așa cum a postat Victor Ponta pe Facebook, această scădere a venit mai ales din plata de către BNR a ratelor de circa 9 miliarde de euro către FMI. Datoria externă efectivă a statului, respectiv a Finanțelor, a crescut însă.

Vă prezentăm mai jos graficele de pe site-ul Băncii Naționale a României, statistici pe care Ponta le-a prezentat parțial:

Ieșirea României pe piețele externe, în special prin vânzarea de obligațiuni denominate în euro a dus la creșterea valorii euroobligațiunilor de la 45,8 miliarde de lei la finele lui 2013 până la 64,6 miliarde de lei în iunie anul acesta, conform datelor oficiale ale ministerului Finanțelor. Dată fiind volatilitatea extrem de redusă a cursului de schimb, creșterea a avut loc, evident, prin noi împrumuturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...