Realitatea TV, somată pentru acuzații aduse lui Sebastian Ghiță, fără a-i prezenta punctul de vedere

Realitatea TV, somată pentru acuzații aduse lui Sebastian Ghiță, fără a-i prezenta punctul de vedere
Publicat: 10/04/2014, 14:45
Actualizat: 05/02/2019, 07:22

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, emisiunile informative „Realitatea de la Fix”, de la Realitatea TV, transmise în perioada 28-29 martie, în care a fost difuzată o știre despre o investigație făcută de jurnaliștii de la site-ul Rise Project.

În urma difuzării știrii respective, deputatul PSD Sebastian Ghiță a transmis o reclamație la CNA. În această reclamație, Sebastian Ghiță spune că în emisiunea „Realitatea de la Fix” transmisă la Realitatea TV pe 28 martie, între orele 23.00 – 00.00, „au fost difuzate informații neveridice, obținute prin intermediul unui studiu lipsit de fundament, realizat de jurnaliștii de la Rise Project”.

„De altfel, aceste informații, neverificate și total incorecte, vizându-mă în mod direct, fără a fi aduse niciun fel de probe, au fost difuzate nu doar în jurnalul de știri de la ora mai sus menționată, ci pe tot parcursul zilei de 28 martie, precum și în ziua ulterioară, de 29 martie. Acuzațiile nefondate constituie grave încălcări ale interesului public și reprezintă modalități de manipulare și dezinformare a opiniei publice. Câteva dintre aceste informații neprobate și cu caracter manipulatoriu, prezentate în jurnalul de știri mai sus menționat, sunt: «O investigație a jurnaliștilor de la Rise Project scoate la iveală mecanismul de fraudare a rețelei de firme controlate de Sebastian Ghiță. Zeci de milioane de euro contracte cu statul, fie din bani publici, fie din fonduri europene, au fost albite prin firme de tip off-shore, compensări și rambursări ilegale de TVA și spălare de bani […]. Jurnaliștii de la Rise Project au descoperit și cum Ghiță a încercat să scape de răspundere»”, se spune în reclamația transmisă de Sebastian Ghiță la CNA.

Ghiță a solicitat CNA să aplice măsurile legale în acest caz, „întrucât informarea corectă a opiniei publice reprezintă nu doar o obligație morală și legală a difuzorilor, dar și un principiu esențial al oricărei societăți democratice”.

În ședința CNA de joi, Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a declarat că jurnaliștii Realitatea TV au încercat să îl contacteze pe Sebastian Ghiță pentru a-i cere un punct de vedere, însă nu au reușit să dea de acesta. „Au încercat să îl mai contacteze și altă dată (când au fost abordate subiecte care îl vizau, n.r.) și nu a dorit să comenteze”, a spus Mura Frînculescu. Ea a mai spus că Sebastian Ghiță a fost contactat și de jurnaliștii de la Rise Project, care au realizat ancheta în acest caz, și nu a dorit să comenteze.

În urma dezbaterilor din ședința de joi, membrii CNA au decis să someze public televiziunea Realitatea TV pentru că nu a prezentat în știrea difuzată și punctul de vedere al deputatului PSD Sebastian Ghiță, în legătură cu acuzațiile aduse.

Somația a fost aplicată la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu șase voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu). Narcisa Iorga și Christian Mititelu au votat „împotriva” aplicării unei sancțiuni în acest caz.

Somația a fost aplicată în baza articolului 40, alineatul 1 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice