Recomandările Ministerului român de Externe pentru românii care călătoresc în afara țării. Ce scrie în Ghidul de călătorie pentru Sărbători

Recomandările Ministerului român de Externe pentru românii care călătoresc în afara țării. Ce scrie în Ghidul de călătorie pentru Sărbători
Publicat: 22/12/2014, 20:17

Ministerul de Externe a lansat, luni, un „Ghid de călătorie” pentru unele dintre destinațiile cele mai căutate de către turiștii români: Austria, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia și Ungaria, astfel încât să vină în sprijinul celor care se deplasează în străinătate în perioada Sărbătorilor de iarnă.

MAE atrage atenția că, din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate națională, la granițele interne ale UE se pot introduce controale pentru perioade limitate.

Turiștii români trebuie să-și procure din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate, întrucât asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al acestui card.

Ei sunt sfătuiți, dacă urmează un tratament medicamentos, sa aibă la ei rețeta prescrisă de medic.

Dacă se deplasează cu autoturismul, li se recomandă să facă opriri pentru odihnă și să se informeze în prealabil atât cu privire la condițiile meteorologice, cât și cu privire la trafic.

Potriviti Ghidului, în Austria, în perioada 1 noiembrie 2014-15 aprilie 2015 este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă.

În Austria este obligatoriu să se circule cu farurile aprinse, iar accesul pe autostradă se face în baza unei vignete („Autobahn-Vignette”), care poate fi achiziționată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei, în caz contrar amenda fiind de 120 de euro.

Pentru 10 zile vigneta costă 8,70 euro, pentru două luni – 25,30 euro, iar pentru un an – 82,70 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenție.

De asemenea, MAE atrage atenția asupra faptului că poliția rutieră a sporit numărul controalelor în ceea ce privește verificarea tehnică a autovehiculelor.

În ceea ce privește Bulgaria, Ghidul recomandă dotarea autoturismului cu pneuri de iarnă, subliniind însă că utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă, în timp ce lanțurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiții și pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

La intrarea pe teritoriul Bulgariei se achită o taxă similară vignetei românești, care poate fi achiziționată de la punctele de trecere a frontierei, benzinării sau de la poștă. Prețul vignetei este 10 leva (5,12 euro) pentru o săptămână, 25 leva (12,80 euro) pentru o lună și 67 leva (34,30 euro) pentru un an.

Șoferii sunt sfătuiți să conducă prudent, MAE precizând că poliția locală are obligația de a asigura un translator de limbă română sau cunoscător al unei limbi de circulație internațională pentru a facilita comunicarea.

„În cazul în care considerați că sunteți victima unui abuz comis de poliție, potrivit legislației locale, puteți contesta procesul-verbal de contravenție în termen de 7 zile”, se mai arată în Ghid.

Cetățenii români care și-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliția de Frontieră li se va permite intrarea în România.

În Elveția, cetățenii români pot călători cu pașaportul sau cartea de identitate, nefiind necesare alte demersuri administrative pentru o ședere de maxim 90 de zile în termen de 6 luni.

Atât la intrarea în Elveția cât și pe teritoriul cantoanelor, autoritățile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. Astfel, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deținerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărți de credit pentru întreținerea pe perioada șederii în Elveția.

Totodată, românii sunt sfătuiți să urmărească prognoza meteo și să nu plece la drum dacă se anunță ninsori abundente, întrucât riscă să rămână înzăpeziți.

În Franța, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii, ca urmare a faptului că precipitațiile sub formă de ninsoare nu sunt considerabile, cu excepția zonelor montane.

Toate autostrăzile din Franța sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcție de distanță și de regiune.

Detectoarele radar sau aparatura anti-radar sunt interzise de legea franceză, posesia acestora pedepsindu-se cu o amendă de până la 1500 de euro.

MAE le recomandă cetățenilor români să nu aibă asupra lor sume mari de bani, întrucât pot deveni victimele unor infracțiuni precum furtul sau tâlhăria.

În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine și bioxid de azot, în numeroase orașe din Germania au fost delimitate zone de protecție de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă („Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanțe poluante căreia îi aparține autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări atrage după sine o pedeapsa cu amendă în valoare de 40 de euro.

Printre orașele în care au fost delimitate zone ecologice se Berlin, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hanovra, Heidelberg, Karlsruhe, Köln, Leipzig, München, Stuttgart și Wuppertal.

Conform Ghidului, cei care călătoresc în Germania trebuie să se asigure că au un loc de cazare și suficiente resurse pentru acoperirea costurilor perioadei de ședere.

În Italia, pentru a putea intra în centrul marilor orașe, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, autocarele trebuie să plătească taxe ce pot depăși 500 de euro.

Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit sau cec, iar neplata acestora permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport și a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăților.

Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate inițial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulație. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului. În primii doi ani de la obținerea permisului, penalizarea este dublă.

Totodată, MAE precizează că Italia este o țară cu un nivel scăzut al criminalității, iar infracțiunile minore, de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini, pot apărea în zone aglomerate, în general în zonele cu aflux mare de turiști (gări, stații, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În Ungaria, este obligatorie folosirea permanentă a fazei scurte pe drumurile publice și este obligatorie folosirea centurii de siguranță (atât pentru ocupanții locurilor din față, cât și cele din spate).

Cu toate că legislația ungară nu prevede expres utilizarea pneurilor de iarnă, se recomandă ca șoferii să conducă și să echipeze autovehiculul în conformitate cu condițiile de trafic.

Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete, care poate fi achiziționată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinării Mol din România sau on-line. Pentru transportatori există reglementări speciale, taxare la kilometrii parcurși.

Poliția ungară face controale severe în ceea ce privește verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravențională cu reținerea numărului de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

MAE le recomandă românilor să aibă în mașină haine groase, hrană și apă, în cazul producerii unor blocaje în trafic din cauza unor căderi masive de zăpadă pe timp de iarnă.

În Ungaria este interzisă introducerea băuturilor alcoolice a căror origine nu poate fi verificată (băuturile alcoolice pregătite în casă și netimbrate).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?