Renunțarea la clasa zero și prelungirea gimnaziului până în clasa a IX-a. Ecaterina Andronescu pune în dezbatere modificarea sistemului de învățământ

Renunțarea la clasa zero și prelungirea gimnaziului până în clasa a IX-a. Ecaterina Andronescu pune în dezbatere modificarea sistemului de învățământ
Publicat: 29/03/2019, 16:17

Ministrul a avertizat că propunerile sale, lansate la evenimentul „Educația ne unește, vineri, în aula Bibliotecii Central Universitate, nu sunt definitive și că vor suferi modificări, după ce vor fi supuse dezbaterii publice.

Potrivit propunerii sale, evaluările naționale ar urma să aibă loc în clasa a III-a și la clasa a VI-a, iar clasa a IX-a va deveni clasă de gimnaziu

„Și legea spune foarte clar „clasă pregătitoare”. În realitate, majoritatea o numește „clasa zero”. Mă amărăște că este „clasa zero” intrată în mentalul colectiv. De aceea putem să-i spunem prima clasă din învățământul primar”, a declarat vineri Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației a explicat cum va arăta, în viziunea proprie, supusă „ameliorărilor” structura sistemului de învățământ.

„În acest moment, învățământul professional este până la clasa pregătitoare – în propunerea noastră clasa pregătitoare devine clasa I, se continua cu celelalte clase, deci 9 clase intră în ciclul gimnazial și urmează apoi ciclul de învățământ care profesionalizează – și numesc aici școala profesională și liceul tehnologic – și celelalte trei variante de programe de învățământ liceal vocaționale: de științe socio-umaniste, de științe exacte”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Ea a explicat de ce a făcut aceste propuneri de modificare prin contextualizare la situația actuală și a explicat că, în cazul în care propunerea sa va deveni lege, ministerul va fi obligat să ofere manuale gratuite pentru ultimele două clase de liceu.

„De la clasa pregătitoare până în clasa a X-a avem învățământ obligatoriu. E prevăzut de lege în acest moment. A trecut o lege prin camera decizională, prin Senat, care a adăugat învățământului obligatoriu de 11 clase acum, pentru că clasa pregătitoare nu este numerotată între cele 11 clase, Senatul a adăugat acum doi ani din învățământul preșcolar, grupa mijlocie și grupa mare și ultimii doi ani din învățământul liceal. Asta nu înseamnă că nu vom avea rute de profesionalizare mult mai devreme după cele 13 clase (…) În ceea ce privește ultimele două clase de liceu, practic, cine a început liceul nu s-a oprit la clasa a zecea, a mers și a finalizat liceul. Ceea ce trebuie să facem noi este să intervenim cu un suport material suplimentar pentru că, de exemplu, ultimele două clase de liceu nu primeau manuale gratuite. Dacă legea aceasta va fi promulgată, atunci vom avea și această obligație pe care ministerul va trebui să și-o asume pentru că va fi prevăzută de lege”, a mai explicat ministrul.

Ea a dat asigurări că introducerea, la nivelul învățământului obligatoriu, a ultimilor doi ani de grădiniță va beneficia și susținerea prin construcția de grădinițe.

„Dacă aceasta este legea acum noi trebuie să ne pregătim. Cum ne pregătim să introducem în învățământul obligatoriu ultimii doi ani de grădiniță, grupa mijlocie și grupa mare? Păi, în primul rând, prin construcția de grădinițe. Avem la minister un proiect de 380 de grădinițe. MDR derulează, din fonduri europene și din PNDL 1 și PNDL 2 peste 2300 de creșe și grădinițe în așa fel încât să-i putem prinde în învățământul obligatoriu pe cei mai mici”, a mai spus ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă pe litoralul Mării Negre. Specialiștii care au cercetat zona au aflat ce e "substanța...
A cerut-o de soție după prima noapte petrecută împreună! ”M-am dus la toaletă, m-am dezbrăcat...
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată...
Alex a murit pe loc, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită...
Unde pot găsi pensionarii plicul cu decizia de recalculare a pensiei, dacă nu sunt acasă...
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din...
Fără INHIBIȚII la plajă! Are 78 de ani și a arătat tot într-un costum de...
Un proiect uriaş de pe litoral trebuie demolat. Investitorul l-a deschis pentru turişti, în loc...
Ei sunt clujeni găsiți morți în curtea casei. Asta le-a adus sfârșitul
Cine sunt victimele din Cluj care au murit electrocutate în piscina gonflabilă. Au intrat să...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Uleiul se verifică la CALD sau la RECE? Cum se face completarea?
Kim Jong Un promite sprijin total pentru Rusia
Marele ORAȘ PIERDUT, regăsit după MII de ani! Reacția arheologilor
Ungurii sunt la ani lumină de România. Ungaria ne dă lecții. Trebuie să luăm notițe
Revine „Balena Albastră”? Un nou joc al morții face victime în toată Europa
David Popovici, medalie de aur la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad, proba de...
„Înfricoșător!” Descoperire sinistră făcută de o femeie în imaginile din vacanță, chiar din hotel! A...
Teoria Ștefaniei cu privire la descalificarea iubitului ei din Casa Iubirii. “Este cineva.”
Andreea Bălan și George Burcea îngroapă securea războiului! Motivul real pentru care artista a renunțat...
BANCUL ZILEI. Mare concurs de full contact. În finală, Bulă şi un chinez, se bat,...
Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților
×