Rezerva de apă stocată în acumulări garantează necesarul de apă la valorile normale

Rezerva de apă stocată în acumulări garantează necesarul de apă la valorile normale
Publicat: 13/08/2012, 17:20
Actualizat: 13/08/2012, 17:20

Rezerva de apă stocată în acumulări garantează necesarul de apă la valorile normale pentru toți utilizatorii, nefiind necesară aplicarea Planului de restricții și folosirea apei în perioade deficitare, informaază, luni, Administrația Națională „Apele Române”.

„Apele Române” precizează că, în prezent, în cadrul bazinelor hidrografice nu se pune problema aplicării Planului de restricții și folosirea apei în perioade deficitare.

„Rezerva de apă brută existentă în principalele acumulări, la nivel național are un volum de 3.009 milioane mc, reprezentând 72,6 la sută grad de umplere. Menționăm faptul că, au apărut limitări la alimentarea cu apă de natură tehnologică, la sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat, cu captare din surse subterane, în cadrul câtorva localități situate în bazinele hidrografice Prut, Siret și Jiu, având în vedere scăderile nivelului acestor surse cât și posibile nisipări ale forajelor”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX.

Administrația Națională „Apele Române” precizează că monitorizează permanent volumul de apă stocat în lacurile de acumulare, astfel încât, pentru perioada următoare, rezerva de apă stocată în acumulări garantează necesarul apei brute la valorile normale pentru toți utilizatorii: populație, industrie, energie, agricultură, piscicultură și agrement.

Potrivit datelor emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, situația hidrologică arată că pe râuri debitele au fost în creștere ușoară ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile: Vișeu, Iza, Tur, Someș și unii afluenți ai săi (Șieu, Ilișua, Lăpuș), Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Jijia, cursurile superioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Mureș și unii afluenți ai săi (Toplița, Răstolița, Gurghiu), Arieș, Prut, cursul superior și mijlociu al Oltului și unii afluenți ai săi (Râul Negru, Cașin, Covasna, Teliu, Baraolt, Arpașul Mare, Arpașul Mic), unii afluenți ai Argeșului (Brătia, Râul Târgului) și cursul inferior al Jiului.

Pe cursul mijlociu și inferior al Mureșului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri debitele au fost staționare.

„Se înregistrează fenomenul de «sec» pe unele râuri din bazinul inferior al Oltului (Cungrea Mică, Cungrea Mare, Mamu, Beica, Teslui, Gemărtălui), pe râul Sușița – sector aval Străoane-confluența râu Siret-județul Vrancea, Cracău – sector Slobozia-județul Neamț, Putna între comuna Bolotești-sat Purcelești și comuna Vânători-sat Mircești – județul Vrancea și pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Bârladului și Prutului”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, debitele se situează sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 20-80 la sută din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 20 la sută) pe unele râuri din bazinul hidrografic Someș (Ilișua, Lonea), pe Crasna superioară, unii afluenți ai Crișului Alb (Sighișoara), Crișului Negru (Holod, Teuz), Crișului Repede (Iad), Mureșului (Comlod, Iara, Feernic, Vișa, Domald, Secaș, Galda, Ampoi, Sebeș, Pian), Oltului inferior, pe Rm.Sărat, Bârlad și unii afluenți ai Prutului (Miletin, Bahlueț, Elan și Chineja).

Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub cotele de atenție.

Pe Dunăre, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în scădere, având valoarea de 3.100 mc/s, sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

„Aval Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia-Bechet și Zimnicea-Tulcea și staționare pe sectorul Corabia-Tr. Măgurele”, se mai arată în comunicat.

Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre până marți dimineață arată că, pe râuri, debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile: Vișeu, Iza, Tur, cursurile mijlocii ale Someșului, Mureșului și Oltului, cursurile inferioare ale râurilor Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Trotuș, Moldova, cursul mijlociu și inferior al Ialomiței, cursul superior și mijlociu al Bistriței și cursul superior al Prutului.

„Pe cursurile superioare ale râurilor Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, și Mureș, pe Crișul Alb și pe cursul inferior al Mureșului debitele vor fi in scădere ușoară, iar pe celelalte râuri vor fi staționare. Sunt posibile mici creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din nordul țării și zona de munte datorită averselor prognozate. Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenție”, precizează sursa citată.

Pe Dunăre, se așteaptă ca debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) să fie în scădere (3.000 mc/s), același lucru fiind așteptat și în aval Porțile de Fier.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut