Risc de avalanşă. Toate traseele montane din Argeş, închise

Risc de avalanşă. Toate traseele montane din Argeş, închise
Foto: Facebook
Publicat: 22/12/2021, 16:16
Actualizat: 22/12/2021, 16:17

Salvamontiştii din Argeş au anunțat că toate traseele montane din munţii Făgăraş – Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului- sunt închise. Riscul de avalanşă este de grad 4 din 5.

În ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a judeţului, care au determinat creşterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri.

Astfel, grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeş de la Cota 2000, de pe Transfăgărăşan, măsoară 150 de centimetri. De asemenea, vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.

Acestea nu au coeziune şi, în aceste condiţii, la supraîncărcări uşoare se pot declanşa avalanşe.

Salvamont Argeş recomandă turiştilor să nu meargă singuri în drumeţie, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanşă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanşă şi lopată de zăpadă.

„Este foarte important să obţină toate informaţiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii şi despre evoluţia vremii de la echipele salvamont, apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT”, a declarat Cristian Toma, şef Serviciu Salvamont Argeş.