România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români

România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români
Publicat: 11/07/2017, 18:02
Actualizat: 05/06/2018, 16:03

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediția 2017, cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, 35,4% (36% în anul 2015) din totalul acestor gospodării „nu au posibilitatea plății la timp a serviciilor legate de întreținerea locuinței”. În această situație se aflau 37% (38,1% în 2015) din gospodăriile din mediul urban și 33,9% (37,8% în 2015) din gospodăriile din mediul rural.

Ponderea gospodăriilor de șomeri care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2016, a fost de 61,0%, din care 31,6% nu și-au putut plăti la timp serviciile legate de întreținerea locuinței, această cifră ridicându-se la 34,2% în mediul urban.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 14,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 12,5% în mediul urban și de 16,4% în mediul rural. Abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,4% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,2%.

Potrivit INS, ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 7,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 5,6% (8,1% în cazul gospodăriilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 11,2% (23,9% în cazul gospodăriilor de șomeri).

De asemenea, „muncă suplimentară pentru obținerea resurselor necesare pentru a face față cheltuielilor curente a fost prestată de 10,6% din gospodării, proporția fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (34,6%) și de lucrători pe cont propriu (26,5%).

„În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează și în special al celor care rămân la dispoziția lor după efectuarea cheltuielilor pentru producția gospodăriei și pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum”, arată autorii studiului.

În anul 2016, conform aprecierii gospodăriilor, 69,6% din totalul acestora pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun (67,2% în anul 2015). Numai 6,4% (5,9% în anul 2015) din totalul gospodăriilor care au apreciat că pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun și-au putut permite, în anul 2016, înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 13,3% (12,1% în anul 2015) cumpărarea unor produse electrocasnice și 30,2% (28,8% în anul 2015) cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 18,1% (17% în anul 2015), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 11,7% (10,6% în anul 2015), iar cumpărarea de cărți, ziare, reviste pentru 16,1% (15,2% în anul 2015).

„Frecvența celor care își pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută, pentru întreaga gamă a acestora, în cazul gospodăriilor de agricultori și șomeri”, conchid autorii studiului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...