România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români

România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români
Publicat: 11/07/2017, 18:02
Actualizat: 05/06/2018, 16:03

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediția 2017, cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, 35,4% (36% în anul 2015) din totalul acestor gospodării „nu au posibilitatea plății la timp a serviciilor legate de întreținerea locuinței”. În această situație se aflau 37% (38,1% în 2015) din gospodăriile din mediul urban și 33,9% (37,8% în 2015) din gospodăriile din mediul rural.

Ponderea gospodăriilor de șomeri care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2016, a fost de 61,0%, din care 31,6% nu și-au putut plăti la timp serviciile legate de întreținerea locuinței, această cifră ridicându-se la 34,2% în mediul urban.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 14,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 12,5% în mediul urban și de 16,4% în mediul rural. Abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,4% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,2%.

Potrivit INS, ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 7,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 5,6% (8,1% în cazul gospodăriilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 11,2% (23,9% în cazul gospodăriilor de șomeri).

De asemenea, „muncă suplimentară pentru obținerea resurselor necesare pentru a face față cheltuielilor curente a fost prestată de 10,6% din gospodării, proporția fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (34,6%) și de lucrători pe cont propriu (26,5%).

„În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează și în special al celor care rămân la dispoziția lor după efectuarea cheltuielilor pentru producția gospodăriei și pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum”, arată autorii studiului.

În anul 2016, conform aprecierii gospodăriilor, 69,6% din totalul acestora pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun (67,2% în anul 2015). Numai 6,4% (5,9% în anul 2015) din totalul gospodăriilor care au apreciat că pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun și-au putut permite, în anul 2016, înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 13,3% (12,1% în anul 2015) cumpărarea unor produse electrocasnice și 30,2% (28,8% în anul 2015) cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 18,1% (17% în anul 2015), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 11,7% (10,6% în anul 2015), iar cumpărarea de cărți, ziare, reviste pentru 16,1% (15,2% în anul 2015).

„Frecvența celor care își pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută, pentru întreaga gamă a acestora, în cazul gospodăriilor de agricultori și șomeri”, conchid autorii studiului.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Avem imaginile bulversante! Cum arată Oana Mizil, după ce Marian Vaghelie a rupt-o cu bătaia
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Cum au fost surprinşi Vanghelie şi Oana Mizil după SCANDAL! Imaginile astea spun multe
INTERVIURI 31 iulie, Ziua orgasmului. Ce relaţie avem cu orgasmul?
Decizia ministrului Transporturilor după accidentele înfiorătoare de pe Drumul Morții E85. Este bătut în cuie!
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Ziua Orgasmului, 31 iulie. Primul film în care a fost redat orgasmul feminin
Avem imaginile bulversante! Cum arată Oana Mizil, după ce Marian Vaghelie a rupt-o cu bătaia
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Mihai Gâdea a SĂRĂCIT în pandemie. Cum s-a prăbușit una dintre cele mai profitabile afaceri...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Mama copilului care a murit mâncat de viermi, la Dej, și-a primit pedeapsa!
Mai poți face copii dacă ai făcut vaccinul? Bomba momentului. Va arunca totul în aer
Exploziv. Am aflat numele “spionului rus“! Florin Cîțu acuză un fost ministru din guvernele Ponta...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...