România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români

Redactor:
Dan Straut
România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români
35,4% din gospodăriile românești nu fac față cheltuielilor, iar un sfert dintre românu nu au bani suficienți pentru a-și cumpăra de mâncare și a-și asigura corect hrana zilnică, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediția 2017, cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, 35,4% (36% în anul 2015) din totalul acestor gospodării „nu au posibilitatea plății la timp a serviciilor legate de întreținerea locuinței”. În această situație se aflau 37% (38,1% în 2015) din gospodăriile din mediul urban și 33,9% (37,8% în 2015) din gospodăriile din mediul rural.

Ponderea gospodăriilor de șomeri care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2016, a fost de 61,0%, din care 31,6% nu și-au putut plăti la timp serviciile legate de întreținerea locuinței, această cifră ridicându-se la 34,2% în mediul urban.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 14,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 12,5% în mediul urban și de 16,4% în mediul rural. Abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,4% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,2%.

Potrivit INS, ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 7,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 5,6% (8,1% în cazul gospodăriilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 11,2% (23,9% în cazul gospodăriilor de șomeri).

De asemenea, „muncă suplimentară pentru obținerea resurselor necesare pentru a face față cheltuielilor curente a fost prestată de 10,6% din gospodării, proporția fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (34,6%) și de lucrători pe cont propriu (26,5%).

„În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează și în special al celor care rămân la dispoziția lor după efectuarea cheltuielilor pentru producția gospodăriei și pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum”, arată autorii studiului.

În anul 2016, conform aprecierii gospodăriilor, 69,6% din totalul acestora pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun (67,2% în anul 2015). Numai 6,4% (5,9% în anul 2015) din totalul gospodăriilor care au apreciat că pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun și-au putut permite, în anul 2016, înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 13,3% (12,1% în anul 2015) cumpărarea unor produse electrocasnice și 30,2% (28,8% în anul 2015) cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 18,1% (17% în anul 2015), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 11,7% (10,6% în anul 2015), iar cumpărarea de cărți, ziare, reviste pentru 16,1% (15,2% în anul 2015).

„Frecvența celor care își pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută, pentru întreaga gamă a acestora, în cazul gospodăriilor de agricultori și șomeri”, conchid autorii studiului.

VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
Americanii l-au desconspirat pe Ceaușescu! I-au aflat cel mai ascuns secret. Este IREAL ce au...
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
Este oficial! Capitala intră în scenariul roșu. Ce s-a decis în cadrul ședintei de azi....
BOMBĂ! Streinu-Cercel, veste CRUNTĂ pentru români. Cât timp va mai dura, de fapt, pandemia de...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
Inchide