România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români

România, în cercul vicios al sărăciei. Cifrele care scot la iveală realitatea dură pe care o trăiesc mai mult de un sfert dintre români
Publicat: 11/07/2017, 18:02
Actualizat: 05/06/2018, 16:03

Potrivit studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România” – ediția 2017, cu date pe anul 2016 – publicat pe site-ul INS, 35,4% (36% în anul 2015) din totalul acestor gospodării „nu au posibilitatea plății la timp a serviciilor legate de întreținerea locuinței”. În această situație se aflau 37% (38,1% în 2015) din gospodăriile din mediul urban și 33,9% (37,8% în 2015) din gospodăriile din mediul rural.

Ponderea gospodăriilor de șomeri care nu au putut face față cheltuielilor cu venitul net realizat, în anul 2016, a fost de 61,0%, din care 31,6% nu și-au putut plăti la timp serviciile legate de întreținerea locuinței, această cifră ridicându-se la 34,2% în mediul urban.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 14,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 12,5% în mediul urban și de 16,4% în mediul rural. Abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,4% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,2%.

Potrivit INS, ponderea gospodăriilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 7,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 5,6% (8,1% în cazul gospodăriilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 11,2% (23,9% în cazul gospodăriilor de șomeri).

De asemenea, „muncă suplimentară pentru obținerea resurselor necesare pentru a face față cheltuielilor curente a fost prestată de 10,6% din gospodării, proporția fiind mai mare în cazul gospodăriilor de agricultori (34,6%) și de lucrători pe cont propriu (26,5%).

„În general, pentru majoritatea gospodăriilor, nivelul veniturilor pe care le realizează și în special al celor care rămân la dispoziția lor după efectuarea cheltuielilor pentru producția gospodăriei și pentru plata impozitelor, taxelor, contribuțiilor etc. este foarte scăzut în raport cu cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru satisfacerea nevoilor de consum”, arată autorii studiului.

În anul 2016, conform aprecierii gospodăriilor, 69,6% din totalul acestora pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun (67,2% în anul 2015). Numai 6,4% (5,9% în anul 2015) din totalul gospodăriilor care au apreciat că pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun și-au putut permite, în anul 2016, înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 13,3% (12,1% în anul 2015) cumpărarea unor produse electrocasnice și 30,2% (28,8% în anul 2015) cumpărarea de haine noi.

Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 18,1% (17% în anul 2015), vizionarea de spectacole de teatru sau cinema pentru 11,7% (10,6% în anul 2015), iar cumpărarea de cărți, ziare, reviste pentru 16,1% (15,2% în anul 2015).

„Frecvența celor care își pot permite, cu veniturile de care dispun, satisfacerea acestor nevoi este mult mai scăzută, pentru întreaga gamă a acestora, în cazul gospodăriilor de agricultori și șomeri”, conchid autorii studiului.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Incredibil ce a spus Dani Oțil despre Antonia ! Alex Velea a reacționat imediat: „Nu...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Un nou efect advers după Covid-19. Ce le-a apărut în cap oamenilor
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...