România preia IMIGRANȚI extracomunitari aflați în Malta, alături de alte șapte țări UE

Publicat: 10/01/2019, 09:28
Actualizat: 26/03/2019, 17:46

Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în prezent în Malta, anunță oficiali citați de publicația germană Die Welt.

Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranți extracomunitari. Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranți în mai multe țări europene. Este vorba de cei 49 de imigranți aflați la bordul celor două nave și de alți 249, aflați deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph Muscat.

Conform acordului, 78 de imigranți vor rămâne în Malta, iar 44, din Bangladesh, vor fi repatriați.

Alți 176 de extracomunitari vor fi preluați de Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, informează Die Welt, precizând că autoritățile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.

Oficiali italieni citați de presa italiană au afirmat marți că România se numără printre țările care se oferă să primească zeci de imigranți extracomunitari blocați la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane.

Patruzeci și nouă de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană se aflau la bordul a două nave umanitare, Sea Watch și Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia și Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe țări – printre care se numără Italia, Germania, Franța, Portugalia, Luxemburg, Olanda și România – s-au oferit să primească imigranții dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port și debarcarea extracomunitarilor, au afirmat oficiali europeni citați de agenția de presă ANSA.

Surse diplomatice declarau marți că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cerea în plus redistribuirea altor 249 de imigranți salvați în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat marți că un număr de 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta și suplimentar față de aceștia au ajuns pe coastele malteze două vase cu 49 de migranți. MAE a precizat că România este dispusă, alături de alte state membre, să ia cinci migranți. „Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări: În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranți. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual și Regulamentului Dublin care face trimitere la modalitățile de gestionare a unor astfel de situații care au un profund caracter umanitar”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis marți agenției MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase