ACORDUL DE ÎMPRUMUT pentru consolidarea infrastructurii și pregătirea pentru situații critice, supus ratificării Parlamentului

ACORDUL DE ÎMPRUMUT pentru consolidarea infrastructurii și pregătirea pentru situații critice, supus ratificării Parlamentului
Publicat: 06/04/2020, 16:04
Actualizat: 06/04/2020, 16:28

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut – Proiect privind consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă – dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Acordul de împrumut a fost semnat în iulie 2019, iar la începutul acestui an Guvernul a luat act de proiectul de lege pentru ratificarea acordului, iar apoi l-a depus la Camera Deputaților, transmite Administrația Prezidențială.

Este vorba de o sumă de 40 de milioane de euro care ar urma să fie împrumutați pentru proiectul „Îmbunătățirea Capacității de Reziliență și Răspuns la Situații de Urgență”, în cadrul căruia sunt propuse a fi reabilitate prin modernizare/extindere/reconstruire un număr de 37 sedii de poliție.

În documentul cadru elaborat de IGPR în noiembrie 2018 se precizează că, începând din 1990, s-au înregistrat 77 de dezastre naturale severe  în România, dintre care 44 de inundații, 15 evenimente meteorologice extreme, 7 furtuni, 2 cutremure, 1 secetă și 1 alunecare de teren, ceea ce a dus la daune directe de peste 3,5 miliarde de dolari.

Conform proiectului, un număr de 37 de unități, din totalul de aproximativ 3.000 de unități de poliție din România, în total 40 de clădiri, au fost identificate ca fiind „atât critice pentru răspunsul la situații de urgență, cât și cu risc ridicat de daune parțiale sau complete în timpul unui cutremur sau al altui dezastru natural”.

„Clădirile identificate sunt bunuri publice ale MAI, gestionate de IGPR sau de unitățile teritoriale subordonate (prin urmare, nu se preconizează nici o strămutare sau achiziție de terenuri) și sunt situate în 15 județe din România. Clădirile identificate reprezintă, totuși, o mică parte a inventarului general al clădirilor publice cu risc care necesită reconstrucție sau consolidare, iar acest proiect va încerca să ajute IGPR să stabilească capacitatea, sistemele, cadrele și datele pentru o acțiune de reducere a riscurilor pe termen lung”, se arată în proiectul IGPR.

Conform responsabililor din IGR, toate clădirile incluse în proiect sunt administrative și nu există centre de arest preventiv în niciuna dintre clădirile selectate. În situații de urgență, unitățile devin puncte de contact pentru schimbul de informații cu MAI și alte instituții implicate în acțiunile de protecție civilă. De asemenea, ele pot servi drept centre operaționale pentru misiuni de căutare și salvare, identificarea și stabilirea priorităților victimelor și alte activități conexe.

Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea proiectului prin Unitatea de Implementare a Proiectului înfiinţată în acest scop în cadrul IGJR, căruia i se deleagă întreaga autoritate şi responsabilitate în acest sens.

Împrumutul contractat de la BIRD, în valoare de 40 milioane euro, este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se integral la data de 1 februarie 2029, într-o singură tranşă, conform graficului de rambursare stabilit în Acordul de împrumut.

Lista sediilor de poliție propuse pentru consolidare

Conform răspunsului la o solicitare Gândul.ro, responsabilii din IGPR au precizat care sunt clădirile vizate de proiect. Acestea se află atât din mediul urban, cât și rural, în Capitală și 14 județe (în ordine alfabetică):

  • București – 9 sedii (7 secții de poliție – 3, 6, 7, 9, 13, 14, 18, sediul SRPT București din Calea Giulești nr. 2-4, sector 6 și sediul I.G.P.R. din Blvd. George Coșbuc nr. 51-61, sector 5).
  • județul Ilfov – 5 sedii (Post Poliție orașe: Buftea, Popești-Leordeni, Chitila, Voluntari, Măgurele)
  • județul Argeș – 2 sedii (Poliția Municipiului Pitești, Poliția Orașului Costești);
  • județul Brașov – 4 sedii (Secția 3 Politie, Poliția Orașului Săcele, Poliția Orașului Predeal, Poliția Orașului Râșnov);
  • județul Buzău – 2 sedii (Poliția Municipiului Râmnicu Sărat, Secția de Poliție Rurală Costești);
  • județul Galați – 2 sedii (Poliția Municipiului Tecuci, Poliția Orașului Târgu Bujor);
  • județul Iași – 2 sedii (Poliția Orașului Hârlău, Poliția Municipiului Iași);
  • județul Mehedinți – 2 sedii (Poliția Orașului Vânju Mare, Poliția Orașului Strehaia);
  • județul Neamț – 1 sediu (Poliția Municipiului Piatra Neamț);
  • județul Prahova -1 sediu (Poliția Municipiului Ploiești);
  • județul Satu Mare – 1 sediu (Poliția Municipiului Carei);
  • județul Sibiu – 1 sediu (Poliția Orașului Agnita);
  • județul Suceava – 2 sedii (Poliția Municipiului Rădăuți, Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc);
  • județul Vrancea – 1 sediu ( Poliția Orașului Mărășești);
  • județul Vaslui – 2 sedii (Poliția Municipiului Vaslui, Poliția Orașului Negrești).

Suprafața medie a clădirilor selectate este de 927 metri pătrați, cea mai mare clădire are 4.263 metri pătrați și cea mai mică are 100 metri pătrați.

Anii de construcție ai clădirilor selectate variază între 1827 și 1980, 71% fiind construite în perioada socialistă.

Vulnerabilități identificate

În urma procesului preliminar de analiză a riscurilor, responsabilii au identificat o serie de vulnerabilități ale acestor clădiri:

  • Patru din cele 40 de clădiri ar putea necesita acces în alte clădiri situate în vecinătatea celei propuse pentru investiții;
  • Având în vedere că expertiza tehnică încă nu a fost definită, este posibil ca toate clădirile să necesite procese de relocare parțială sau integrală;
  • Trei clădiri sunt monument istoric (Costești, Carei, București), în timp ce unitatea de poliție din Iași este situată în zona istorică a orașului;
  • Secția de poliție rurală Costești nu are un sistem funcțional pentru apa reziduală;
  • Au fost identificate patru cazuri ce ar putea necesita acces pe proprietățile învecinate, și anume în Agnita, Carei, Costești Argeș, Râșnov;
  • Unitățile din Costești, București Secția nr.13, București Secția nr.14, București Secția nr.18, Buftea, Măgurele, Chitila, Câmpulung Moldovenesc sunt situate în vecinătatea unor instituții publice (primării, grădinițe, școli, Parchete, Unități de pompieri, centre de servicii sociale, biserici);
  • Unitățile din Râșnov, Predeal, sediul IGPR, Măgurele, Popești, Strehaia, Vânju Mare, Ploiești, Carei Rădăuți, Vaslui, Negrești, Mărășești sunt situate aproape de proprietăți private.

În 2018, Guvernul a aprobat prin memorandum Acordul de principiu privind contractarea de la BIRD a două împrumuturi, unul în valoare de până la 50 milioane euro, pentru sprijinirea reabilitării, consolidării şi reconstrucţiei unor clădiri aparţinând IGPR, şi al doilea în valoare de până la 40 milioane euro pentru sprijinirea reabilitării, consolidării şi reconstrucţiei unor clădiri aparţinând Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York