ROMÂNIA vrea să primească imigranți salvați în Mediterană. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE

ROMÂNIA vrea să primească imigranți salvați în Mediterană. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE
Publicat: 08/01/2019, 15:18
Actualizat: 26/03/2019, 10:01

Patruzeci și nouă de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană se află la bordul a două nave umanitare, Sea Watch și Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia și Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe țări – printre care se numără Italia, Germania, Franța, Portugalia, Luxemburg, Olanda și România – s-au oferit să primească imigranții dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port și debarcarea extracomunitarilor, afirmă oficiali europeni citați de agenția de presă ANSA.

Surse diplomatice au declarat că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cere în plus redistribuirea altor 249 de imigranți salvați în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză. Dacă Malta permite migranților care au fost blocați pe mare de mai bine de două săptămâni, Italia este pregătită să primească 15 dintre ei, a declarat premierul italian Giuseppe Conte.

5 țări europene (inclusiv România) au declarat că sunt dispuse să primească migranții.

Nava umanitară Sea Watch a lansat o alertă, transmițând că unii imigranți aflați la bord au început să refuze să mănânce, în semn de protest. Căpitanul navei germane a atras atenția că „starea psihologică și starea generală de sănătate a imigranților se deteriorează simțitor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase