Românii ar putea plăti între 40 și 80 de lei pentru internarea în spital. Cepoi: „Coplata nu ajută la îmbunătățirea calităților serviciilor medicale”

Românii ar putea plăti între 40 și 80 de lei pentru internarea în spital. Cepoi: Coplata nu ajută la îmbunătățirea calităților serviciilor medicale
Publicat: 03/08/2012, 21:30
Actualizat: 04/08/2012, 17:34

Din octombrie, românii care se vor interna în spital vor trebui să achite la externare o „notă de plată”. În funcție de categoria spitalului, va trebui să scoatem din buzunar o sumă cuprinsă între 40 și 80 de lei, potrivit unui nou proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătății. De asemenea, sistemul de coplată se va aplica și în cazul unei simple consultații sau al eliberării unui bilet de trimitere la un medic specialist. Singurii scutiți de la plata acestor taxe vor fi copiii, gravidele și pensionarii care au venituri mici.

Acestea sunt prevederile unui nou proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea și completarea Contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificările și completările ulterioare, document care reglementează și acordarea coplății.

Ministrul Sănătății: „Coplata nu ajută la îmbunătățirea calităților serviciilor medicale”

Contactat de gândul, ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că introducerea co-plății nu va ajuta la îmbunătățirea calității serviciilor medicale din sistemul sanitar, chiar dacă banii dați de către români vor rămâne la furnizorii de servicii medicale, adică la spitale. „Obiectivele co-plății sunt două: descurajarea solicitărilor din partea pacienților de servicii medicale nejustificate și un control mai strict la cazurile rezolvate de către medici, care sunt raportate mai apoi la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a fi decontate. Introducerea co-plății nu înseamnă îmbunătățirea calităților serviciilor medicale. Doar în cazul medicilor de familie și a cadrelor medicale care prestează servicii în ambulatoriu am putea vorbi despre o îmbunătățire a serviciilor medicale, deoarece banii luați de la pacient ajung direct în bugetul lor, lucru care nu se întâmplă și în cazul medicilor de la spital”, a precizat ministrul Sănătății.

Cepoi a precizat că nici românii care își vor face o asigurare privată de servicii medicale nu vor fi scutiți de această taxă, atunci când apelează la spitalele de stat. „Co-plata este echivalentul taxei forfetare din Franța și multe alte țări din Uniunea Europeană. Un alt exemplu bun este SUA, acolo unde chiar dacă ești asigurat privat, tot plătești consultația la medic”, a mai spus ministrul.

Cepoi a ținut să menționeze că banii primiți de la pacienții români nu vor reprezenta un mare plus pentru sistemul sanitar. „Am ales o sumă modică, pentru ca toată lumea să și-o poată permite. Un spital cheltuiește cu un pacient între 1.500 și 2.000 de lei în funcție de perioada de spitalizare. Plătind chiar și 80 de lei, suma maximă , este imposibil să vorbim despre o valoare echitabilă. Această măsură o luăm pentru a preveni scurgerile de bani din sistem”, a indicat Cepoi.

Spitalele de categoria I percep o coplată de 80 de lei pe perioada de spitalizare

Coplata va fi percepută în asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică și balneologie, precum și asistența medicală ambulatorie asigurată în baza competențelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială și acupunctură, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice, cât și asistență medicală spitalicească, după cum mai arată proiectul de lege.

În plus, asigurații vor trebui să plătescă și pentru serviciile medicale acordate atât prin spitalizare de zi, cât și prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază și în pachetul facultativ în asistența medicală spitalicească cu excepția serviciilor medicale spitalicești acordate în secțiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Astfel, pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I și I M – cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate, 50 de lei la categoriile II și II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV și 20 de lei la categoria V și la spitalele neclasificabile.

În unitățile care sunt autorizate de Ministerul Sănătății să acorde servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare de zi și care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Pentru spitalizarea continuă, nivelul coplății este de 80 de lei la categoriile I și I M, 70 de lei la categoriile II și II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV și 40 de lei la categoria V și la spitalele neclasificabile.

Lista de prețuri pentru consultații și analize

Potrivit proiectului, nivelul minim al coplății se încasează pentru consultațiile acordate de medicul fără grad profesional și cu grad profesional specialist și este de 4 lei pe consultație, iar cel maxim, care se încasează pentru consultațiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultație.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, nivelul coplății pentru consultațiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultație, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultație.

Dacă se efectuează una până la cinci analize de laborator, nivelul coplății este de 5 lei. Dacă sunt efectuate între șase și 10 analize de laborator, nivelul coplății este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei.

În asistența medicală ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistică medicală și explorări funcționale este de 5 lei, prevede același proiect.

Pentru investigații de înaltă performanță din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplății va fi următorul: RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanță de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanță de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei și scintigrafie – 100 de lei.

Pentru consultațiile de homeopatie, planificare familială și acupunctură din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi între între 4 și 5 lei pe consultație. Nivelul coplății pentru cura de tratament de acupunctură este de 10 lei/cură.

Toate tarifele de coplată sunt valabile pentru servicii oferite în baza unui bilet de trimitere.

Proiectul mai prevede că nu se va da coplată pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi și logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice și tratamentele chirurgicale și medicale și consultațiile pentru urgențele medico-chirurgicale.

Potrivit Ministerul Sănătății, sunt scutite de la coplată mai multe categorii de asigurați, respectiv: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani și 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenții, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună; toate femeile însărcinate și lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluția sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară, pentru toate serviciile medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte