RUSALII 2012 – tradiții neobișnuite. La Bistrița-Năsăud, are loc „Înstruțatul boului”

RUSALII 2012 - tradiții neobișnuite.  La Bistrița-Năsăud, are loc Înstruțatul boului
Publicat: 03/06/2012, 22:47
Actualizat: 17/05/2013, 02:25

În satul Figa din județul Bistrița-Năsăud, în ziua de RUSALII are loc un obicei numit „Înstruțatul boului”, în timpul căruia mai multe fete îmbrăcate în costume populare încearcă să oprească din goană un bou ce poartă între coarne o cunună de flori, animalul fiind alungat de alți câțiva băieți călare.

Obiceiul „Înstruțatul boului”, moștenit de la daci, are loc în fiecare an la Figa în prima zi de RUSALII, transmite corespondentul Mediafax.

După slujba de la biserică, un alai format din fete îmbrăcate în costume populare și băieți, de asemenea în straie populare, dar călare, însoțesc un bou între coarnele căruia pun o cunună mare de flori. În urma boului vin mai mulți băieți cărora li se spune „cenușorci”, personaje costumate cu crengi verzi de copaci, care pocnesc din bice să alunge boul, și pe care toți localnicii încearcă să îi ude cu găleți de apă, atunci când trec pe ulițele lor.

Duminică, în satul Figa, s-au adunat sute de localnici în jurul bisericii unde, începând cu ora 14.00, a început spectacolul. Boului i s-a pus o cunună de flori adunate de pe câmp în curtea vechii școli, după care a fost plimbat pe ulițele satului de alaiul format din fete și băieți care cântau, printre altele: „Frunză verde măghiran/, Iar a mai trecut un an/, Oameni buni, bine ați venit/, Boul l-am împodobit”.

„Boul a fost adus tocmai din comuna Zagra, fiindcă la noi, la Figa, oamenii lucrează pământul cu tractoare, nu mai înjugă boi. Îl aducem în fiecare an din satele de la munte unde nu poate fi lucrat pământul decât cu animalele”, a declarat Grigore Pop, un localnic prezent la spectacol.

De îndată ce alaiul a ajuns în dreptul bisericii, călăreții și „cenușorcii” au urcat boul pe o colină, de unde l-au alungat în vale unde îl așteptau fetele. Acestea s-au înghesuit să-l prindă de coarne fiindcă se spune că fata care reușește acest lucru se va căsători în anul respectiv.

„Așa se vorbește că fata care prinde prima boul se mărită în anul respectiv, dar nu e adevărat. Eu am prins boul de nu știu câte ori, dar nu m-am căsătorit anul respectiv. M-am măritat când mi-a venit vremea, când mi-am găsit bărbatul. Sunt povești astea. Obiceiul îl păstrăm că ne distrăm de Rusalii”, a declarat Raveca Bulgăr.

De fiecare dată când o fată reușea să prindă boul, mulțime aplauda, iar atunci când animalul fugea speriat în altă direcție decât cea în care se aflau fetele, toată lumea țipa.

Boul a fost dus în vârful colinei și alungat la vale de trei ori, în spatele lui fiind băieții costumați cu crengi verzi care pocneau din bice ca să îl sperie. Apoi, tota laiul s-a îndreptat spre Căminul cultural din sat unde a urmat un speczacol folcloric.

Potrivit etnologului Vasile Cosma, „Înstruțatul boului” simbolizează „încrederea omului în triumful soarelui a cărui energie dă siguranță belșugului și speranță de bunăstare”, el fiind practicat de Rusalii, zi în care și preoții sfințesc și binecuvântează ogoarele.

„Obiceiul este o perpetuare a unor ritualuri mitice din vremea dacilor care atribuiau unor forțe divine puternica revărsare de lumină, căldură și culoare ce declanșază spre sfârșitul primăverii o fantastică explozie vegetativă care înveselește lumea și sufletul omului”, a notat acesta într-un studiu de specialitate.

Tot el mai scrie că, în perioada interbelică, boul era proprietatea celui mai înstărit om din sat.

Denumirea de „Rusalii” vine de la vechea sărbătoare romană Rosalia. Rusaliile sunt considerate zâne rele care iau mințile oamenilor sau îi pocesc pe cei care le ies în cale. Se spune că oamenii trebuie să poarte asupra lor frunze de pelin pentru a se apăra de acestea, costumarea tinerilor care formează alaiul „boului înstruțat” cu frunze fiind considerată de sorginte păgână.

„Înstruțatul boului” se mai pratică în satele Tăure, Chintelnic și Șieu Cristur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului